• 15 APRILA, 2014
    Plastična kirurgija – Od pomoči žrtvam vojne do ustvarjanja sodobnih lepotnih idealov

    Plastična kirurgija – Od pomoči žrtvam vojne do ustvarjanja sodobnih lepotnih idealov

    Začetki plastične kirurgije segajo daleč v zgodovino. Približno 600 let pred našim štetjem so lončarji v Indiji kožo in podkožje s čela prestavili na nos in tehniko kasneje poimenovali »indijski reženj«. V Evropi je bila aktivna grškorimska šola, katere dosežki so zamrli v srednjem veku. Ponovno zanimanje za rekonstrukcijo so iz Indije prenesli Perzijci, in sicer v Italijo v času renesanse. Tam je Gaspare Tagliacozzi leta 1597 prvi opisal vezani reženj z nadlakti za rekonstrukcijo nosu. Delo plastičnih kirurgov je opredelil s pomembnima stavkoma: »Mi popravljamo in učvrstimo dele telesa, ki nam jih je narava dala in usoda vzela. Namen našega dela ni ugajati očem, temveč vlivanje upanja bolnikom in pomoč njihovim dušam.«

    • 15 APRILA, 2014
    Doktor kuha – Čemažev pesto

    Doktor kuha – Čemažev pesto

    Priprava pesta je v naših krajih slabo razširjena, kar je – glede na izvor pri naših zahodnih sosedih – precej nenavadno. Narediti pesto je sila preprosto in nezahtevno, pripravljen pesto pa je osnova za tako rekoč »instant« testenine. Čemaž (znan tudi kot divji česen) je odlična rastlina, užitna v celoti; za zapisani recept potrebujemo sveže liste. Lahko ga naberemo sami (pri tem je nekaj znanja in previdnosti seveda potrebno, da ga ne zamenjamo s šmarnico ali podleskom, ki sta oba zelo strupena), svežega prodajajo tudi v večjih samopostrežnih trgovinah in na tržnici.

    • 15 APRILA, 2014
    Namigi za zdrave jedi, ki jih pripravlja sam

    Namigi za zdrave jedi, ki jih pripravlja sam

    Sodobni časi so prinesli tudi nove bolezni, mnoge med njimi posredno ali neposredno povezane s hrano in načinom prehranjevanja. Nesporno dejstvo je, da življenje v razvitem svetu v povprečju še vedno ne pomeni tudi zdrave prehrane; večinoma tudi pomeni (precej) preveč hrane. Večina ljudi bi lahko s prehranskega vidika za svoje zdravje storila več, in to brez dramatičnih zasukov načina življenja. Zatorej je enostavno razumljiva moja želja, da bi ljudje jedli malenkost manj nezdrave hrane, malenkost več zdrave, morda količinsko malo manj kot prej, na ustreznejši način in ob primernejšem času, ob tem vseeno uživali ter v ta namen vendarle ne zapravili vsega, kar zaslužijo. Poglavitna želja ob tem je, da bi čim več ljudi čim pogosteje uživalo doma kuhano hrano. Hrana v lokalih je iz več razlogov praviloma bistveno manj zdrava od tiste, ki jo pripravimo doma. Pripravljenih jedi, ki jih lahko kupimo praktično povsod, ob tem raje sploh ne bi omenjal.

    • 15 APRILA, 2014
    Gasilcev v zdravstvu ne potrebujemo

    Gasilcev v zdravstvu ne potrebujemo

    Dorjan Marušič je danes pogosto postavljen pred novinarske diktafone in mikrofone kot nekdanji minister za zdravje. Oblegajo ga vprašanja, ali je funkcija zdravstvenega ministra res podvržena takšnim pritiskom, o katerih poročajo aktualne novice, in kaj kot strokovnjak iz ozadja predlaga za rešitev. Pogovor z njim je razkril kanček njegove osebne zgodovine in njegovo kritično držo, da slovenski zdravstveni sistem trenutno ne potrebuje »gasilcev«, pač pa odločnega stratega, ki bo ukrepal takoj.

    • 15 JANUARJA, 2014
    Boš en dim? Hvala, ne kadim

    Boš en dim? Hvala, ne kadim

    Po prepričanju tako kadilcev kot nekadilcev o škodljivosti kajenja vemo tako rekoč vsi vse. Kljub vsemu, žal, temu ni tako. Za začetek naj navedem par zanimivih podatkov Svetovne zdravstvene organizacije (WHO):

    • 15 JANUARJA, 2014
    Kako naj si opomoremo po praznikih

    Kako naj si opomoremo po praznikih

    Mastna hrana, obilica sladkorja, gazirane pijače in alkohol bodo pustili občutek teže v želodcu. Vse to v kombinaciji upočasni prebavo, poveča tvorbo plinov v črevesju in povzroča občutek napihnjenosti in utrujenosti.

da mi Doktor 24 pošilja digitalni izvod revije Dokor 24 ter občasna obvestila o aktualnih informacijah, novicah in dogodkih preko elektronske pošte.
Pristopite danes