Merjenje kostne gostote

Dvoenergetska rentgenska absorpciometrija (DXA) je referenčna metoda za merjenje mineralne gostote kosti. Naprava (aparat Hologic) usmeri ozek snop rentgenskih žarkov dveh energij skozi preiskovani del telesa in obenem posname preiskovano območje. Iz oslabitve vsake energije posebej izračuna količino kostnine. Metoda je natančna in zanesljiva, količina in intenziteta rentgenskih žarkov pa zelo majhna in s tem sevanje zanemarljivo nizko. Zato meritve lahko ponavljamo, kar je pomembno za spremljanje učinka zdravljenja. Rezultat meritve je kvantitativno izražena mineralna gostota kosti – MKG (v g/cm2), skupaj s standardnim odklonom (deviacijo) od normale za zdravo odraslo osebo (T-vrednost).

Meritev na aparatu opravi radiološki inženir, nato specialistka endokrinologinja opravi analizo izmerjenih vrednosti. Preiskovanec po meritvi prejme pisni izvid z eventuelno diagnozo in svetovano terapijo.

Kaj z ugotavljamo z meritvijo?

Prvenstveno je metoda pomembna za odkrivanje bolezni zmanjšane kostne gostote in spremenjene mikroarhitekture kosti – osteoporoze.

Komu priporočamo meritev?

  • vsem ženskam po dopolnjenem 65. letu starosti
  • ženskam v menopavzi z rizičnimi dejavniki (zlom kolka pri materi, nežna telesna gradnja: teža pod 60 kg oz. BMI pod 19 kg/m2, spremljajoče obolenje ali jemanje zdravil, ki vplivajo na kostno maso) – čim prej po vstopu v pomenopavzalno obdobje
  • moškim po dopolnjenem 70. letu starosti
  • odraslim z nizkopražno frakturo (predvsem zlom kolka, zapestja in vretenca)
  • odraslim z boleznijo, ki povzroča izgubljanje kostne mase (celiakija, malabsorpcijski sindrom, hipogonadizem, izostanek menstruacije 1 leto in več, hiperparatiroidizem, hiper/hipotiroza)
  • odraslim, ki prejemajo zdravila, ki vplivajo na kostno maso, npr. glukokortikoidi (Medrol, Pronison, Dexamethason), imunosupresivna zdravila, antiestrogeni in aromatazni inhibitorji
  • vsem, ki že se zdravijo zaradi osteoporoze, da se ovrednoti učinek zdravljenja (ob zdravljenju osteoporoze kontrolna meritev čez 1 leto, ob osteopeniji čez 1 do 2 leti).

Sledite nam na socialnih omrežjih:
Facebook in Instagram

Naročite se na
samoplačniški pregled

Na pregled se lahko prijavite preko:
Telefon: 0820 08240
Elektronska pošta:
narocanje@doktor24.si

Ali izpolnite spodnji obrazec:

Ime in priimek
Vnesite vaš rojstni datum
e-naslov za odgovor
Telefon *
* ambulanta
Pregled, ki ga želite opraviti
Za termin pregleda vam bomo odgovorili v treh delovnih dneh.

Če nam želite še kaj sporočiti, prosimo vpišite v to okence.


Z označenim poljem in klikom na gumb 'Pošlji' dajem privolitev, da lahko družba KLINIKA DOKTOR 24 d.o.o. vpisane osebne podatke uporabi za namene naročanja. Uredba GDPR podrobneje*
da mi Doktor 24 pošilja obvestila o aktualnih informacijah, novicah in dogodkih preko elektronske pošte.