V diagnostiki laktozne intolerance uporabljamo vodikov dihalni test. Testiranje se opravi na tešče. Po zaužitju raztopljene laktoze preiskovanec na določene časovne razmike piha v vrečko. S posebnim aparatom nato analiziramo izdihan zrak v naslednjih dveh do treh urah. Pri osebah z laktozno intoleranco se namreč v črevesu po zaužitju laktoze pojavijo plini, ki se deloma prenesejo v kri in izločijo v izdihanem zraku. Povečana količina vodika (H2) v izdihanem zraku kaže na to, da organizem ne razgrajuje laktoze, kot je to treba.
Testiranje je popolnoma neškodljivo in neboleče ter zelo zanesljivo. Pomembno je le, da preiskovanec natančno upošteva navodila glede diete pred testiranjem ter da ga opravi na tešče.
Kaj je laktozna intoleranca?
Bolezen je ena najpogostejših motenj presnove pri ljudeh. Kljub temu je slabo prepoznavna in se zato osebe, ki imajo težave po mlečnih obrokih, le-temu pričnejo izogibati. Ocenjujemo, da ima motnjo 10–15 % ljudi, pri starejših pa je ta delež še višji, celo 40 %.
Laktozna intoleranca nastane zaradi zmanjšanega delovanja encima laktaze, ki je potreben za presnovo laktoze. Laktoza je sladkor, ki se nahaja v mleku in mlečnih izdelkih. Ker v prehrambeni industriji mleko dodajajo številnim izdelkom, se težave lahko pojavijo tudi pri zaužitju drugih prehrambenih izdelkov.
Kakšne težave povzroča laktozna intoleranca?
Zaradi nepopolne presnove laktoze v črevesju nastajajo plini in določene kisline, ki povzročijo prebavne težave. Le-te so zelo različne in so odvisne tudi od količine zaužite laktoze. Pojavijo se krči, driska, napihnjenost, bolečina v trebuhu. Včasih so težave tako izrazite, da je potrebna pomoč zdravnika, ki ob sumu na bolezen bolnika napoti na preiskave in predpiše dieto.
Zakaj nastane laktozna intoleranca?
Za zmanjšanje delovanja encima laktaze obstaja več vzrokov. Pogosta je genetsko pogojena oblika bolezni, pri kateri se s starostjo količina encima zmanjšuje – tako ima več kot 40 % ljudi po 50. letu starosti pomanjkanje tega encima. Ker ima mleko in mlečni proizvodi pomembno vlogo v sodobni prehrani, so simptomi bolezni pogosti. Laktozna intoleranca se lahko razvije tudi pri vnetnih črevesnih boleznih (Crohnova bolezen, ulcerozni kolitis), po večjih operacijah na črevesu in v sklopu prizadetosti črevesa po obsevanju. Poznamo tudi dedno obliko bolezni, ki se pojavi že pri dojenčkih.
Pomembno je vedeti, da laktozna intoleranca ni alergija na mleko. Pri slednji gre za nenormalen odziv imunskega sistema na določene mlečne beljakovine.
Kako zdravimo laktozno intoleranco?
Zdravljenje laktozne intolerance je enostavno: treba se je držati diete z omejitvijo uporabe mleka. Ker je laktoza prisotna tudi v številnih predelanih živilih, je treba spremljati sestavine na deklaraciji. Fermentirani mlečni izdelki (jogurt, kefir, skuta) imajo manjšo vsebnost laktoze ter vsebujejo laktične bakterije, ki pripomorejo k razgradnji laktoze. Zato ob uporabi fermentiranih izdelkov težav ponavadi ni.