Kronična venska bolezen – Krčne žile na bolečih, utrujenih nogah

Krčne žile uvrščamo v sklop kronične venske bolezni (KVB) in so pogost vzrok bolečin v nogah. Značilne težave, ki jih povzročajo krčne žile, so utrujene, težke ali boleče noge ter otekanje goleni in gležnjev. Te težave se čez dan stopnjujejo in so najizrazitejše zvečer, zjutraj pa jih praviloma ni.

Krčne žile so zelo pogosta težava, s katero se sooča približno 20 odstotkov ljudi, starih 35 let, in kar polovica starejših od 60 let. Nastanejo zaradi motenj v odtoku venske krvi iz nog, natančneje zaradi zastajanja krvi v nogah. Ob tem se tlak v venskem sistemu nog poveča, vene se razširijo, njihove zaklopke postanejo neučinkovite in kri začne teči v nasprotno smer, navzdol. Ta povratni tok krvi imenujemo refluks in po sistemu začaranega kroga poslabšuje stanje – vene se vse bolj širijo in njihove zaklopke postajajo vse bolj neučinkovite.

Pogosteje obolevajo ženske

Natančnega vzroka za nastanek bolezni ne poznamo, zelo pomembni dejavniki pa so dedna nagnjenost, starost in spol. Verjetnost za krčne žile je skoraj 90-odstotna, če jih imata tudi oba starša. Pojavnost krčnih žil narašča s starostjo, pri 70 letih ima tovrstne težave kar 70-odstotkov ljudi. Veliko pogosteje obolevajo ženske. Pomemben dejavnik je nosečnost; zaradi hormonskih sprememb, ki vensko steno oslabijo. K bolezni pripomore tudi neaktiven, sedeč način življenja in pretežno stoječe delo, ki onemogoča učinkovito vračanje venske krvi proti srcu. Edini mehanizem, ki omogoča pravilen odtok krvi iz ven nog, je namreč mišična aktivnost, to je krčenje mišic meč, ki žile od zunaj stisne in potisne kri navzgor. Ob tem pravilno delujoče venske zaklopke preprečujejo tok krvi navzdol, v smeri težnosti.

Bolezen se začne počasi, sprva neopazno, vendar nezadržno napreduje. Na nogah skozi kožo sprva presevajo tanke modrikaste lasnice in tudi nekoliko širše vene. Te so lahko zelo zvijugane in mestoma tudi zelo razširjene. Sčasoma se pojavi otekanje nog, ki je izrazitejše v drugi polovici dneva, med nočnim počitkom pa oteklina splahni. Noge so pogosto utrujene in težke, še posebej zvečer. Značilnost krčnih žil so tudi nočni krči v mečih. Z napredovanjem bolezni se na koži goleni pojavi srbeč izpuščaj in rjavkasto obarvanje kože. Zadnji stadij kronične venske bolezni, ki ga vsekakor želimo preprečiti, je golenja razjeda. Zaradi motene oskrbe s kisikom in hranili tkivo propade in na spodnjem delu goleni nastane rana. Celjenje golenje razjede je počasno, v določenih primerih celo nemogoče.

Okvarjeno veno je najbolje odstraniti

Bolezen obravnavamo dermatologi flebologi. Bolečine v nogah lahko povzročajo tudi številna druga stanja, kot je na primer slaba arterijska prekrvitev nog, ortopedske težave z ledveno hrbtenico, periferna nevropatija – obolenje živcev nog.

Orientacijska presejalna preiskava, ki odkrije posameznike z venskim popuščanjem, je fotopletizmografska preiskava, ki je računalniško vodena, neinvazivna, neboleča, enostavna in hitra. Za oceno stanja je običajno potreben tudi klinični pregled nog. Pogosto nam je v pomoč tudi ultrazvočna preiskava duplex, s katero natančno prikažemo vene nog in tok krvi v njih. Šele po opravljeni diagnostiki se lahko odločimo za najprimernejši način zdravljenja.

Kompresijsko zdravljenje je povijanje nog z elastičnimi povoji ali nošenje medicinskih kompresijskih nogavic, ki stiskajo preveč razširjene vene, normalizirajo delovanje venskih zaklopk in preprečujejo otekanje. Težave, kot so bolečine, otekanje in nočni krči, ublažijo tudi venoaktivna zdravila s flavonoidi, ki se jih jemlje v obliki tablet. Razširjene žile, v katerih kri teče v nasprotno smer, je najbolje izključiti iz obtoka.

Manjše varice je mogoče odstraniti z vbrizganjem sklerozantnega sredstva v veno z injekcijo, velike krčne žile pa lahko zdravimo kirurško. Poleg klasične operacije obstajajo danes tudi novejše, precej manj agresivne endovenske metode zdravljenja (laserska in radiofrekvenčna zapora vene), kjer se razširjeno veno zapre z njene notranje strani in se jo tako izloči iz obtoka. Te posege v lokalni anesteziji izvajajo žilni kirurgi in tudi nekateri dermatologi flebologi.

Doktor svetuje

Kronična bolezen ven se začne počasi, vendar nezadržno napreduje.

Težave, kot so občutek utrujenih, bolečih in težkih nog ter otekanje goleni, se čez dan stopnjujejo in so najizrazitejše zvečer.

Fotopletizmografska preiskava je orientacijska presejalna preiskava, ki odkrije posameznike z venskim popuščanjem.

Prvi pregled in oceno stanja opravijo dermatologi flebologi.

Zdravljenje poteka kompresijsko ali z izključitvijo nepravilno delujočih venskih segmentov iz obtoka.

doc. dr. Liljana Mervic, dr. med., specialistka dermatovenerologije, dermatološka ambulanta Klinike Doktor 24

Sledite nam na socialnih omrežjih:
Facebook in Instagram