Natisni to stran

Krčne žile ali varice

maj 20

Kronična venska bolezen (KVB), pogosteje prepoznana pod imenom krčne žile (varice), je pogost razlog za obisk pri zdravniku. Gre za nenalezljivo bolezen odrasle populacije, ki je nemalokrat spregledana, obsega pa raznovrstne klinične slike, od drobnih razvejanih kapilar do pojava razjede v predelu goleni.

krcne zile 1 59Zgodnje odkrivanje in zdravljenje sta ključnega pomena, saj le tako lahko preprečimo napredovanje bolezni. Znotraj žilnega sistema v splošnem ločimo arterijski in venski sistem. Po arterijah se pretaka s kisikom obogatena kri, ki se nato »iztrošena « vrača po venskem sistemu proti srcu. Med seboj se razlikujeta po debelini žilne stene in zmogljivosti, a sta neprestano povezana.

V tokratnem prispevku bomo obravnavali venski sistem in z njim povezane težave. Delimo ga na povrhnji in globoki. Ko govorimo o kronični venski bolezni ali insuficienci, obravnavamo povrhnje vene.

Venski pritisk je odvisen od našega položaja

Pritisk v venah je odvisen od položaja telesa. V ležečem položaju je zelo nizek, saj se vene izpraznijo. Poveča se med stanjem, med gibanjem pa se ponovno zniža zaradi delovanja mišičnih črpalk (mišice goleni in stopal).

Venske zaklopke

Znotraj ven so venske zaklopke, ki skrbijo za enosmeren tok krvi proti srcu, torej preprečujejo retrogradni tok krvi nazaj refluks. Pri kronični venski bolezni gre za moten odtok venske krvi iz spodnjih okončin. Vzrokov za nastanek motenega odtoka je več. Znano je, da je najpogostejši prirojena šibkost venske stene. Vene se razširijo ob normalnem tlaku, sekundarno se okvarijo tudi zaklopke in kri v venah zastaja. Ob tem se pridruži še kaskada vnetnih procesov v predelu žilne stene.

Bolniki pridejo po nasvet in pomoč ob nastanku naslednjih pojavov:

  • otekanje nog,
  • boleče noge,
  • občutek težkih in napetih nog,
  • nočni krči,
  • pojav varikozno spremenjenih povrhnjih ven (različnih velikosti).

Ko bolezen napreduje, se poleg bolečin in otekanja pojavijo še rjavkasta zabarvanost ali vnetje kože okoli gležnjev in na spodnjih predelih goleni. Velikokrat je pridružen srbež kože. Če se posamezne varice vnamejo, se v njih lahko pojavijo boleči strdki, kar imenujemo tromboflebitis. Pri napredovali obliki bolezni se na goleni lahko pojavijo razjede ali rane, govorimo o venski golenji razjedi. Kronične razjede opažamo tudi v sklopu številnih drugih obolenj (metabolične, nevrološke, hematološke, genetske bolezni …).

Prav tako so vzroki za otekanje in bolečine spodnjih okončin številni: srčno popuščanje, limfedem, zdravila za znižanje krvnega tlaka, bolezni ledvic, rakava obolenja, bolezni ščitnice, slabša pokretnost zaradi degenerativnih obrab hrbtenice, nosečnost … Kronična venska bolezen se pogosteje pojavlja pri tistih, ki imajo znano bolezen v družini, pri nosečnicah in pri tistih, ki opravljajo pretežno stoječe delo.

Globoka venska tromboza (GVT)

Bolezni površinskih ven moramo ločiti od bolezni globokih ven. Globoka venska tromboza (GVT) je bolezen globokih ven. Zanjo je značilen nastanek krvnega strdka, ki povzroči delno ali popolno zaporo v veni. Kaže se z nenadnim pojavom bolečine v golenih in otekanjem okončine. Ob sumu na globoko vensko trombozo je pomembno, da pacient opravi UZ-preiskavo spodnjih okončin za opredelitev stanja ter prejme navodila glede nadaljnjih ukrepov in terapije.

Različne oblike zdravljenja

Po opravljenem kliničnem pregledu (stoje, leže, z ročnim CW dopplerjem) pacientu predstavimo najprimernejšo obliko zdravljenja, ki je odvisna od stopnje izraženosti bolezni in pacientovih subjektivnih težav. Poznamo različne oblike zdravljenja: kompresijsko, kirurško (obstajajo različni tipi operativnih posegov), s sklerozacijskimi postopki, farmakološko (venoaktivna zdravila, ki preprečujejo vnetje v venski steni in povečujejo tonus kapilar). Največkrat svetovana je kompresijska terapija, ki pomeni redno nošnjo kompresijskih nogavic oziroma namestitev povojev, stopnjo kompresije določi zdravnik. Če je KVB pridružena periferna arterijska okluzivna bolezen (PAOB), je kompresija prilagojena ali kontraindicirana.

Kako si lahko pomagamo sami

Na pojav staranja, dedno nagnjenost in spol ne moremo vplivati, lahko pa poskrbimo za zdrav življenjski slog. Sem spadajo pestra in zdrava prehrana, ustrezna telesna teža in čim več gibanja. Bolnikom, ki imajo otečene in boleče spodnje okončine, svetujemo izogibanje vročini, savnam, neposrednemu soncu ali gretju nog. Obutev naj bo čim bolj udobna in zračna. Tudi nekateri športi oziroma aktivnosti v prostem času lahko poslabšajo oziroma škodujejo bolezni. Odsvetujemo dvigovanje bremen, tenis, zelo toplo vodo v zdraviliščih …

Priporočljivo je plavanje v hladnejših vodah in počitek s privzdignjenimi nogami večkrat na dan.