Navadne virusne bradavice
Navadne virusne bradavice

Navadne (virusne) bradavice

Navadne (virusne) bradavice ali vulgarne veruke so okužba z virusom HPV. Najpogostejša je v otroštvu, lahko pa se pojavi kadar koli v življenju. Bradavice so najpogostejše na rokah, predvsem na prstih. Izgledajo kot 2–6 mm veliki, neboleči izrastki kožne barve z neravno, hrapavo površino. Pogoste so tudi na podplatih. Te zaradi pritiska pri hoji rastejo navznoter in so mnogokrat občutljive ali boleče.Virus HPV se med ljudmi prenaša z dotikom, na primer z rokovanjem pa tudi posredno preko predmetov ali okuženih tal. Veliko možnost za okužbo predstavljajo prostori, kjer ljudje hodijo bosi. Pri eni osebi se virus prenaša tudi z enega mesta kože na drugo, zato se število bradavic ponavadi povečuje. Nekatere izginejo spontano, brez zdravljenja, druge ostanejo na koži več let in se širijo. Zato jih odstranjujemo. V dermatološki ambulanti jih odstranjujemo z zamrzovanjem s tekočim dušikom (krioterapija).

Postopek je nekoliko boleč ali pekoč, ponavljati ga je treba na 2–4 tedne, vse dokler se ne znebimo prav vseh bradavic. Včasih izginejo po prvem zamrzovanju, včasih je potrebnih več obiskov. V lekarnah so na voljo tudi številni pripravki za samozdravljenje z različnimi kislinami v obliki tekočine ali obližev. S takim zdravljenjem je treba vztrajati več mesecev, vse dokler bradavic ne odpravimo. Eden od novejših pristopov spopadanja z virusnimi bradavicami je lasersko zdravljenje.

 

Sledite nam na socialnih omrežjih:
Facebook in Instagram

Naročite se na
samoplačniški pregled

Na pregled se lahko prijavite preko:
Telefon: 0820 08240
Elektronska pošta:
narocanje@doktor24.si

Ali izpolnite spodnji obrazec:

Ime in priimek
Vnesite vaš rojstni datum
e-naslov za odgovor
Telefon *
* ambulanta
Pregled, ki ga želite opraviti
Za termin pregleda vam bomo odgovorili v treh delovnih dneh.

Če nam želite še kaj sporočiti, prosimo vpišite v to okence.


Z označenim poljem in klikom na gumb 'Pošlji' dajem privolitev, da lahko družba KLINIKA DOKTOR 24 d.o.o. vpisane osebne podatke uporabi za namene naročanja. Uredba GDPR podrobneje*
da mi Doktor 24 pošilja obvestila o aktualnih informacijah, novicah in dogodkih preko elektronske pošte.