Spisek možnih zapletov in težav je dolg, a obstajajo rešitve

Visok sladkor se pojavi zaradi bolezenskih procesov na dveh ravneh: zmanjša se delovanje trebušne slinavke, ki izdela premajhno količino inzulina, po drugi strani pa se telesna tkiva, še posebno jetra, mišičje in maščevje, slabo odzovejo na delovanje inzulina. Osnovni razlog za sladkorno bolezen je sicer prirojena hitrost propadanja tistih celic trebušne slinavke, ki izdelujejo inzulin.

Na ta razlog za zdaj še ne znamo vplivati, vplivamo pa lahko na to, kako zgodaj v življenju se pojavi sladkorna bolezen tipa 2, ki je najpogostejša sladkorna bolezen in jo ima približno 90 odstotkov bolnikov; ponavadi obolevajo starejši, lahko pa se pojavi kadar koli. Manjša ko je telesna teža, dalj časa bo sicer že okrnjeno delovanje trebušne slinavke še zadoščalo za vzdrževanje primerne ravni krvnega sladkorja. Večja ko je telesna teža, prej se bo sladkorna bolezen izrazila – v tem se kaže tudi osnovni vzrok, zakaj lahko zdaj sladkorno bolezen tipa 2 zaznamo tudi že pri otrocih in mladostnikih.

Značilnost te bolezni je, da krvni sladkor narašča počasi, skozi leta, kar posamezniku ne povzroča težav, zato lahko dolgo ostane prikrita. Ob tem skritem poteku pa visok krvni sladkor že škoduje telesu, zato je zelo priporočljivo, da sladkorno bolezen tipa 2 odkrijemo čim prej po njenem nastanku. Zanesljivo odkrivamo sladkorno bolezen z določanjem ravni krvnega sladkorja, vendar v standardiziranem laboratoriju in v venski krvi. V Sloveniji že od leta 2002 teče preventivni program, na katerega se vsakih pet let sistematično vabi vse ljudi, ki imajo opredeljenega svojega splošnega/družinskega zdravnika, in sicer v referenčni ambulanti družinske medicine od 30. leta starosti, v preostalih ambulantah splošne/družinske medicine pa je ta starostna meja nekoliko višja.

V tem preventivnem pregledu določijo tudi dejavnike tveganja za sladkorno bolezen (telesna teža, prehranjevanje, gibanje) in diagnosticirajo tako sladkorno bolezen tipa 2 kot tudi mejno bazalno glikemijo in moteno toleranco za glukozo, ki sta nekakšni predstopnji sladkorne bolezni. Na podlagi rezultatov tega pregleda osebam ponudijo ustrezne programe za spodbujanje gibanja, skrbi za telesno težo in primerno prehranjevanje, ki potekajo v vsakem zdravstvenem domu. Če se ob pregledu ugotovi sladkorno bolezen, se takoj tudi začne zdravljenje in celotna oskrba sladkorne bolezni.

S takojšnjim učinkovitim zdravljenjem ne samo povišanega krvnega sladkorja, ampak tudi povišanih krvnih maščob (holesterola) in krvnega tlaka, ki sta stanji, ki jo pogosto spremljata, lahko skozi leta zmanjšamo tveganje za kronične zaplete sladkorne bolezni na polovico. Težave se pojavijo šele takrat, ko je raven krvnega sladkorja nad 10 mmol/l, in sicer se pojavijo žeja, pogosto uriniranje, nehotena izguba telesne teže in sčasoma tudi utrujenost. Zdravljenje tega tipa sladkorne bolezni se stopnjuje, včasih za neko obdobje zadošča zdrav način prehranjevanja in gibanja, prej ali slej pa je treba dodati zdravila. Uporabljamo zdravila različnih razredov, vrsto in odmerke stopnjujemo v skladu s hitrostjo propada trebušne slinavke.

Sladkorna bolezen tipa 1, ki je veliko redkejša, nastane hitreje. Trebušna slinavka »propade« v nekaj dneh, največ nekaj tednih. Krvni sladkor se naglo poviša, povzroči tipične težave, ki bolnika privedejo k zdravniku. Potrebno je takojšnje zdravljenje z inzulinom, saj je ta hormon ključen za normalno delovanje velike večine telesnih tkiv. Zdravljenje z inzulinom je vseživljenjsko. Bolnik se mora naučiti razumeti potrebe svojega telesa po inzulinu in si samostojno odmerjati primerne odmerke inzulina, ki mora biti tudi prave vrste. Večina bolnikov še vedno oboli v otroštvu in mladostništvu, zato je v zdravljenje in oskrbo vključena celotna družina. V Sloveniji je v pomoč veliko sodobnih medicinskih pripomočkov, kot so na primer inzulinske črpalke in sistemi za stalno merjenje krvnega sladkorja v medceličnini.

Sladkorna bolezen se lahko pojavi tudi v nosečnosti. Ker je normalna raven krvnega sladkorja potrebna za normalen razvoj otroka, vsem nosečnicam v Sloveniji določimo krvni sladkor na tešče.

Če je treba, opravimo tudi tako imenovani oralni glukozni tolerančni test, ki obsega določanje glukoze po pitju tekočine z natančno določeno vsebnostjo glukoze. Izjemno pomembno je obdobje zgodnje nosečnosti, ko se v bitjecu razvijajo organi, zato je res pomembno pravočasno, zgodnje testiranje. Raven krvnega sladkorja nato skrbno spremljamo, kadar je poleg zdrave prehrane potrebno še zdravljenje, uporabljamo inzulin, saj gre za telesu lastno snov.

Če sladkorna bolezen mine po koncu nosečnosti oziroma dojenja, je šlo za tako imenovano nosečnostno sladkorno bolezen. Glede na kratko trajanje povišanih vrednosti krvnega sladkorja pri mami ne povzroča kroničnih zapletov. Pomembno je, da nosečnostna sladkorna bolezen pomeni visoko tveganje za pojav sladkorne bolezni tipa 2 v naslednjih desetletjih.

Redko pa se pojavljajo drugi tipi sladkorne bolezni, ki so povezani z boleznimi trebušne slinavke, povzročijo jo lahko nekatera zdravila, zelo redki pa so tudi genetsko povzročeni tipi sladkorne bolezni. Zdravljenje teh tipov sladkorne bolezni prilagajamo klinični sliki in vzroku.

Zakaj je sladkorna bolezen škodljiva

Ko je visok krvni sladkor prisoten dalj časa, povzroči okvaro notranje stene drobnih in velikih žil. Ta okvara je še hitrejša in hujša, če sladkorno bolezen spremljajo povišane maščobe (holesterol) in krvni tlak. Okvara večjih žil se kaže kot pospešena ateroskleroza, zožene žile zmanjšajo pretok krvi v možgane, srčno mišico, ledvice in noge. Bolezni, ki so s tem povezane, so recimo možganska kap, srčni infarkt in srčno popuščanje, popuščanje delovanja ledvic in z naporom povezane bolečine v nogah, ki jih imenujemo intermitentna klavdikacija.

Poškodba drobnega žilja se kaže v očeh, ledvicah ter stopalih. Pojavijo se lahko krvavitve v očesnem ozadju in slepota ter še dodatno okvara delovanja ledvic, na stopalih pa skupaj z moteno prekrvitvijo pride tudi do okvare zaščitne občutljivosti, kar privede do nastanka ran, katerih posledica je lahko tudi amputacija. Sladkorna bolezen je vodilni vzrok za slepoto in ledvično odpoved ter vodilni razlog za amputacije spodnjih okončin.

Dobra novica pa je, da lahko zelo zmanjšamo tveganje, da bi se kaj takšnega zgodilo. V prvi vrsti je to uspešno zdravljenje previsokih vrednosti krvnega sladkorja ter maščob (holesterola) in krvnega tlaka. Vsakemu bolniku posebej določimo, kakšne so zanj najprimernejše ciljne vrednosti. Glede zdravljenja krvnega sladkorja spremljamo uspeh na tri načine: v laboratoriju v krvi določamo HbA1c, molekulo, ki kaže integrirano, »povprečno« vrednost krvnega sladkorja za zadnja dva oziroma tri mesece.

Pomembne so tudi vrednosti krvnega sladkorja, ki jih bolniki izmerijo doma in na njihovi podlagi presodimo, kakšno je tveganje za hipoglikemijo oziroma kako pogoste so previsoke vrednosti, če bolnik prejema takšna zdravila, ki jih lahko povzročijo. Vsaj enkrat na leto določamo tudi koncentracijo maščob (holesterola) v krvi, presojamo predvsem raven LDL, »slabega« holesterola. Meritev krvnega tlaka je običajen del vsakega pregleda pri zdravniku, vse pogosteje pa svetujemo tudi meritve krvnega tlaka doma, če se ga seveda izvaja z ustreznim merilnikom in na primeren način.

Tudi če bi do kroničnih zapletov sladkorne bolezni že prišlo, poznamo učinkovite načine, kako jih odkrijemo zelo zgodaj. Na ta način lahko za večino zapletov poskrbimo še v tistem obdobju, ko je mogoče učinkovito ustaviti ali upočasniti njihovo napredovanje do najhujših stopenj. Tem postopkom rečemo presejanje za kronične zaplete sladkorne bolezni. Izvajamo jih pri vseh bolnikih, tudi če nimajo nikakršnih težav. Večino postopkov izvedemo enkrat na leto.

Okvare velikih žil iščemo s skrbnim pogovorom in telesnim pregledom, za oceno prekrvitve nog je še posebno pomembno tipanje stopalnih pulzov. Pri poizvedovanju o težavah upoštevamo, da se lahko bolezenski znaki pri bolniku s sladkorno boleznijo kažejo na neobičajne, netipične načine. Kadar je sum potrjen, napravimo nadaljnje, usmerjene preiskave.

Poškodbe drobnega žilja očesnega ozadja iščemo s pregledom očesnega ozadja, ki ga lahko opravimo s pomočjo slikanja s posebno kamero ali pa očesno ozadje pregleda oftalmolog. Spremembe, ki sodijo v sklop okvare v sklopu sladkorne bolezni, v vsakem primeru skrbno nadziramo z dovolj pogostimi pregledi, v nekaterih primerih pa je potrebno zdravljenje z lasersko fotokoagulacijo. Ta postopek je neboleč, pomaga pa omejiti področje potencialne krvavitve očesnega ozadja in s tem zmanjša tveganje za slepoto. Nekatere napredovale oblike zahtevajo operativno zdravljenje.

Ledvično delovanje spremljamo z letnimi pregledi krvi in urina. Kadar so v urinu prisotne beljakovine oziroma kadar preiskava krvi pokaže znižano filtracijsko sposobnost ledvic, načrtujemo pogostejše spremljanje s preiskavo krvi ter s telesnim pregledom in pogovorom. Med napredovanjem bolezni se lahko pojavijo motnje ravni nekaterih snovi (kalij, fosfat, kalcij), slabokrvnost, otekanje, oslabelost. Ko stanje napreduje, bolniku predstavimo in mu razložimo možnosti, ki telesu lahko nadomestijo slabo delovanje ledvic: hemodializa, transplantacija, redkeje dializa prek trebušne votline.

Diabetično stopalo je neprijeten a neredek zaplet

Kadar na stopalih zaznamo slabe tipne pulze ali jih ne tipamo, napravimo meritev gleženjskega indeksa, ki dobro pokaže, ali je prisotna motnja prekrvitve stopal na ravni večjih žil. V tem primeru je pogosto potrebna nadaljnja diagnostika, s katero presodimo, ali je stanje okvar na žilah takšno, da zahteva poseg za razširitev zoženih žil s skozižilnim posegom ali morda obvodno žilno operacijo. Ob zožitvah žil dovodnic za spodnje ude (velja tudi za zožitve žil, ki vodijo v možgane, ali tiste, ki prehranjujejo srčno mišico) je zaradi ugodnih učinkov na strjevanje krvi nujno tudi zdravljenje z nizkim odmerkom acetilsalicilne kisline. Prekrvitev stopal je lahko motena tudi na ravni drobnega žilja, ki je trši diagnostični oreh, pa tudi uspešnih načinov za zdravljenje teh okvar je zelo malo oziroma ne pridejo v poštev pri vsakem bolniku.

Na stopalih pa je lahko okvarjeno tudi oživčenje. Ker je normalno prevajanje občutij prek živcev za stopala moteno, lahko bolnik čuti mravljinčenje, pekočino ali pa so stopala »gluha«. Okvarjeno oživčenje mišic povzroča njihovo nepravilno obliko, kar pripelje do deformacij prstov, stopala. Pridruži se jim slabo delovanje kožnih žlez znojnic in lojnic, koža postane suha in se lušči, nastajajo ragade. Koža postane debela, pojavijo se področja trde kože (»otiščanci«). Okrnjena je zaščitna občutljivost, kar pomeni, da bolnik ne čuti več dotika, rane, ki so zdravemu človeku boleče, ne bolijo več in se zato niti ne zaveda, da jih ima.

Zaščitno občutljivost preverjamo s standardiziranim dotikom s posebno nitko, s katero se dotikamo tipičnih mest na stopalu. Če dotika bolnik ne čuti, obstaja velika verjetnost za rano na stopalu. Takšen bolnik potrebuje kakovostne informacije o pravilni skrbi za stopala, pri čemer je ključno, da svoja stopala redno pregleduje, saj ga na bolezenske spremembe ne bo opozorila bolečina. Redno potrebuje odstranjevanje trde kože, saj se pod njo lahko naredi rana.

Oskrba rane stopala je dolgotrajna, celjenje lahko traja mesece, pogosto je potrebno dolgotrajno zdravljenje z antibiotiki, rano je treba redno previjati in sprotno odstranjevati trdo kožo, ki preprečuje novonastali koži, da bi prekrila rano. Rana predstavlja odprto mesto za vstop bakterij v kri in s tem lahko hitro povzroči zastrupitev krvi, sepso. Razširitev vnetja v tkiva ob rani, celo v kosti, pogosto vodi v amputacijo. V takšnem primeru je pravočasna amputacija s hitro rehabilitacijo dobra odločitev, saj se na tak način bolnik lahko čim prej ponovno aktivno vključi v življenjske dejavnosti.

Poleg tega se pri bolniku s sladkorno boleznijo lahko pojavijo še druge okvare oživčenja, denimo motnje v oživčenju srca, prebavil, sečil in spolnih organov.

Spisek možnih zapletov je dolg in zastrašujoč. Prinaša pa tudi dobre novice – na vsakem koraku obstaja možna rešitev. Dober odnos z zdravnikom in medicinsko sestro, ki bolnika zdravita, sta pomembna za uspešno doseganje ciljev zdravljenja, ta odnos pa naj predstavlja tudi vir zaupanja, spodbude in življenjske energije tudi v primeru, če se pojavijo kronični zapleti. Poleg pridobivanja verodostojnih informacij je lahko tak terapevtski odnos tudi vir razumevajoče človeške bližine.

Povzetek: Sladkorna bolezen je lahko neprijazna do bolnika in njegovih bližnjih. Zdravnik in medicinska sestra, ki jima bolnik zaupa, lahko težek nahrbtnik skrbi in bolezenskih težav pomagata nositi. Nekatere skrbi so lahko neutemeljene, zato se res kaže odpreti in se posvetovati o zadevah, ki so posamezniku zares pomembne; bo kak kamen v nahrbtniku manj. V zvezi s pravilno in varno rabo zdravil ter pravilno uporabo medicinskih pripomočkov bolnika podpirajo lekarniški farmacevti. Zagotovo pa blizu bolnikovega doma deluje tudi društvo bolnikov s sladkorno boleznijo, kontakti so na voljo na spletni strani Zveze društev diabetikov Slovenije.

Niste sami.

 

Sledite nam na socialnih omrežjih:
Facebook in Instagram