Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Cepljenje proti gripi in pnevmokoknim okužbam

nov 07

Proti gripi se v zadnjih letih spet cepi več ljudi, a je precepljenost žal še vedno nizka. Letošnja novost je brezplačno cepljenje za kronične bolnike in starejše od 65 let. Hkrati s cepljenjem proti gripi je zlasti pri starejših in kroničnih bolnikih priporočljivo opraviti tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam.

Gripa

cepljenje proti gripi 64 1Influenca ali gripa je izjemno nalezljiva respiratorna bolezen, ki jo povzročajo virusi influence A ali B. Najpogosteje se pojavi pozimi, vrhunec sezone je običajno januarja in februarja. Po ocenah NIJZ (Nacionalnega inštituta za javno zdravje) gripa vsako leto prizadene okoli deset odstotkov prebivalstva. Simptomi gripe se pojavijo nenadoma in so izraziti. Značilne so visoka vročina, hujše bolečine v mišicah in sklepih, bolečina okoli oči, izrazita utrujenost, glavobol, suh kašelj, bolečine pri požiranju in izcedek iz nosu, izguba apetita, izčrpanost. Odrasli z gripo običajno ne bruhajo in nimajo driske, pri otrocih pa se lahko pojavi oboje.

Simptomi, ki kažejo na hujši potek bolezni, so težave z dihanjem, kratka sapa, bolečine v prsih ali trebuhu, nenadna vrtoglavica, zmedenost, bruhanje. V tem primeru je potreben takojšnji pregled pri zdravniku. Zdravljenje je simptomatsko, torej počitek, uživanje zadostnih količin tekočine in izogibanje stiku z drugimi. Pri hujši obliki bolezni oziroma pridruženih kroničnih boleznih se bolnikom lahko predpiše protivirusno zdravilo, ki pa ga je treba začeti jemati znotraj 48 ur po začetku simptomov in skrajša potek bolezni.

Kdo naj se cepi

Cepivo proti gripi je treba vsako leto spreminjati, saj se virusi gripe ves čas spreminjajo. Zasnovano je tako, da nas zaščiti pred virusi gripe, ki naj bi bili aktualni v prihajajoči sezoni. Cepljenje je treba opraviti vsako leto, zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju. Letos se cepljenje proti gripi zaradi zamude pri določitvi ustreznega cepiva začenja mesec dni pozneje kot lani. Priporočljivo je za vsakogar, še posebno pa za starejše od 65 let, bolnike s kroničnimi boleznimi srca, pljuč in ledvic, diabetike, svojce kroničnih bolnikov, osebe z oslabljenim imunskim sistemom, nosečnice, zdravstvene delavce ter otroke, stare od 6 mesecev do 2 leti, in njihove družinske člane.

Bolniki, ki sodijo v skupino ogroženih, se bodo letos lahko cepili brezplačno, a se morajo cepiti izključno pri izbranem osebnem zdravniku. To so osebe s kroničnimi boleznimi obtočil, dihal, sečil, jeter, metabolnimi boleznimi (sladkorni bolniki …), bolniki z nekaterimi živčno-mišičnimi in vezivnimi boleznimi, malignimi obolenji, boleznimi krvi in krvotvornih organov, nosečnice, bolniki z boleznimi, ki slabijo imunski sistem, skrajno debeli (ITM 40 ali več) ter stari 65 let in več. Stroške cepljenja zanje v celoti krije obvezno zdravstveno zavarovanje. Cena cepljenja za samoplačnike ostaja nespremenjena in znaša 14 evrov. Kontraindikacije za cepljenje proti gripi so alergija na sestavine cepiva, akutno vročinsko obolenje s povišano telesno temperaturo nad 38 °C, alergija na jajca ali piščančje beljakovine, resni stranski učinki po predhodnem cepljenju z istim cepivom, pri osebah z nagnjenostjo h krvavitvam pa je kontraindicirano intramuskularno cepljenje.

Cepljenje odraslih proti pnevmokoknim okužbam

Pnevmokok (Streptococcus pneumoniae) je najpogostejši povzročitelj pljučnice domačega okolja, za katero zbolijo predvsem starejši. Bakterija je pri večini prisotna v ustno- -žrelnem prostoru in v ugodnih razmerah vstopi v pljuča, kar lahko privede do nastanka pnevmokokne pljučnice. Zanjo so značilni nenaden začetek, splošno slabo počutje, povišana telesna temperatura, mrzlica, gnojno izkašljevanje in povišani kazalniki vnetja v periferni krvi. Potrebni so jemanje antibiotika, zdravil za nižanje povišane telesne temperature, ustrezna hidracija in počitek. Povprečno trajanje hospitalizacije pri pnevmokokni pljučnici je 10 dni, okrevanje lahko traja več tednov ali celo mesecev, za petino obolelih pa je bolezen usodna.

Pnevmokok lahko povzroči tudi vnetje obnosnih votlin, vnetje srednjega ušesa, vnetje možganskih ovojnic in okužbo krvi (bakteriemijo). Pri starejših je delovanje imunskega sistema oslabljeno, zato je verjetnost okužb večja. V zadnjem času je vse več pnevmokokov odpornih proti antibiotikom, zato je zdravljenje oteženo. Zato je še posebno pomembno preprečevanje okužb, predvsem s cepljenjem. Cepljenje je najbolj primerno za sladkorne bolnike, starejše od 65. let, onkološke in hematološke bolnike, bolnike s kroničnimi pljučnimi boleznimi (astma, KOPB …), dializne bolnike, bolnike z oslabljenim imunskim sistemom (po presaditvi kostnega mozga, organov, na imunosupresivni terapiji) ter kadilce in alkoholike.

Na voljo sta dve vrsti cepiva proti pnevmokoknim okužbam, polisaharidno in konjugirano, obe sta mrtvi. Cepivo pri starejših od dveh let dajemo z vbodom v mišico ali podkožje nadlahti, odvisno od vrste cepiva. Cepiva so se s kliničnimi raziskavami izkazala kot varna in učinkovita. Pri starejših od 65 let je učinkovitost nekoliko manjša, a je cepljenje zaradi visoke ogroženosti za okužbe vseeno priporočljivo. Cepiti se ne smejo osebe, alergične na katerokoli sestavino cepiva, oziroma tiste, ki so imele hudo alergijsko reakcijo po predhodnem odmerku istega cepiva. Osebe z blagim prehladom so lahko cepljene, pri zmerno ali resno bolnih z vročino pa se cepljenje do okrevanja začasno odloži.

Kje se lahko cepite?

Samoplačniško cepljenje je možno opraviti v pristojnem zdravstvenem domu po predhodni najavi (če storitev seveda izvajajo) ali pa na krajevni izpostavi NIJZ. Do cepljenja na stroške Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) so upravičeni bolniki po presaditvi kostnega mozga, po odstranitvi vranice, okuženi s HIV, s prirojeno ali pridobljeno imunsko pomanjkljivostjo, kronično ledvično odpovedjo, nefrotskim sindromom, levkemijo, limfomom, hodgkinovo boleznijo, multiplim mielomom, generaliziranim malignomom, nekateri bolniki na imunosupresivnem zdravljenju ter bolniki s presajenimi organi. Revakcinacija (ponovno cepljenje) je priporočljiva enkrat po petih letih ali več za osebe z oslabelim imunskim sistemom in za osebe, stare 65 in več let, če je od cepljenja minilo najmanj 5 let in je bila starost osebe ob zadnjem odmerku manj kot 65 let (tudi pri ljudeh z oslabljeno imunostjo).

Priporočila NIJZ

Priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje za cepljenje proti gripi ostajajo enaka kot lani, spremembe pa so glede plačevanja cepljenja proti gripi, saj so skupine z večjim tveganjem za težji potek bolezni (kronični bolniki, nosečnice, starejši, ekstremno debeli) v celoti upravičene do cepljenja v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja, torej je za njih cepljenje v celoti (cepivo in storitev cepljenja) brezplačno (0 eur). Za ostale je cepljenje proti gripi samoplačniško (14 eur). Priporočila za cepljenje proti gripi v letošnji sezoni so objavljena tudi na spletni strani: https://www.nijz.si/sites/www.nijz. si/files/uploaded/cepljenje_proti_gripi_ 2019_20.pdf

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112