Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kurkuma – čudežna začimba

mar 28

Kurkuma izvira iz tropskih gozdov jugovzhodne Azije. Je začimba, ki daje kariju rumeno barvo, in je tesna sorodnica ingverja.

kurkuma 57 1Njena glavna aktivna sestavina je kurkumin, ki ima močno protivnetno delovanje in je močan antioksidant. Nevtralizira proste radikale, obenem pa spodbudi delovanje telesu lastnih antioksidativnih encimov. Zato kurkuma deluje protibakterijsko in protivirusno.

Treba pa je vedeti, da je zaradi slabe absorpcije kurkumina iz črevesja v krvni obtok kurkumo priporočljivo uživati z mletim črnim poprom. Ta vsebuje piperin, naravno sestavino, ki absorpcijo kurkume močno izboljša. Vsebnost kurkumina v kurkumi ni visoka (okoli triodstotna), zato je za doseganje polnega učinka treba poseči po pripravkih, ki vsebujejo njegove zadostne količine. Ker je topen v maščobah, ga je priporočljivo zaužiti med obrokom, bogatim z maščobami.

Kurkumin viša raven določenega rastnega hormona, delujočega v možganih, kar spodbudi nastanek novih nevronov. To je zelo pomembno v boju proti različnim degenerativnim procesom v možganih (alzheimerjeva bolezen …). Kurkuma povzroča številne spremembe na molekularni ravni, s čimer deluje v boju proti rakavim celicam, učinkovita je tudi proti srčno- žilnim boleznim. Lahko izboljša simptome revmatoidnega artritisa ter depresije, zelo popularna je tudi kot učinkovina proti staranju.

Pri uporabi kurkume je nujna previdnost v nosečnosti ali pri težavah s strjevanjem krvi, prav tako se odsvetuje uživanje večjih količin pred operativnimi posegi. Priporočen dnevni odmerek je okoli en gram kurkume tja do štirih gramov pri hujših težavah.

 

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112