Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Pojavlja se tudi pri moških

jan 25

Glivično vnetje nožnice ali vulvo-vaginalna kandidiaza je zelo pogosta okužba v rodnem obdobju žensk, ki jo povzroča glivica Candida albicans. Najpogosteje prizadene ženske med dvajsetim in tridesetim letom ter nosečnice in ni spolno prenosljiva.

Glivično vnetje spolovil

Vzroki

Vzrok zanj je porušeno ravnovesje bakterij in glivic v nožnici zaradi različnih dejavnikov, zaradi česar se glivice prekomerno razmnožijo in povzročijo vnetje nožnice ter zunanjega spolovila, pogosto pa obojega hkrati.

Do neravnovesja v nožnici lahko pride zaradi hormonskih sprememb (v menopavzi, nosečnosti, med menstruacijo), antibiotikov, slabo nadzorovane sladkorne bolezni, oprijetih oblačil, mokrih kopalk, uporabe odišavljenih dnevnih vložkov ter dišečih intimnih mil, robčkov, dezodorantov. Vzroki so lahko tudi prekomerno umivanje spolovila, ki izpere naravno nožnično floro, sprememba okolja, stresno življenje, psihične težave … Pojavlja pa se tudi pri moških.

Simptomi glivičnega vnetja

Pri ženskah:

 • otekanje sramnih ustnic;
 • gost (sirast), belkast, nesmrdeč izcedek iz nožnice;
 • srbenje ali pekoč občutek v nožnici oziroma okoli nožničnega vhoda;
 • pekoče bolečine pri uriniranju;
 • boleči spolni odnosi.

 

Pri moških:

 • neprijeten občutek pri uriniranju;
 • blag izcedek iz spolovila;
 • sirast, gost izloček pod kožico;
 • kožica se težje premika;
 • rdečina oziroma rdeče lise na glavici spolovila oziroma pod kožico;
 • srbečica ali pekoč občutek na vrhu spolovila.

Ločimo enostavne in zapletene oblike vulvo- vaginalne kandidiaze. Enostavne oblike so občasne, klinična slika je blaga, povzroča jih Candida albicans.

Pri zapletenih oblikah prihaja do vnetja tudi več kot štirikrat na leto, simptomi so izrazitejši, lahko se razvijejo tudi ranice. Kot zapletena glivična vnetja se obravnava tudi vnetja pri nosečnicah, sladkornih bolnicah s slabo urejenim krvnim sladkorjem ter ženskah z oslabljenim imunskim sistemom.

Zdravljenje

Ginekologa je treba obiskati, ko se težave pojavijo prvič. Obisk je potreben tudi, če niste prepričani, ali gre res za glivično obolenje, če simptomi ne izginejo oziroma se pojavijo novi po zdravljenju s protiglivično kremo in vaginalnimi tabletami (vaginaletami).

Enostavne oblike kandidiaze

Diagnozo se postavi na podlagi klinične slike, ginekolog pod mikroskopom pregleda izcedek, s čimer potrdi prisotnost gliv. Zdravi se jo z lokalnimi pripravki v obliki kreme ali vaginalet (protiglivična zdravila iz skupine azolov) 1 do 3 dni. Uporabimo lahko tudi enkratni odmerek flukonazola v obliki tablete (150 mg).

Zapletene oblike

Za diagnozo je potreben bris nožnice, saj je povzročitelj lahko druga vrsta kandide (Candida tropicalis, Candida glabrata), potem pa je treba vnetje ciljano zdraviti. Če je povzročitelj C. albicans, je potrebno dolgotrajnejše zdravljenje (7 do 14 dni) z lokalnimi pripravki ali dva odmerka flukonazola v obliki tablete (150 mg) v razmiku 3 dni, nato pa vzdrževalno zdravljenje tudi do 6 mesecev. Kandidiaza ne spada med spolno prenosljive bolezni, zato zdravljenje partnerja ni potrebno, če nima težav. Terapija pride v poštev, če ima partner značilne spremembe na spolovilu in pri ponavljajočih se vnetjih pri ženski.

Nosečnice

Lokalna zdravila proti glivicam (kreme, vaginalete) delujejo samo na celično membrano glivičnih celic, zato jih lahko uporabljajo tudi nosečnice, vendar ne v prvih treh mesecih nosečnosti. Protiglivičnih zdravil v obliki tablet nosečnice in doječe matere ne smejo prejemati.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112