Defibrilator

Kaj je avtomatski defibrilator in zakaj ga uporabljamo?

Avtomatski prenosni defibrilator (AED) je zasnovan z namenom nudenja prve pomoči v primeru srčnega zastoja. Če pride do »fibrilacije« oziroma šibkega trzanja srca (električnih impulzov v srčni mišici ni, ali niso konstantni), je pretok krvi po telesu prekinjen oziroma je moten, to pa onemogoča prenos kisika in hranil v organe.

Za vzpostavitev srčnega ritma je potrebno zagotoviti ustrezen električni sunek z AED aparatom, da srce »prebudimo« oziroma vzpostavimo ritem in pretok krvi po telesu.

Kako deluje avtomatski defibrilator za srce?

Avtomatski prenosni defibrilator je enostaven in varen za uporabo in ima vgrajeno glasovno vodenje v slovenščini.

Ko se znajdemo v situaciji, ko moramo uporabit AED, tega najprej prižgemo in na pacientove prsi prilepimo elektrode. Nato steče analiza srčnega ritma; pri varnih aparatih je druga tipka (za sprožitev električnega sunka) neaktivna vse do trenutka, ko aparat po analizi srčnega ritma sam prepozna potrebo po sunku in nam da znak za sprožitev električnega sunka.

Pri avtomatskih defibrilatorjih nas aparat ne more »prehiteti«.

Avtomatski defibrilator je res enostaven za uporabo in ga zato lahko varno koristi tudi naključna oseba, laik. Če elektrod ne nalepimo ustrezno, AED defibrilator ne preide na naslednjo fazo – analizo kardiološkega stanja – ampak nas v slovenščini pozove, da preverimo, ali so elektrode priključene in nameščene na pacientov prsni koš. Ko so elektrode ustrezno nameščene in je energija napolnjena, naprava samodejno dovaja šok brez uporabnikove intervencije.

Brezplačen tečaj varnega rokovanja z defibrilatorjem

Vsi, ki se boste odločili za paket Reši življenje, boste prejeli avtomatski prenosni defibrilator in se skupaj z bližnjimi udeležili brezplačnega tečaja temeljnih postopkov oživljanja ter varnega rokovanja in enostavne uporabe defibrilatorja, ki vam bo izročen. Pomembno je, da se tečaja brezplačno udeležijo tudi vaši bližnji (svojci, prijatelji, sosedje …), ki se bodo morda v ključnem trenutku za reševanje življenja nahajali v vaši bližini.

Pomoč / navodila za uporabo