Slabokrvnost – Za anemijo je največkrat krivo pomanjkanje železa

Železo je za življenje nujno potreben mineral, ki sodeluje pri prevzemu, prenosu in sproščanju kisika v celicah, pri nastajanju rdečih krvničk, je tudi pomemben dejavnik pri nastajanju encimov, ki v telesu uravnavajo številne kemične reakcije.

Njegovo pomanjkanje se razvije postopoma in iz različnih vzrokov. Ko se zaloge železa izčrpajo, nastane slabokrvnost ali anemija. Kako pomanjkanje železa in slabokrvnost sploh ugotovimo in kakšne so možnosti zdravljenja?

Kaj je slabokrvnost ali anemija

Za slabokrvnost ali anemijo je značilna zmanjšana sposobnost krvi za oskrbo celic s kisikom zaradi zmanjšane celotne količine hemoglobina v telesu.

V rdečih krvničkah ali eritrocitih, ki so najštevilnejše celice v krvnem obtoku, je prisotnih veliko molekul hemoglobina, ki vsebujejo hem z atomom železa. V pljučih se kisik veže na železo v hemoglobinu znotraj eritrocitov in nato potuje po telesu do vseh organov. Če je eritrocitov premalo, če so premajhni ali vsebujejo premalo hemoglobina, je oskrba organov s kisikom okrnjena.

Okvirne normalne vrednosti hemoglobina znašajo pri moških 130–170 g/l, pri ženskah pa 120–150 g/l. Če so vrednosti hemoglobina pod spodnjimi referenčnimi vrednostmi, govorimo o anemiji. Pri koncentraciji hemoglobina med spodnjimi okvirnimi vrednostmi in koncentracijo 100 g/l govorimo o anemiji lahke stopnje, pri koncentraciji med 70 in 100 g/l gre za srednje težko anemijo, pri vrednostih pod 70 g/l pa za težko anemijo.

Zakaj pride do slabokrvnosti

Slabokrvnost se lahko pojavi kot samostojna bolezen, pogosteje pa spremlja druge kronične bolezni. Nastane lahko zaradi motenega nastajanja novih eritrocitov ali rdečih krvničk v primeru okvar kostnega mozga, pomanjkanja železa, vitamina B12 in folatov, kot spremljevalka kroničnih bolezni (kronične okužbe, malignomi, okvara ledvic, vnetja …), zaradi povečane izgube eritrocitov (po krvavitvah – najpogosteje iz prebavil, rodil, po poškodbah) ali pa zaradi povečanega razpada eritrocitov (hemolitična anemija).

Anemija zaradi pomanjkanja železa

Skoraj polovico vseh oblik anemij predstavlja anemija zaradi pomanjkanja železa ali sideropenična deficitarna anemija.

Železo se v telesu nahaja v kosteh, mišicah, jetrih, največ pa ga je v rdečih krvničkah. Naravni viri železa so goveja, telečja in piščančja jetra, goveje meso, soja, tunina, fige, ostrige, ajdova kaša, buče, leča, špinača, regrat, mandlji, suho sadje, polnozrnate žitarice, zelena listnata zelenjava, semena, stročnice, kalčki, orehi, alga spirulina …

Do njegovega pomanjkanja lahko pride v primeru pomanjkljivega vnosa s hrano (vegetarijanci, vegani …), ob izgubi krvi (operacije, črevesna obolenja, močne menstrualne krvavitve …), pri povečanih potrebah po železu (otroci, nosečnice, doječe matere) in pri moteni absorpciji v tankem črevesu (celiakija …).

Kaj kaže na slabokrvnost

Slabokrvnost ali anemija se ponavadi razvije postopoma. Klinična slika pa ni odvisna le od stopnje anemije, temveč tudi od hitrosti njenega nastanka in ostalih pridruženih bolezni.

Značilni so splošna nemoč, hitra utrudljivost, težka sapa, zaspanost, šumenje v ušesih, hiter srčni utrip, otežena koncentracija, prebavne motnje, motnje menstrualnega cikla, spolna nemoč. Prisotna je bledica kože in sluznic, pri pregledu je lahko slišen šum nad srcem. Pri hemolitični anemiji je lahko prisotna zlatenica, pri anemijah zaradi bolezni kostnega mozga pa lahko sočasno najdemo povečane bezgavke, jetra in vranico, po koži pa so lahko vidne krvavitve.

Kako odkrijemo anemijo

Za ugotovitev in opredelitev anemije so potrebne laboratorijske preiskave krvi. Osnovna laboratorijska preiskava je hemogram ali krvna slika. Z dodatnimi preiskavami krvi je treba ugotoviti koncentracijo železa v telesu, ugotoviti morebitno okvaro jeter in ledvic, določiti koncentracijo folne kisline in vitamina B12. Pri sumu na bolezen kostnega mozga je treba opraviti še punkcijo kostnega mozga.

Zdravljenje

Odvisno je od vzroka slabokrvnosti, težav, ki pestijo bolnika, in hitrosti njihovega nastanka.

Pri bolniku z anemijo zaradi pomanjkanja železa je treba ugotoviti razlog za njegovo pomanjkanje, nato pa železo tudi ustrezno nadomeščati.

Za nadomeščanje železa obstajajo pripravki z železom v obliki tablet, sirupov in intravenski pripravki.

Zdravljenje s tabletami ali sirupi je dolgotrajno, ponavadi poteka več mesecev in doma. Infuzije železa so primerne takrat, kadar je zaloge železa treba nadomestiti hitro oziroma kadar absorpcija peroralnega železa ni mogoča.

Zdravljenje s transfuzijo krvi je potrebno le v primeru, ko gre za hudo anemijo ali pa je anemija nastala hitro in povzroča bolniku resne težave, še zlasti ob pridruženih drugih bolezenskih stanjih.

Pri jemanju železovih preparatov bodite pozorni na naslednja opozorila:

  • Sočasno je treba jemati vitamin C (sveže iztisnjen pomarančni sok, pastile), saj ta pospešuje absorpcijo železa iz črevesja.
  • Večino je treba jemati na prazen želodec za boljšo absorpcijo (dosledno upoštevajte proizvajalčeva navodila).
    Odsvetuje se sočasno jemanje preparatov, ki vsebujejo kalcij, magnezij, vitamin E, cink, mangan, saj ti zavirajo absorpcijo železa.
  • Tanini in polifenoli v čaju in kavi prav tako zavirajo njegovo absorpcijo.
  • Pogost stranski učinek je zaprtje, ki ga je možno ublažiti z obilnim pitjem tekočine.
  • Ob jemanju preparatov železa se lahko blato obarva črno, kar pa je klinično nepomembno.
  • Hkrati z železovimi pripravki ne jemljite zdravil za zmanjšanje izločanja želodčne kisline (antacidov) – presledek med zaužitjem enih in drugih mora biti najmanj dve uri, najbolje pa štiri ure.
  • Njihovo absorpcijo zmanjšajo tudi zdravila za zdravljenje parkinsonove bolezni, sindroma nemirnih nog, zdravila za zdravljenje zmanjšanega delovanja ščitnice, golše in ščitničnega raka. Tudi v teh primerih mora biti razmik med jemanjem obojih štiri ure.

Mateja Ferjan Hvalc, dr. med., specialistka družinske medicine

Sledite nam na socialnih omrežjih:
Facebook in Instagram