Protibolečinska ambulanta

V okviru specialističnih ambulant deluje tudi protibolečinska ambulanta, ki jo vodi specialist anesteziolog.

V protibolečinski ambulanti nudimo:

Pogovor in svetovanje glede možnosti zdravljenja bolečine

V pogovoru z bolnikom skušamo opredeliti vrste bolečine. Nekateri bolniki imajo lahko več bolečin, ki jih tudi lepo opišejo. Če poznamo vzrok bolečine, je to zelo dobrodošlo za izbiro zdravljenja. Potrebno je vedeti, kateri dejavniki bolečino ojačajo oz. olajšajo, kakšen je bil dosedanji uspeh uporabljenih protibolečinskih zdravil, kateri nefarmakološki ukrepi so se izkazali za učinkovite, kaj je bolnik počel, da bi si sam olajšal bolečino. Bolnika prosimo, da poskuša opisati svojo bolečino; ostra, topa, zbadajoča, pekoča, žareča, kot električni tok. Zanima nas, kako se bolečina širi oz. kam izžareva ter kako moteča je za bolnika. Pomemben je tudi čas pojavljanja bolečine, sploh kadar ocenjujejo prebijajočo bolečino in vzorec, kako se bolečina pojavlja.

Na osnovi vseh teh podatkov skušamo izbrati za bolnika najbolj ustrezen način lajšanja bolečine. Vedno združimo nefarmakološke in farmakološke načine.

Infuzije analgetikov v žilo v primerih zelo hudih in neznosnih bolečin

Če pride v ambulanto bolnik z nesnosno bolečino, je potrebno takojšnje učinkovito ukrepanje. V takšnem primeru se odločimo za infuzijo močnih analgetikov v žilo. Šele ko je bolečina znosna, se lahko pogovorimo o najbolj ustrezni metodi lajšanja.

Blokade točkovnih bolečih mest

Točkovna bolečina v mišici ali mišični fascii (miofascialna bolečina) ni posledica poškodbe, vnetja, degeneracije tkiva ali tumorske rašče. Pod prsti občutimo vozličasto ali trakasto strukturo. S pritiskom na občutljivo mesto izzovemo močno točkovno bolečino. Točkovno miofascialno bolečino lahko zdravimo na različne načine: z masažo, z ultrazvokom, z nevrostimulacijo…Če vse naštete metode niso učinkovite, se odločimo za blokado najbolj občutljivih točk. Blokado izvedemo tako, da v občutljivo točko injiciramo lokalni anestetik, ki boleče mesto omrtviči.

Lokalna terapija bolečih mest z interaktivno transkutano nevrostimulacijo

Terapija se izvaja z InterX aparatom neposredno na koži, brez uporabe gelov in krem. Stimulacijo lahko občutimo kot prijetno vibracijo ali rahlo zbadanje. Stimulacija je neboleča in se ves čas trajanja terapije prilagaja subjektivnemu občutku obravnavane osebe. Posamezna obravnava traja približno 20 min, odvisno od primera. Tehnika obravnave se lahko od obiska do obiska razlikuje. Terapevt izbira optimalno tehniko glede na povratne informacije obravnavane osebe. Število terapij je odvisno od težavnosti poškodbe. Za kompleksna in kronična stanja je potrebno 10 terapij, včasih serije po krajši prekinitvi tudi ponovimo.

Akupunktura

Pri vsakem obisku vam zdravnik v akupunkturne točke zabode od 10 do 15 tankih akupunkturnih igel. Vbod malo zaskeli, potem pa iglice ostanejo v akupunkturni točki približno 20 minut in jih ne čutimo. Zdravnik se lahko odloči za stimulacijo določenih točk, ki jo doseže s premikanjem ene od iglic. Po 20 minutah iglice odstranimo. Akupunktura zlasti ob prvem obisku prijetno sprosti in lahko povzroči zaspanost in prehodno slabšo koncentracijo. Potrebnih je več (okvirno 10) akupunkturnih seans.

V protibolečinski ambulanti klinike Doktor24

  1. želimo omogočiti bolnikom hitrejši dostop do lajšanja bolečine
    Zdravljenje bolečine je v Sloveniji zelo spregledano področje. Čakalne dobe v protibolečinskih ambulantah so v vseh javnih zavodih tudi za bolniike s hudimi kroničnimi bolečinami. Mnogi ne poznajo možnosti lajšanja bolečine, trpijo bolečine molče. V protibolečinski ambulanti Pacient se vsakemu bolniku pozorno in skrbno posvetimo, se z njim izčrpno pogovorimo in skupaj z njim izberemo zanj najustreznejšo metodo zdravljenja za rešitev njegov težav.
  2. bolnikom s kronično bolečino želimo izboljšati kakovost življenja
    Huda kronična bolečina močno okrni kakovost življenja: povzroča trajno nespečnost in s tem kronično utrujenost, kar bolniku onemogoča opravljanje dnevnih domačih in službenih obveznosti, jim jemlje veselje do druženja in do življenja nasploh. Z lajšanjem bolečine uredimo ritem spanja in budnosti: bolnik si ponoči spočije, čez dan z obvladano bolečino lahko hodi v službo in zmore običajna dnevna opravila. Učinkovito lajšana bolečina omogoča več telesne dejavnosti, sprehodov v naravi ali športa. Človek spet začuti življenjsko radost, ki jo ponovno lahko deli z družino, prijatelji in znanci.

Naročite se na
samoplačniški pregled

Na pregled se lahko prijavite preko:
Telefon: 0820 08240
Elektronska pošta:
narocanje@doktor24.si

Ali izpolnite spodnji obrazec:

Ime in priimek
Vnesite vaš rojstni datum
e-naslov za odgovor
Telefon *
* ambulanta
Pregled, ki ga želite opraviti
Za termin pregleda vam bomo odgovorili v treh delovnih dneh.

Če nam želite še kaj sporočiti, prosimo vpišite v to okence.


Z označenim poljem in klikom na gumb 'Pošlji' dajem privolitev, da lahko družba KLINIKA DOKTOR 24 d.o.o. vpisane osebne podatke uporabi za namene naročanja. Uredba GDPR podrobneje*
da mi Doktor 24 pošilja obvestila o aktualnih informacijah, novicah in dogodkih preko elektronske pošte.