Doktor odgovarja

Stara sem 53 let. Moja koža je suha in razpokana, zdi se mi, da je zaradi tega videti tudi postarana. Koža je občutljiva praktično v vsakem letnem času: najbolj poleti, ko je zelo vroče in se mi na obrazu naredijo majhni rdeči suhi madeži, ter pozimi, v času kurilne sezone, ki mi kožo očitno še dodatno izsuši. Jem veliko sadja in zelenjave in se držim nasveta, naj pijem dva litra vode na dan. Prosim za predlog glede nege občutljive kože predvsem v času kurilne sezone, ki zdaj prihaja.

S spoštovanjem, Mojca iz Celja

ODGOVOR:

Spoštovana!

Čas, ki prihaja, prinaša poleg prehladov in drugih virusnih obolenj tudi različne spremembe na koži. V času kurilnih sezon je zračna vlaga zaradi centralnega ogrevanja in mraza nižja, zato se koža hitreje izsuši. Po različnih delih na telesu tako nastanejo žarišča suhe kože, ki imajo sprva le luščeč videz oziroma videz razpokanega porcelana. V hujših primerih se pojavijo vneta, pordela žarišča. V izogib oziroma za zmanjšanje pojavljanja tovrstnih sprememb je v prvi vrsti najpomembnejša pravilna nega. Sem spadajo ustrezno izbrani izdelki za tuširanje in takojšnji nanos indiferentnega mazila.

Za tuširanje svetujemo sintetična mila oziroma sindete, ki dodatno ne sušijo kože, odsvetujemo pa običajna tekoča mila. Tuširanje naj ne traja dalj kot 5–10 minut, izogibati se je treba vroči vodi, ki dodatno draži kožo. Po tuširanju kože ne drgnemo, ampak jo le nežno obrišemo in nanesemo ustrezen negovalni pripravek, ki vsebuje tako maščobo kot vodo.

Priporočljivi so izdelki z dodatkom uree, ki dodatno veže vodo in s tem kožo dobro navlaži. Tovrstni izdelki naj ne vsebujejo dodatnih dišav oziroma barvil. V zimskih mesecih lahko nanos ponovimo dva- ali celo večkrat na dan, predvsem na mestih, ki so izpostavljena mrazu. Z naštetimi ukrepi bomo tako izboljšali barierno funkcijo kože, s tem pa posledično zmanjšali oziroma se izognili neprijetnemu luščenju in vnetju na koži.

Želim vse dobro!

 
Ana Škoberne, dr. med., specialistka dermatovenerologije

Sledite nam na socialnih omrežjih:
Facebook in Instagram