Lekarna na dopustu – Halo, kaj naj vzamem?

Poletje se bliža in čas bo za počitnice. Ker pa nesreča ne počiva in ker je preventiva še vedno boljša kot kurativa, je tudi pred dopustom in med njim treba pomisliti na zdravje.

Priporočljivo je, da se že pred odhodom pozanimamo o zdravstveni oskrbi v kraju bivanja in o najbližjih zdravstvenih domovih oziroma bolnišnicah (telefonska številka in naslov). To nam bo ob morebitnih težavah še kako olajšalo položaj. Še posebno to velja, če potujemo z majhnimi otroki ali kroničnimi bolniki. Zdravstveno zavarovanje za tujino je prav tako zelo dobra ideja, ponudnikov je nemalo.

Ker pa se na počitnicah nemalokrat zgodi kaj ne tako resnega, pri čemer si lahko pomagamo sami, je zelo priporočljivo imeti s seboj primerno in dobro opremljeno potovalno lekarno. Vanjo je treba uvrstiti zdravila proti povišani telesni temperaturi in bolečinam, zdravila proti prebavnim motnjam, rehidracijske praške, tablete za prečiščevanje vode, zdravilo proti potovalni slabosti, zdravila proti alergijam in prvo pomoč, ki mora vsebovati sterilne obveze, gaze ter obliže, povoje, elastični povoj, razkužilo, škarjice in termometer. Če potujete z otroki, seveda vsa našteta zdravila tudi v odmerkih in oblikah za otroke (sirupi, svečke). Zdravila za potovalno lekarno si kupite sami, tudi tista na recept. Za nekatera zdravila boste potrebovali zdravnikov (beli) recept. Slovensko zdravstveno zavarovanje teh stroškov namreč ne krije.

Kaj pa, če ne veste, kaj iz lekarne, ki ste si jo skrbno in lično opremili z vsemi svetovanimi zdravili in pripomočki, izbrati za določene težave? Na voljo je 24-urna zdravniška linija, na kateri se lahko posvetujete z zdravnikom. Marsikdaj se tako lahko izognete fizičnemu obisku pri njem.

Kaj se lahko zgodi?

Recimo, da se odpravljamo na morje ali v hribe. Veliko pozornosti moramo posvetiti zaščiti pred soncem. Potovalna lekarna naj tako vsebuje izdelke za aktivno zaščito pred soncem z ustreznim zaščitnim faktorjem, za nego po sončenju ter pripravke za nego morebitnih opeklin. Za zaščito naših najmlajših uporabimo posebej njim namenjene izdelke z zelo visoko zaščito. Pozorni moramo biti tudi na oči in jih zaščititi s sončnimi očali, tudi najmlajše. Kaj hitro se namreč lahko zgodi, da postanejo rdeče, srbeče – to je sicer lahko tudi znak vnetja, ampak nič ne bo narobe, če si poskusimo najprej pomagati z vlaženjem oči.

Vnetje ušes in še česa

Med kopanjem in potapljanjem so na udaru tudi naša ušesa. Voda zelo hitro (logično) zaide v sluhovod. Poleg različnih vnetij ušes lahko po kopanju pri povečani količini ušesnega masla v sluhovodu to nabrekne in tvori trši čep, ki ovira sluh, povzroči pa lahko tudi vnetje sluhovoda. Zdravniško pomoč pa je treba poiskati čim prej v primeru, če otroka ali nas po kopanju boli uho in ima(mo) ob tem še vročino.

In še ena težava se pogosto pojavi pri kopanju in po njem – vnetje sečil. Ker gre pot okužbe večinoma po sečnici navzgor (ascendentna), je pogostejša pri kopanju. Odsvetujemo uriniranje v vodo, saj se ob tem odpre sečnica in je tako vstop bakterij iz vode (ki nikoli ni povsem sterilna, v nečistih vodah pa še toliko manj) vanjo olajšan. Veliko naredimo, če gremo neposredno po kopanju na stranišče in z odvajanjem vode sečnico speremo. Mimogrede, enaka logika velja po spolnem odnosu in se tiče predvsem žensk.

Piki komarjev…

Priporočljiva je tudi primerna zaščita pred piki insektov, kot so komarji in klopi. Na trgu obstajajo številni zelo učinkoviti naravni repelenti, za še intenzivnejšo zaščito pa so na voljo tudi sintetični pripravki. Poleg zaščite si je koristno priskrbeti tudi izdelke za nego in zdravljenje po pikih insektov. Še posebej na bolj izpostavljenih področjih sveta je potrebno zaščiti pred insekti posvetiti nekoliko večjo pozornost.

Z vsemi priporočljivimi preventivnimi zdravstvenimi ukrepi ter z ustrezno pripravljeno potovalno lekarno ter z informacijami, kako si pomagati, bomo na poti vsekakor bolj brezskrbni, pa tudi v primeru zdravstvenih težav nam bo lažje poskrbeti zase in za svoje sopotnike.

Kaj vzeti s seboj?

Vsaka počitniška lekarna je odvisna od časa vašega bivanja, kraja oziroma medicinske oskrbe v bližini, od dejstva ali potujete sami ali z otroki in od vaše starosti ter zdravstvenega stanja. Da pa Vam letos ne bo treba razmišljati, kaj bi bilo dobro vzeti s seboj, sem Vam pripravila splošen seznam počitniške lekarne za lajšanje najpogostejših težav na dopustu.

 • Na prvem mestu so seveda zdravila, ki jih redno jemljete zaradi kroničnih bolezni (če počitnikujete čez mejo, boste potrebovali zdravniško potrdilo za prenašanje uspaval, narkotičnih analgetikov, inzulina in seta za injiciranje inzulina ter seta za samopomoč ob alergični reakciji). Z zdravnikom ali farmacevtom se posvetujte o možni reakciji na koži ob sočasnem jemanju vaših zdravil in izpostavljanju UV žarkom.
 • Komplet za oskrbo rane: sterilne gaze, povoji, obliži različnih velikosti, bel lepilni trak, elastičen povoj, razkužilo za rane in mazilo za hitrejše celjenje ran
 • Termometer
 • Zdravila za zniževanje telesne temperature in proti bolečinam (paracetamol) in zdravila za lajšanje bolečin, ki hkrati delujejo protivnetno (ibuprofen, naproksen, acetilsalicilna kislina), mazila s protivnetnim delovanjem za lajšanje bolečin po poškodbi
 • Zdravila proti alergiji
 • Zdravila za lajšanje težav z želodcem (hidrotalcid, ranitidin, pantoprazol)
 • Tablete proti potovalni slabosti
 • Tablete, sirup ali svečke za lažje odvajanje blata ob zaprtju (če imate zaradi spremembe okolja navadno težave z zaprtjem, lahko že preventivno jemljete sirup z laktulozo)
 • probiotiki, rehidracijski praški za nadomeščanje izgubljenih elektrolitov ob driski, bruhanju in povečanem znojenju
 • sredstvo za zaščiti pred piki insektov in mazilo za lajšanje reakcije po piku
 • kreme za zaščito pred soncem z visokim faktorjem, ki so vodoodporne in vsebujejo UVA in UVB filtre, krema za nego kože po sončenju in kremo za lajšanje morebitnih opeklin
 • pastile za vneto žrelo in kapljice za nos

K osebnim dokumentom priložite kartico zdravstvenega zavarovanja, evropsko zdravstveno kartico in potrdilo o dodatnem zdravstvenem zavarovanju za tujino.

Počitniško lekarno si pripravite v eni torbici, ki na dopustu ne bo dostopna otrokom. Zdravila naj ostanejo v originalni ovojnini, skupaj z navodili za uporabo (pri nakupu zdravil za samozdravljenje se pozanimajte o namenu uporabe, odmerjanju zdravila in morebitnih kontraindikacijah), preverite tudi ustreznost roka uporabe. Pazite, da zdravila ne bodo shranjena pri temperaturi višji od 25°C, zaščitena naj bodo pred svetlobo, ne puščajte jih v stoječih vozilih, ki se lahko razgrejejo. Posebej pozorni bodite pri zdravilih, za katere je določen poseben režim shranjevanja (npr. inzulin).

Doktor svetuje

 • Zdravila moramo hraniti na primerni temperaturi, jih zaščititi pred svetlobo in vlago, zunaj dosega otrok.
 • Pred daljšimi potovanji je priporočljiv pregled pri zobozdravniku.
 • Pri otrocih poskrbite za ustrezno hidracijo in jih ne izpostavljajte soncu.
 • Ne pozabite na zdravstveno kartico, ustrezna zavarovanja za tujino, potrdilo o opravljenih cepljenjih.
 • O materialih in zdravilih v potovalni lekarni ter o dopolnitvi osnovne potovalne lekarne se posvetujte z osebnim zdravnikom, z zdravnikom v ambulanti za potnike ali s pediatrom.
 • Kronični bolniki naj se pred potjo posvetujejo z osebnim zdravnikom, pred eksotičnimi potovanji je priporočljiv posvet v ambulanti za potnike.

Katarina Plausteiner Đorđević, dr. med., spec. družinske medicine

Sledite nam na socialnih omrežjih:
Facebook in Instagram