Poškodbe kolena- Degenerativno obolenje (artroza) kolena

Prebivalstvo naše države se tako kot drugod v razvitem zahodnem svetu stara in vse več je degenerativnih obolenj sklepov in hrbtenice. Zahteve in pričakovanja ljudi po bolj kakovostnem življenju tudi v starosti pa so vse večji. Tako je vstavitev umetnega sklepa, totalna artroplastika, v ortopediji trenutno med najbolj zanimivimi in hitro razvijajočimi se področji.

Koleno

Morda v javnosti ni takega vtisa, vendar je endoprotetika sklepov (umetni kolk, koleno, rama itn.) ena največjih revolucij v medicini. Nekdaj so bili starejši ljudje z obrabljenimi, artrotičnimi sklepi obsojeni na bolj statičen, sedeč ali ležeč preostanek življenja, danes pa endoproteze sklepov omogočajo skoraj polno in nebolečo aktivnost, tako da je njihova kakovost življenja znatno večja.

Ko omenjamo degenerativna obolenja kolena, govorimo o artrozi. Artroza je progresivna nevnetna bolezen, pri kateri gre za značilne degenerativne spremembe sklepnega hrustanca. Načeloma je lahko prizadet kateri koli sklep v telesu, vendar so najpogosteje prizadeti hrbtenica, kolk, koleno in mali sklepi rok. Artroza je do petinštiridesetega leta pogostejša pri moških, pozneje pri ženskah.

Njena pojavnost strmo narašča po petdesetem letu, najvišja je po sedemdesetem letu. Ločimo primarno (idiopatsko) artozo in sekundarno artrozo, ki nastane na predhodno okvarjenem, spremenjenem sklepu (po poškodbah, vnetjih, pri razvojnih in prirojenih nepravilnostih, vnetne artropatije, npr. revmatoidni artritis …). Na pojav artroze vplivajo tudi čezmerna telesna teža in pretirane, nefiziološke obremenitve. Artroza je napredujoč proces v sosledju mirnih in aktivnih faz. Značilna je jutranja okorelost, bolečina v kolenu, zmanjšana gibljivost in v napredovalem stanju deformacija sklepa. Diagnostično poleg anamneze in kliničnega pregleda povsem zadošča običajno rentgensko slikanje.

Zdravljenje artroze kolena – konzervativno zdravljenje

Zdravljenje vedno pričnemo z osnovnimi ukrepi, kot so zmanjševanje prevelikih sklepnih obremenitev s prilagoditvijo aktivnosti in zmanjševanje čezmerne telesne teže. V začetnih stadijih ima dober učinek fizioterapija. Bolečine lajšamo z analgetiki (paracetamol, nesteroidni antirevmatiki) in znotrajsklepnimi injekcijami (blokada) lokalnega anestetika in kortikosteroidov. Pri medikamentoznem zdravljenju artroze gre za simptomatsko ukrepanje, to je lajšanje bolečin. Hrustanec je tkivo, ki skorajda nima potenciala obnavljanja, vsi pripravki, ki naj bi to omogočali, pa za zdaj nimajo z dokazi podprtega učinka.

Operacijsko zdravljenje

V napredovalih stadijih artroze, ko je kakovost življenja pomembno okrnjena zaradi bolečin v sklepu, slabe gibljivosti in/ ali deformacije in ko konzervativni ukrepi niso več učinkoviti, se odločimo za vstavitev kolenske endoproteze. Če gre za prizadetost samo ene strani kolena, lahko vstavimo delno oziroma enostransko kolensko endoprotezo (slika 2.), v primeru razširjene prizadetosti sklepa pa vstavimo totalno kolensko endoprotezo.

Totalna endoproteza kolena je operativna metoda, pri kateri obe sklepni površini obolelega sklepa nadomestimo z umetno protezo, ki jo čvrsto fiksiramo v kost. Tako obnovimo gibljivost sklepa in funkcijo mišic, ligamentov in drugih mehkotkivnih struktur, ki nadzirajo sklep. Umetni kolenski sklep je sestavljen iz femoralnega (stegneničnega) in tibialnega (goleničnega) dela, ki sta kovinska, med njima pa je polietilenska ploščica. Oba dela sta čvrsto fiksirana na kost s kostnim cementom, pri mlajših s čvrsto kostjo se lahko odločimo tudi za brezcementno učvrstitev. Občasno je treba vstaviti še tretji del na pogačico.

Po operaciji je navadno takoj dovoljena obremenitev noge do bolečine. Če te niso prehude, lahko takoj tudi polna obremenitev. Po uspešno opravljeni rehabilitaciji je z vstavitvijo totalne endoproteze kolena omogočeno normalno življenje brez bolečin in brez posebnih omejitev. Odsvetujemo le pretirane in sunkovite obremenitve in aktivnosti, na primer težko fizično delo in tek.

Sklep

Z vstavitvijo umetnega sklepa sklepu povrnemo gibljivost, odpravimo bolečino in popravimo deformacijo. Moderna totalna artroplastika kolena je uspešna operativna metoda, kar kažejo rezultati tako zgodnjih pooperativnih kot tudi poznejših (po desetletju in več) kontrol.

 
mag. Tomaž Silvester, dr. med., specialist ortoped

Sledite nam na socialnih omrežjih:
Facebook in Instagram