Allurion želodčni balon

Prvi in edini želodčni balon za hujšanje na svetu, ki ga je mogoče pogoltniti.

Kako deluje?

Balon Allurion je na začetku v obliki kapsule, na katero je pritrjena drobna cevka. Kapsulo pod nadzorom zdravnika pogoltnete. Anestezija ali gastroskopija ni potrebna. Nato preko cevke balonček napolnimo z vodo in kateter odstranimo. Lego balončka bomo preverili z rentgenskim slikanjem in s tem je namestitev končana.
Postopek traja približno 15 minut.

Kaj se zgodi z balonom Allurion?

Po namestitvi balona se boste z našo zdravstveno ekipo osredotočili na vaš odnos do hrane, prejeli boste navodila glede prehrane, da bi vam pomagali doseči najboljše rezultate pri hujšanju in vas pripravili na vzdrževanje telesne teže po odstranitvi balona.

Po približno 16 tednih se bo balonček naravno izpraznil in odstranil skozi vaš prebavni sistem.

Bolnik za spremljanje po namestitvi intragastričnega balona prejme elektronsko tehtnico in uro, ki ju povežemo z aplikacijo, kjer ga spremlja lečeči zdravnik. Na takšen način je omogočeno sledenje bolnika in zgodnje odkrivanje morebitnih težav.

All_products_vertical_LD_1_0 (44kb)

Dodatne informacije v angleškem jeziku so na voljo na www.allurion.com.
Če imate dodatna vprašanja, nam lahko pišete na bariatrija@doktor24.si.

 • Kako se namesti balon?

  Namestitev se opravi med 15-minutnim ambulantnim obiskom. Allurion je prvi želodčni balon, ki za namestitev ali odstranitev ne potrebuje endoskopije ali anestezije. Preprosto pogoltnete manjšo kapsulo, ki vsebuje izpraznjen balonček s katetrom: ko je z rentgenskim slikanjem potrjeno, da je balonček v želodcu, se balonček skozi kateter napolni z vodo. Nato se opravi ponovno rentgensko slikanje, da se zagotovi, da je balon pravilno napolnjen.

 • Ali je balon Allurion boljši od same diete?

  Da. Nedavna klinična študija je pokazala, da v kombinaciji s 16-tedensko intenzivno spremembo življenjskega sloga (prehrana in telesna vadba) program Allurion v primerjavi s samo spremembo življenjskega sloga privede do znatne izgube telesne teže. Odstotek bolnikov, ki so v 16 tednih dosegli 10-odstotno izgubo skupne telesne teže, je bil s programom Allurion 72 odstotkov, v primerjavi z le 8 odstotkov tistih, ki so poskušali shujšati samo s prehrano in vadbo. Program Allurion je uspešnejši od same diete, saj bolniki občutijo manjšo lakoto, po jedi se hitreje počutijo siti in nimajo napadov lakote, ki se lahko pojavijo pri dieti sami.

 • Ali se lahko po namestitvi balona vrnem k običajnim dejavnostim?

  Po namestitvi balona lahko nadaljujete s običajnimi aktivnostmi, vendar se lahko pojavijo nekateri neželeni učinki, kot sta slabost in bruhanje. Zdravstveni delavec vam bo svetoval glede nege in prehrane takoj po namestitvi ter najboljšega načrta za nadaljevanje dejavnosti, kot sta gibanje in vadba.

 • Ali bo za druge opazno, da imam v želodcu balon Allurion?

  Ne. Program Allurion je diskretna izkušnja. Če tega ne poveste ljudem, nihče ne bo vedel, da ste imeli nameščen balonček.

 • Koliko teže lahko izgubim z balonom Allurion?

  Po približno 16 tednih programa Allurion so številne klinične študije pokazale, da bolniki v povprečju izgubijo 10 do15 odstotkov skupne telesne teže. Če želite izgubiti več, lahko po zaključku prvega programa namestimo drugi balon.

 • Ali bom ponovno pridobil težo?

  95 % bolnikov ohrani izgubo telesne teže 12 mesecev po namestitvi balona.

 • Ali mora zdravnik odstraniti balon?

  Ne. Po približno 16 tednih se balon izprazni in odstrani po naravni poti. V zelo redkih primerih je morda potreben poseg – gastroskopija.

 • Kateri so možni neželeni učinki po namestitvi balona Allurion?

  Nekateri ljudje po namestitvi balona Allurion občutijo slabost, krče v trebuhu in občasno bruhanje. Te simptome v večini primerov dobro nadzorujeta specialist in dietetik, saj skupaj z bolnikom s predpisanimi zdravili poskrbita, da so ti čim manjši.

Rezultati hujšanja se razlikujejo od posameznika do posameznika. V redkih primerih bo za odstranitev balona Allurion morda potrebna gastroskopija.

Program Allurion lahko ponudimo kandidatom, ki izpolnjujejo naslednja merila:

 • Starost nad 18 let,
 • ITM (indeks telesne mase) 27 ali več,
 • ste poskusili z dieto, vendar brez večjega uspeha,
 • ne pijete alkohola prekomerno,
 • trenutno niste noseči,
 • niste bili operirani v predelu želodca.

Preverite tudi v našem kalkulatorju za izračun indeksa telesne mase ali ste kandidat za vstavitev balona