Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Bradavice - Neprijetni, a večinoma nenevarni izrastki

sep 26

Bradavice so nenevarne tvorbe na koži ali sluznicah in so posledica okužbe s človeškimi papiloma virusi (HPV). Pogoste so v vseh starostnih skupinah. Bradavice niso predrakave spremembe – z izjemo genitalnih bradavic.

Okužba s HPV najpogostejša pri otrocih

bradavice dr71 1Obstaja okrog dvesto tipov človeškega papiloma virusa, vendar so le nekateri povezani z nastankom bradavic. Čeprav je tveganje za okužbo majhno, je možno pri vsaki starosti. Okužba s HPV je najpogostejša pri otrocih in mladostnikih. Med odraslimi so bolj dovzetni za okužbo bolniki z oslabljenim imunskim odgovorom.

Virus se najpogosteje prenaša neposredno (z dotikom) in posredno (prek okuženih predmetov za osebno nego, oblačil, obutve ali tal v telovadnicah, bazenih, savnah …). Poškodovana in razmočena koža je bolj dovzetna za okužbe. Možen je tudi prenos pri posamezniku z enega mesta na koži ali sluznici na drugega, če se bradavica poškoduje. Prek vode se HPV ne prenaša.

Od okužbe do nastanka bradavic lahko traja od šest tednov do dve leti. HPV pri večini okuženih ostane mirujoč in ne povzroči vidnih sprememb. Pri manjšem delu okuženih pa se sproži razvoj bradavic. Najverjetneje ima poglavitno vlogo pri pojavu bradavic delovanje imunskega sistema.

Preprečimo okužbo s HPV

Okužbo preprečimo s tem, da se ne dotikamo bradavic pri drugih in bradavic ne praskamo. Ne sposojamo si pripomočkov za nego stopal, nogavic ali čevljev in ne hodimo bosi na bazenih, v tujih kopalnicah in v telovadnicah. Odsvetuje se britje predelov z bradavicami in grizenje nohtov.

Vrste bradavic

Navadne bradavice so najpogostejša oblika bradavic. So čvrsti kožni izrastki hrapave, cvetačaste ali nitaste površine ter barve kože. Pogosto imajo na sredini drobne črne pike (strjena kri v žilicah). Velike so manj kot centimeter. Najpogosteje se pojavijo na prstih, na hrbtiščih dlani, kolenih in komolcih.

Bradavice ob nohtih so boleče ter se pojavijo ob nohtih in pod nohti. Lahko motijo rast nohta. Bolj pogoste so pri tistih, ki nohte grizejo. Za zdravljenje so te bradavice zelo trdovratne.

Pecljate (filiformne) bradavice so tanke in se pojavijo na obrazu, vratu, ustnicah in nosu. Pri moških se lahko prenašajo z britjem.

Ploščate bradavice so manjše in gladke. Navadno so kožne barve in se pojavljajo v skupinah. Pojavijo se na obrazu, predvsem na čelu in okrog ust ter hrbtišču rok.

Palmoplantarne bradavice so bradavice na podplatih in dlaneh. So sploščene in rastejo navznoter, zato so pogosto boleče pri hoji in delu z rokami. Okrog teh bradavic se pogosto razvije otiščanec. Pogosto imajo drobne črne pike (strjena kri v žilicah), kar jih loči od otiščancev. Palmoplantarne bradavice predstavljajo resen izziv za zdravljenje, saj je odstranitev težavna in dolgotrajna.

Kadar se posamezne plantarne bradavice združijo, dajo videz mozaika in lahko zajamejo veliko površino kože. Ta oblika je najodpornejša proti zdravljenju.

Genitalne bradavice (kondilomi) so mehke in rožnate barve ter se prenašajo s spolnimi odnosi. Lahko so številne in dosežejo velikost do nekaj centimetrov. Prizadenejo kožo in sluznico zunanjega spolovila ter okolico zadnjika. Kondom ne zagotavlja popolne zaščite pred okužbo s HPV. Genitalne bradavice pri ženskah predstavljajo povečano tveganje za nastanek raka na materničnem vratu, zato je ob pojavu treba odvzeti bris materničnega vratu pri ginekologu. Za preprečevanje okužb s podtipi HPV, ki povzročajo genitalne bradavice, je na voljo cepivo.

Kako zdravimo bradavice?

Bradavice spontano izginejo v 20 % primerov. Približno 30 % bradavic izgine v prvih šestih mesecih, 66 % pa v dveh letih, vendar se pogosto ponovno pojavijo. Ker ne moremo predvideti, kdaj in ali sploh bodo bradavice pri posamezniku izginile in ker bradavice predstavljajo vir okužbe za druge in za širjenje virusa v okolico ter so pogosto estetsko moteče in včasih boleče, bradavice večinoma zdravimo. Zdravljenje je odvisno od vrste in lokacije bradavic ter od tega, koliko časa so bradavice prisotne.

Zdravljenje bradavic je lahko precej trdovratno, zato sta potrebna vztrajnost in potrpljenje, saj včasih bradavice kljub dolgotrajnemu zdravljenju ne izginejo ali pa se po uspešnem zdravljenju zopet pojavijo. Najbolje je kombinirati več oblik zdravljenja.

Če ste prepričani, da so izrastki na koži bradavice, je možno samozdravljenje s salicilno kislino ali mlečno kislino v obliki raztopin in obližev. Ker so ta sredstva zelo agresivna, jih uporabljajte po navodilu proizvajalca. Pred vsakim nanosom je treba bradavico zmehčati v kopeli in odstraniti odmrlo kožo s strgalom ter zaščititi okolno kožo z vazelinom ali obližem. Tako zdravljenje povzroča draženje in luščenje bradavice, ki počasi izgine. Zdravljenje ponavadi traja več mesecev. Zdravljenje za nekaj dni prekinemo, če postane koža preveč razdražena ali vneta. Samozdravljenje bradavic na obrazu in sluznicah se odsvetuje.

Zdravljenje z raznimi domačimi pripravki ni znanstveno dokazano, zato ga odsvetujemo, saj velikokrat le močno razdraži kožo. Najpogostejša in ena najučinkovitejših metod zdravljenja bradavic je s tekočim dušikom, ki ga izvaja zdravnik. Utekočinjeni plin uniči okužene celice in ne pušča brazgotin. Na mestu aplikacije nastane mehur in po nekaj dneh krasta, ki se v 2–3 tednih odlušči. Zdravljenje je nekoliko boleče in ga je treba ponavljati na 3–4 tedne, dokler bradavica ne izgine.

Druge metode zdravljenja so z laserjem, kiretaža, elektrodisekcija ali redko kirurški poseg ter zdravljenje z zdravili, ki vplivajo na imunski sistem, ali z lokalnimi citostatiki.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112