Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kaj bo prinesla zobna miška

nov 09

Higiena zob pri otrocih

Pri čiščenju zob je za najmlajše nujna pomoč staršev. Pravilno in temeljito čiščenje zob je ključno, pomembni so tudi redni pregledi pri zobozdravniku. Otroke je treba motivirati za ustno higieno.

Nujno redno umivanje zob

Nastanek zobne gnilobe in vnetja obzobnih tkiv lahko tudi pri otrocih preprečimo le s pravilno ustno higieno. Mlečni zobje in izraščajoči stalni zobje so še posebno podvrženi nastanku zobne gnilobe. Redno umivanje zob z zobno pasto je zato pri otrocih potrebno uvesti takoj po izrasti prvega mlečnega zobka. Čiščenje zob je motorično zelo zahteven postopek, za katerega so potrebne določene ročne spretnosti, ki pa pri majhnem otroku še niso razvite.

Pomoč staršev do šestega leta starosti

zobna miska 64 1Enoletniki že poskušajo sami držati ščetko, ne morejo pa je voditi, zato morajo starši vsak dan ščetkati otrokove zobke. Zobna ščetka mora biti primerno oblikovana, da ustreza potrebam majhnih otrok in omogoča primerno zobno higieno.

Pri treh letih so otroci motorično že precej spretnejši in si želijo sami čistiti zobe. Sami so sicer sposobni očistiti grizne površine zob, a morajo nato starši nadaljevati temeljito ščetkanje otrokovih zob z vseh strani. Otroci pri starosti šest let si sami čistijo grizne in zunanje površine zob, začne se učenje čiščenja notranjih zobnih površin. Nego zob otežujejo izraščajoči stalni zobje, škrbine in tesni medzobni prostori, zato je še vedno potrebna pomoč staršev, ki naj ščetkajo otrokove zobe enkrat na dan, najbolje pred spanjem.

Sladkor – največji sovražnik zob

Zobem najbolj škodujejo sladka hrana in sladke pijače, zato je zelo pomembno, da otroka že od rojstva navajamo na napitke in hrano brez dodanega sladkorja. Sladkor najdemo skoraj povsod, saj se ne skriva le v sladkarijah, temveč tudi v sokovih, sadju, medu, pa tudi v številnih predelanih živilih. Bakterije v ustni votlini presnavljajo zaužite sestavljene ogljikove hidrate, pri tem pa nastajajo kisline, ki topijo zobno sklenino, kar vodi v nastanek zobne gnilobe ali kariesa. Ogljikove hidrate vsebujejo tudi testenine, kruh, krompir, zato so prav tako škodljivi za zobe. Priporočljivo je uživanje slaščic le enkrat na teden ob glavnem obroku, ob drugih dnevih pa sladkanje s sadjem. Otrok naj za žejo pije vodo, ki ga bo tudi najbolj odžejala.

Zakaj so pomembni fluoridi v zobni pasti?

Priporočena je uporaba zobnih past s fluoridi, ki s spodbujanjem vgrajevanja mineralov v zobno sklenino ščitijo zobe pred nastankom kariesa. Priporočena vsebnost fluorida v zobni pasti je odvisna od otrokove starosti, zato naj otrokov zobozdravnik staršem svetuje, kakšno koncentracijo fluorida naj pasta vsebuje. Količina uporabljene zobne paste naj ne bi presegala velikosti grahovega zrna, saj jo otroci pogosto pogoltnejo.

Kako čistimo zobe? In kako pogosto?

Zobe ščetkamo z gibi zobne ščetke, ki potekajo od dlesni proti zobu, po enem mestu vedno potegnemo vsaj desetkrat. Zgornje zobe čistimo s potegi zobne ščetke od zgoraj navzdol, spodnje zobe pa od spodaj navzgor. Očistiti moramo vse zobe z vseh strani. Pri temeljitem izvajanju čiščenja zob zadošča ščetkanje dvakrat na dan, predvsem pomembno je večerno čiščenje zob, po katerem otrok ne sme zaužiti ničesar več, pije lahko le še vodo.

Kakšna naj bo otrokova zobna ščetka?

Otroška zobna ščetka mora biti ustrezno oblikovana, zaobljena, s kratkimi, mehkimi, ozkimi ščetinami. Otroku zobe vedno čistimo z otroško zobno ščetko, saj so ščetke za odrasle prevelike za otroška usta. Električne ščetke pa za malčke niso primerne. Pri vzdrževanju ustrezne ustne higiene je ključna tudi redna menjava zobne ščetke, ki jo zamenjamo na vsakih 4–8 tednov. Ščetke družinskih članov se med seboj ne smejo dotikati, prav tako si jih med seboj ne smemo izmenjevati. Po vsakem umivanju zob je treba zobno ščetko temeljito splakniti in postaviti v lonček z ročajem navzdol. Prostor mora biti zračen, da se lahko ščetke hitro posušijo. S temi ukrepi preprečujemo razmnoževanje bakterij na ščetkah.

Z zobno nitko začnemo otroku čistiti medzobne prostore, ki jih z običajno zobno ščetko ne dosežemo, najpozneje po izrastu šestic, ki so prvi stalni zobje.

Fenomen zobne miške

Prvi zobje otroku ponavadi izpadejo okoli šestega leta, zadnji mlečni zob pa večina izgubi v dvanajstem letu. Izgubo prvega mlečnega zobka otroci nestrpno pričakujejo, v tej starosti tudi še verjamejo v pravljična bitja. Zato otrok izpadli zobek shrani pod blazino, zjutraj pa ga v zameno za zobek pod odejo pričaka denar (nekaj simboličnih kovancev) ali drobno darilce (barvice, flomastri, knjige, nalepke …, nikakor pa ne sladkarije!).

V Sloveniji po tradiciji nagrado v zameno za mlečni zobek prinese zobna miška, ki izhaja iz Francije in Španije. Miška je majhna in se lahko splazi v hišo, kjer poišče droben zobek. Obenem imajo miške močne zobe in zato velja prepričanje, da bodo otroci v zameno za mlečni zobek dobili močne in čvrste stalne zobe.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112