Nosečnost – človeško telo je zmožno izjemnih stvari

Nosečnost, če poteka normalno, je povsem naravno in nikakor bolezensko stanje. Kljub temu pa je treba skrbno spremljati nosečnico in plod, da se pravočasno oceni in ugotovi morebitne težave ter se primerno ukrepa. Spremljanje je v obliki posvetov in pregledov, ultrazvočne diagnostike ter pregledov krvi in urina ter posebnih presejalnih testov, ki so na voljo samoplačniško.

Pregledi po tednih

8.–12. teden

Pregled: Ginekološki pregled in ocena maternice. Po potrebi se odvzame bris materničnega vratu – PAP test. Nosečnici se izmeri krvni tlak in preveri telesna teža.

Posvet: Pogovorimo se o pomenu folne kisline v nosečnosti, pravilni prehrani, telesni aktivnosti in redni vadbi pod strokovnim nadzorom ter materinski šoli – izobraževanju za bodoče starše.

Prva ultrazvočna preiskava: Z vaginalno sondo (tipalom) se oceni, ali se nosečnost razvija v maternici (in se izključi izvenmaternična nosečnost), koliko plodov nosi nosečnica in ali je plod živ (ocena bitja srca). Plod izmerimo in tako najbolj natančno določimo pričakovani datum poroda (PDP) – sicer se PDP lahko izračuna tudi glede na datum zadnje menstruacije (v primeru naravne zanositve), a je merjenje ploda bolj zanesljiva metoda.

Na prvem pregledu dobi bodoča mamica materinske knjižico. To je obvezen dokument vsake nosečnice. V njej zapišemo strokovne podatke o boleznih v družini, alergijah, operacijah, stanju ženske pred nosečnostjo, morebitne zaplete predhodnih nosečnosti. Po posvetu in pregledu nosečnico uvrstimo v skupino z nizkim ali velikim tveganjem za zaplete in naredimo načrt za vodenje v naslednjih mesecih.

Laboratorijske preiskave: Potrebna je določitev krvne skupine in faktorja RhD; ICT-test in hemogram, od okužb pa sifilis in tokosplazmoza (protitelesa IgG in IgM), pregleda se tudi urin.

10.–14. teden

Zgodnja morfologija ploda ter ocena tveganja za kromosomske nepravilnosti – nuhalna svetlina in dvojni hormonski test, test NIPT.

Ultrazvočna preiskava – ocena nuhalne svetline: Opravimo jo prek trebuha. Ocenimo zgodnji razvoj ploda, tveganje za downov sindrom in druge kromosomske nepravilnosti, glede na željo nosečnice opazujemo plod s 3D/4D prikazom. Nosečnici odvzamemo kri za dvojni hormonski test (DHT). Pomembno je vedeti, da je zanesljivost izvida na osnovi ultrazvočne ocene le 80 %, skupaj z DHT pa okoli 90%. Torej še vedno ne moremo z gotovostjo trditi, ali ima plod normalne kromosome, saj v primeru, da kromosomi niso normalni, obstaja verjetnost za duševno oziroma telesno prizadetost otroka po porodu.

Neinvazivno presejanje s prosto plodovo DNA (nipt) – test NIPT
Test NIPT je razmeroma nov, napreden presejalni test, kjer z 99,3-odstotno zanesljivostjo določimo downov sindrom in nekatere druge najbolj pogoste kromosomske nepravilnosti. Ni brezplačen. Test je neinvaziven, za plod ni nevaren, potrebna je le ena epruveta krvi nosečnice, ki jo pošljemo na analizo v poseben laboratorij v tujino. Izvid je znan v manj kot tednu dni. Pred odločitvijo, ali je nosečnica za ta test primerna, moramo vedno opraviti ultrazvočni pregled zgodnje morfologije ploda in ocene kromosomskih znakov. Testi, ki jih nosečnica opravi, naj vedno temeljijo na skupni odločitvi strokovnega mnenja zdravnika ginekologa s posebno licenco ter nosečnice oziroma para.

16.–18. teden

Pregled: Nosečnico stehtamo in ji izmerimo krvni tlak. Poslušamo plodove srčne utripe z mini fetonom ali ultrazvokom.

Na željo nosečnice lahko naredimo ultrazvočno preiskavo zgodnje rasti ploda, vendar tak pregled ni vključen v predpisan obisk, torej ni brezplačen. V tem tednu je napoved spola že mogoča, saj je zunanje spolovilo dobro vidno. Pregled opravi bodisi zdravnik bodisi medicinska sestra babica.

Laboratorijske preiskave: urin, a le po potrebi glede na predhodne izvide.

20.–23. teden

Pregled: Nosečnico stehtamo in ji izmerimo krvni tlak.

Ultrazvočna preiskava morfologije ploda: Z natančno oceno plodovih organskih sistemov ocenimo pravilen ali nepravilen razvoj – morfologijo ploda. V tem času še lahko spremenimo predviden datum poroda (PDP), če se rast ploda ne ujema z našimi pričakovanji. Na željo določimo spol otroka. Še vedno ocenjujemo morebitne prisotne znake za kromosomske in druge nepravilnosti, najpogostejša taka nepravilnost je downov sindrom. V primeru sumljivih znakov pri plodu lahko opravimo dve vrsti preiskav, neinvazivno presejanje s prosto plodovo DNA – test NIPT ali diagnostično preiskavo – amniocentezo. Ta je invazivna, opravi se jo v porodnišnici. Amniocenteza je 100-odstotno zanesljiva, vendar nosi tveganje za splav, saj moramo odvzeti majhno količino plodovnice s tanko iglo prek trebuha nosečnice. Druga opcija je biopsija horionskih resic, ki pa je prav tako invazivna in predstavlja določena tveganja.

Specialistična usmerjena 3D/4D morfologija: Opazujemo plodove vedenjske vzorce, premike, izraze obraza in ugibamo, komu bo otročiček podoben.

Laboratorijske preiskave: hemogram, ponovna toksoplazmoza pri nosečnicah, ki je še niso prebolele.

26.–28. teden

Pregled: Nosečnico stehtamo in ji izmerimo krvni tlak. Poslušamo plodove srčne utripe in po potrebi izmerimo velikost trebuha od vrha sramne kosti do vrha maternice.

Laboratorijske preiskave: urin, ICT test pri RhD-negativnih nosečnicah: 3 dni pred 28. tednom se odvzame kri za preiskavo in nato nosečnica prejme injekcijo protiteles za zaščito do poroda v primeru, da je preiskava negativna. Tako ni nobene nevarnosti za plod, če ima krvno skupino z RhD pozitivnim faktorjem. Nosečnico testiramo na morebitno prisotnost nosečnostne sladkorne bolezni s 75 grami sladkorja v krvi – triurni OGTT test. Meje za normalno vrednost sladkorja so spremenjene, dovoljeno je manj glukoze kot pred leti, saj je za plod tako bolj varno.

32. teden

Pregled: Nosečnico stehtamo in ji izmerimo krvni tlak. Poslušamo plodove srčne utripe in po potrebi izmerimo velikost trebuha od vrha sramne kosti do vrha maternice.

Ultrazvočna preiskava: Lahko opravimo dodatno ultrazvočno preiskavo za oceno rasti ploda. Količina plodovnice, ocena delovanja posteljice, plodova lega ter napoved teže ploda ob porodu so pomembni podatki o nosečnosti v tretjem trimesečju.

Laboratorijske preiskave: hemogram in urin.

Napotnice in obrazci: Nosečnica prejme napotnico za porod v kateri koli slovenski porodnišnici, nalog za prevoz z reševalnim vozilom ter potrdilo za urejanje porodniškega dopusta in otroškega paketa.

35. teden

Pregled: Nosečnico stehtamo in ji izmerimo krvni tlak. Poslušamo plodove srčne utripe in po potrebi izmerimo velikost trebuha od vrha sramne kosti do vrha maternice. Pregled opravi bodisi zdravnik bodisi medicinska sestra babica.

Laboratorijske preiskave: urin, toksoplazmoza pri nosečnicah, ki je še niso prebolele.

Abdominalna dekompresija: Po 32. tednu vsaki nosečnici, ki zelo zateka, nosečnost olajša postopek dekompresije. Postopek izvajajo za izboljšanje krvnega in limfnega pretoka. Nosečnica se bolje počuti, manj zateka. Izvajajo ga v porodnišnicah v sklopu babiške šole oziroma šole za starše. Nekatere raziskave so pokazale, da zelo blagodejno vpliva na počutje nosečnice predvsem pa izboljšanje pretoka krvi v maternici in plodu.

37. teden

Pregled: Nosečnico stehtamo in ji izmerimo krvni tlak. Po potrebi izmerimo velikost trebuha od vrha sramne kosti do vrha maternice. Pregled opravi bodisi zdravnik bodisi medicinska sestra babica.

CTG: Ocena stanja ploda s kardiotokogramom – CTG po presoji izbranega ginekologa. Nosečnica počiva približno 20 minut, prek trebuha snemamo plodove srčne utripe. Tako ocenimo, ali se plod dobro počuti ali je morda ogrožen. Preiskavo ponavljamo do poroda. Tudi med samim porodom plod ves čas spremljajo z omenjeno preiskavo za nadzor morebitnih zapletov.

Ultrazvočna preiskava: dodatno lahko opravimo ultrazvočno preiskavo s pretoki skozi popkovnico za oceno rasti ploda in delovanje posteljice. S tem izključimo morebitno slabšo rast. Izmerimo količino plodovnice, določimo lego ploda in ocenimo predvideno težo ploda ob porodu. Če plod leži v medenični legi, se pravi z ritko naprej, predlagamo poskus zunanjega obrata, ki ga opravijo v porodnišnici.

Laboratorijske preiskave: urin, po potrebi se odločimo za odvzem brisa materničnega vratu na patogene bakterije – Streptokok skupine B. V primeru, da je nosečnica okužena (nosečnice med nosečnostjo nikoli ne zdravimo, saj z nobenim zdravilom nismo uspešni), med porodom prejme intravenozno ustrezno antibiotično terapijo. Tako lahko uspešno preprečimo hud zaplet zaradi okužbe pri novorojenčku – okužbo, ki se lahko kaže s sepso (zastrupitev celega organizma). Takrat je otrok lahko življenjsko ogrožen.

38. teden

Pregled: Nosečnico stehtamo in ji izmerimo krvni tlak. Po potrebi izmerimo velikost trebuha od vrha sramne kosti do vrha maternice. Pregled opravi bodisi zdravnik bodisi medicinska sestra babica.

CTG: Ocena stanja ploda s kardiotokogramom – CTG po presoji osebnega ginekologa.
Laboratorijske preiskave: urin.

39. teden

Pregled: Nosečnico stehtamo in ji izmerimo krvni tlak. Po potrebi izmerimo velikost trebuha od vrha sramne kosti do vrha maternice. Pregled opravi bodisi zdravnik bodisi medicinska sestra babica.

CTG: Ocena stanja ploda s kardiotokogramom – CTG po presoji osebnega ginekologa.

Laboratorijske preiskave: urin.

40. teden

Pregled: Nosečnico stehtamo in ji izmerimo krvni tlak.

Ginekološki vaginalni pregled: za oceno morebitnega odpiranja materničnega vratu.

CTG: Ocena stanja ploda s kardiotokogramom – CTG.

Laboratorijske preiskave: urin.

41. teden

Pregled: Nosečnico stehtamo in ji izmerimo krvni tlak.

Ginekološki vaginalni pregled: za oceno morebitnega odpiranja materničnega vratu.

V primeru, da je maternično ustje še zaprto in nezrelo, nosečnico osebni ginekolog preda v dokončno varstvo do poroda v 40. tednu in 6 dni v porodnišnico.

CTG: Ocena stanja ploda s kardiotokogramom – CTG.

Laboratorijske preiskave: urin.

Katarina Plausteiner Đorđević, dr. med., spec. družinske medicine

Sledite nam na socialnih omrežjih:
Facebook in Instagram