Redna prebava – Za redno prebavo pravilna prehrana, dovolj tekočin in gibanje

Zaradi različnih prehranskih navad praviloma težko govorimo o normalnem absolutnem številu pogostosti odvajanja blata, na splošno pa za normalno šteje od trikrat na dan do trikrat na teden. Zaprtje (obstipacija) pomeni odvajanje majhnih količin blata, ki ga običajno spremljajo napenjanje in krči, včasih pa tudi zasušitev blata (zapeka).

Zaprtje je razmeroma pogosta motnja pri odvajanja blata zlasti pri starejših, le redko pa povzroči tudi resnejše težave in zaplete. Ritem odvajanja običajno ni stalen in se lahko spreminja glede na vrsto prehrane, vnos tekočine, potovanja, razpoloženje, menstruacijski ciklus …

Najpogostejši vzroki zaprtja

Najpogostejši vzrok je uživanje hrane s premalo vlakninami in drugimi potrebnimi snovmi, ki ohranjajo normalen volumen blata. Prav tako je zelo pomembna stalna telesna aktivnost, kajti ob njenem zmanjšanju prihaja do zmanjšanja gibljivosti črevesa ter do oslabelosti trebušnih mišic, kar posledično vpliva na zmanjšano pogostnost iztrebljanja. Seveda so lahko vzroki tudi organske narave, kamor sodijo divertikli (žeškasta izbočenja) širokega črevesja, polipoidne formacije, kronične vnetne črevesne bolezni, tumorji v širokem črevesju in danki, hemoroidi, nekatere presnovne bolezni. Včasih kljub izključitvi organskega vzroka ne dokažemo vzroka motenj v delovanju črevesa, kar je značilno zlasti za mlajšo žensko populacijo.

Pomagate si lahko sami

Priporočamo vam uživanje hrane, ki vsebuje primerno količino neprebavljivih ostankov rastlinskih vlaken (balasta), ki je sestavljen iz celuloze. Balastne snovi so nujne, saj pospešujejo gibanje črevesa in tako vplivajo na njegovo redno praznjenje. V to prehransko skupino spadajo predvsem žitarice, različna semena, surovo in neolupljeno sadje, posušeno sadje, kislo zelje, suhe stročnice. Priporočljiva sta tudi skrb za redno telesno aktivnost ter zadosten vnos koristnih tekočin, kot so voda in druge nesladkane ter negazirane brezalkoholne pijače.

Magnezijeve soli (mineralna voda z veliko magnezija) delujejo kot blago naravno odvajalno sredstvo. Svetujemo izogibanje pretiranemu vnosu nekaterih živil, kot so čokolada, banane, cmoki, štruklji, črni čaj, suhomesnati izdelki. Če našteti dejavniki ne učinkujejo dovolj dobro, bo potreben posvet pri zdravniku, ki vam bo po klinični oceni in izključitvi organskega obolenja svetoval primerno odvajalno sredstvo.

Kdaj k zdravniku

Kadar se po odvajanju blata pojavi občutek nepopolnega izpraznjenja danke, moramo biti ob tem še posebno pozorni na sledove krvi v blatu, kar je lahko posledica tudi resnejšega obolenja spodnjega dela debelega črevesa. Sprememba pri iztrebljanju v smislu tanjše formiranega in trdega blata, izmenjava zaprtja in driske je lahko tudi posledica hujše organske spremembe na debelem črevesju (rak, večje polipozne formacije …). Ob navedeni simptomatiki vas bo zdravnik najverjetneje napotil na endoskopski pregled širokega črevesja (kolonoskopijo).

Ali ste vedeli

 • Več kot polovica starejših ima težave z zaprtjem, pogosteje ženske kot moški.
 • Moški odvajajo pogosteje kot ženske in mladi ljudje pogosteje kot starejši.
 • Pri mlajših ženskah se pogosteje pojavi tako imenovano leno črevo, katerega razlog še ni dokazan.
 • Kadar opazimo sledove krvi v blatu, moramo nujno takoj obiskati zdravnika.
 • Nekateri prikrito jemljejo odvajalna sredstva, takrat govorimo o sindromu zlorabe odvajal (predvsem ženske z osebnostnimi motnjami in anoreksijo).

Doktor svetuje

 • Če opazite kri v blatu, takoj obiščite zdravnika.
 • Uživajte zadostno količino hrane, ki vsebuje primerno količino neprebavljivih ostankov rastlinskih vlaken (balasta) – vsaj 20–30 g/dan.
 • Poskrbite za primeren vnos tekočine.
 • Prisluhnite klicu narave – ne zadržujte odvajanja!
 • Skrbite za redno telesno aktivnost.
 • Zaužijte od štiri do šest obrokov hrane na dan.

Vito Vidmar, dr. med, spec. internist

Sledite nam na socialnih omrežjih:
Facebook in Instagram