Elastografija jeter

Ultrazvok trebuha (abdomna)

Z ultrazvokom trebuha pregledujemo:

  • Jetra, žolčne vode, žolčnik, trebušno slinavko, ledvice, nadledvične žleze, vranico, trebušne arterije in vene, retroperitonej, sečni mehur in pri moškem prostato.
  • Ocenjujemo lego in velikost organov, njihovo tkivno strukturo in bolezenske spremembe.

Opravlja jo specialist radiolog ali specialist internist/gastroenterolog.

Priprava na ultrazvočno preiskavo trebuha in sečil

Za pregled organov zgornjega in spodnjega dela trebuha morate biti pred preiskavo tešči vsaj 6 ur. V tem času lahko pijete le negazirano tekočino. Eno uro pred preiskavo popijte pol litra vode, da bo mehur poln. Kadar je preiskava popoldne, priporočamo zaužitje le malo čaja in prepečenca in to najkasneje do 9. ure zjutraj, nato pa ničesar več.

Zaželeno je, da imajo preiskovanci čim manj zaplinjeno črevo, zato dan pred pregledom uživajte lahko prebavljivo hrano, ki ne napihuje, na dan pregleda pa vsekakor odvajajte blato. Pri bolj zaprtih priporočamo uporabo odvajalne svečke na dan pregleda zjutraj. Preiskovanci, ki imajo kakršnekoli individualne omejitve (npr. sladkorni bolniki), naj se posvetujejo s svojim zdravnikom ali vprašajo za navodila na naši kliniki.

Kako poteka preiskava?

Preiskava je neboleča, izvaja se leže. Med preiskavo je potrebno sodelovanje preiskovanca z zdravnikom. Preiskava traja približno 20 minut. Preiskavo lahko opravimo tudi preventivno.

Naročite se na
samoplačniški pregled

Na pregled se lahko prijavite preko:
Telefon: 0820 08240
Elektronska pošta:
narocanje@doktor24.si

Ali izpolnite spodnji obrazec:

Ime in priimek
Vnesite vaš rojstni datum
e-naslov za odgovor
Telefon *
* ambulanta
Pregled, ki ga želite opraviti
Za termin pregleda vam bomo odgovorili v treh delovnih dneh.

Če nam želite še kaj sporočiti, prosimo vpišite v to okence.


Z označenim poljem in klikom na gumb 'Pošlji' dajem privolitev, da lahko družba KLINIKA DOKTOR 24 d.o.o. vpisane osebne podatke uporabi za namene naročanja. Uredba GDPR podrobneje*
da mi Doktor 24 pošilja obvestila o aktualnih informacijah, novicah in dogodkih preko elektronske pošte.