Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Krčne žile na nogah so modrikaste, nabrekle, zvijugane ali zasukane vene. Tiste, ki se nahajajo v koži, so na pogled podobne pajkovi mreži in jih zato imenujemo pajkaste vene.

Vene, ki so globlje, med mišicami nog, pa so lahko vidne kot temni trakovi pod kožo in kot izbokline. Najpogosteje se pojavijo na zadnji strani meč ali na notranji strani nog. Pogosteje se pojavljajo pri ženskah kot pri moških in so deloma tudi dedne.

To je zelo pogosto obolenje. Ocenjujejo da ima 80 odstotkov prebivalcev večje ali manjše težave, ki so posledica motenj venskega obtoka spodnjih okončin, 4–15 odstotkov populacije ima krčne žile. Golensko razjedo ima približno en odstotek prebivalstva. Vene (žile, ki dovajajo kri iz tkiv nazaj v srce) imajo zaklopke, ki se ritmično odpirajo in zapirajo in tako pomagajo pri potiskanju venozne krvi do srca. Zaklopke ven s tem preprečijo, da bi kri zaradi sile težnosti stekla nazaj v noge.

Kako in zakaj nastanejo krčne žile?

krcne zile 48 1Krčne žile nastanejo zaradi popuščanja venskih zaklopk. V notranjosti ven se na stene ven veča pritisk, kar povzroča, da se vene čezmerno raztegujejo in vijugajo. Venske zaklopke tako ne morejo več opravljati svojega dela, zato kri v venah nog zastaja. Za nastanek krčnih žil na nogah je veliko dejavnikov tveganja. Lahko nastanejo zaradi prirojene slabosti venskih zaklopk in venskih sten. Na njihov nastanek vplivajo tudi debelost, premalo gibanja, nenehno stanje ali sedenje pri opravljanju vsakdanjega dela in nezdrav življenjski slog (kava, kajenje, alkohol). Krčne žile se pogosto pojavijo tudi v nosečnosti zaradi hormonskih sprememb, ki širijo stene žil, in pritiska ploda na vene v medenici, kar ovira pretok krvi proti srcu.

Kako prepoznati krčne žile na nogah?

Krčne žile po dolgotrajnem stanju ali sedenju povzročajo občutek utrujenih, napetih in težkih nog. Noge pogosto zatekajo v gležnju, vendar oteklina med nočnim počitkom uplahne. Ponoči se lahko pojavljajo krči v mečih. Sčasoma lahko krčne žile povzročijo spremembe na koži, kot so srbenje, občutljivost na dotik, temno obarvanje kože, rdečina, koža se stanjša, otrdi in postane občutljiva za bakterijske ali glivične okužbe. Napredovanje bolezni sčasoma privede celo do razjed na golenih, krvavitev, vnetja povrhnjih žil in nastanka krvnih strdkov. Krčne žile so tudi z estetskega vidika lahko zelo moteče.

Preprečevanje

Za obvladovanje dejavnikov tveganja za nastanek krčnih žil in s tem za lajšanje težav, povezanih s krčnimi žilami, ter za preprečevanje dodatnih zapletov lahko veliko naredite sami. Če na primer med delom dolgo stojite ali sedite, se vmes večkrat sprehodite ali razgibajte stopala. S hojo, kolesarjenjem in plavanjem spodbudite pretok krvi proti srcu. Priporočljiv je polurni dnevni počitek z nogami dvignjenimi nad raven srca.

Če vam noge zatekajo, si jih tudi ponoči podložite. Poskusite se znebiti odvečnih kilogramov, ki dodatno obremenjujejo noge. Izogibajte se kajenju in alkoholu. Noge si večkrat na dan od gležnjev proti kolenom tuširajte z mrzlo vodo, da krepite vene in zmanjšate morebitno oteklino. Izogibajte se sončenju, vročim kopelim, savnam, solarijem in grelnim blazinam, saj toplota dodatno razširi žile. Ne nosite pretesnih nogavic, preozkih hlač in pasov, ki ovirajo pretok krvi.

Pomembno je poudariti, da že razvite bolezni ven ni mogoče povsem odpraviti, težave lahko le omilimo in preprečujemo zaplete. Zato je toliko bolj pomembno, da ravnate preventivno in se, če je le mogoče, izogibate dejavnikom tveganja za nastanek krčni žil na nogah.

Sodoben način življenja, ko so pogosta dolga potovanja z letali in avtobusi, kjer vstajanje ni mogoče, prinaša s seboj tudi večje tveganje za razvoj globoke venske tromboze predvsem pri ljudeh, ki imajo že predhodno katerega od znakov in simptomov kroničnega venskega popuščanja in so starejši od 65 let. Dokazano je, da se takšno tveganje poveča, ko je potovanje daljše od 12 ur. Za preprečevanje tovrstnih zapletov se svetuje razgibavanje nog, kolikor utesnjen prostor to dopušča, in uporabo medicinskih dokolenk, ki se jih prav za ta namen dobi v specializiranih trgovinah. Za bolnike, ki so zaradi različnih vzrokov za krajši ali daljši čas primorani ležati v postelji, je izjemnega pomena fizioterapija (razgibavanje nog) ob dodatni ustrezni zaščitni terapiji proti strjevanju krvi. Hormonska terapija (kontracepcijske tablete in nadomestna hormonska terapija) lahko pri dovzetnih ženskah močno poslabša že obstoječe varice, zato je ob težavah smiseln pregled pri flebologu.

Kdaj k zdravniku zaradi krčnih žil?

Krčne žile so same po sebi le razširjene vene, ki razen estetskih motenj ne povzročajo drugih težav. Krčne žile z varikoznim sindromom pa pomenijo poleg razširjenih ven še prisotnost drugih težav: občutek utrujenosti, napetosti in otekanje spodnjih okončin. Ti znaki že govorijo za poslabšanje stanja, pri čemer je potreben posvet z osebnim zdravnikom. Če ta ugotovi kronično vensko popuščanje, vam bo napisal napotnico za specialista flebologa, ki se ukvarja z boleznimi ven.

Kako si lahko pomagate sami, če že imate krčne žile?

krcne zile 48 2Tako kot pri vseh drugih boleznih je tudi pri kroničnem venskem popuščanju bolje preprečevati kot zdraviti. Med najpomembnejše ukrepe sodita gibanje in izbira primernih športov. S hojo in drugimi aktivnostmi spodbudimo delovanja mišičnih črpalk goleni in stopala, ki črpajo kri iz ven nog in tako zmanjšujejo povečan pritisk v njih. Dolgotrajno stanje ali sedenje na mestu, ko so mišične črpalke neaktivne, ima za posledico otekanje nog. Zato ob pretežno sedečem delu svetujemo podstavljanje pručke pod noge, vstajanje in kratkotrajno hojo vsaj vsake pol ure ali če to ni mogoče, kroženje z nogami v gležnjih in »igranje klavirja« s prsti na nogah. Kadar dolgo stojimo na mestu, se je priporočljivo večkrat izmenično postaviti na prste in pete, krožiti s stopali v gležnju, najbolje pa vsaj vsake pol ure narediti nekaj korakov. Neprimerna izbira so vsi športi, kjer prihaja do velikih statičnih obremenitev (veslanje, dvigovanje uteži), ali športov, ki na hitro za krajši ali daljši čas obremenijo mišice spodnjih udov (sprint, košarka). Bolnike s kroničnim venskim popuščanjem že njihova bolezen »opozarja«, naj se izogibajo pretiranemu gretju nog. Ob sedenju pri radiatorjih, pečeh, sončenju, namakanju nog v vroči vodi, ob obisku savne ali termalnih bazenov občutijo v nogah napetost, lahko pekoč občutek in še druge neprijetnosti zaradi povečanega zastoja krvi v razširjenih venah. Zato je za noge bolnikov z boleznimi ven primernejše »mlačno življenje«. V poletnih mesecih, ko je nošnja kompresijskih pripomočkov zaradi vročine za nekatere nevzdržna, je priporočljivo prhanje nog od prstov navzgor s hladnejšo, vendar ne ledeno mrzlo vodo. Tudi ne premočna masaža nog v isti smeri lajša težave. Redno nošenje kakovostnih preventivnih kompresijskih nogavic prepreči zastajanje krvi, otekanje nog, zmanjša bolečino in zagotavlja mikromasažo nog. Preventivne kompresijske nogavice nogo stisnejo od zunaj in tako zmanjšajo pritisk v žilnem sistemu ter izboljšajo prekrvitev.

ZAPLETI PRI BOLEZNI KRČNIH ŽIL

A. Kožne spremembe

Obarvanost kože

Se najprej pojavlja kot majhne, za kovanec velike rdečkasto rjave pege. Pojavljajo se na hrbtišču stopala ali v okolici gležnja. Sprva se pojavijo le po daljšem stanju ali mirovanju. V začetku te pege izginevajo, postopoma pa te spremembe postanejo stalne in se večajo. V razviti obliki je cela notranja stran goleni od notranjega gležnja do nekaj pod kolenom rdečkasto rjave do modre barve.

Otekanje goleni

Se pojavi po različno dolgem obdobju venske bolezni. Pri povrhnjih krčnih žilah sprva ni močno izraženo in se pojavlja po daljšem stanju ali vzravnanem položaju telesa, zato se proti večeru otekanje poslabša. Preko noči, ko človek leži, pa otekline zginejo. Otekanje goleni se pojavlja še pri številnih drugih obolenjih in pravi vzrok zanj lahko pojasni le pregled pri zdravniku.

Vnetje kože (hipostatski dermatitis)

Ljudje spremembe na koži ponavadi opisujejo kot ekcem, ki je posledica vnetja. Vnetje je lahko suho in se kaže le kot rdečina, toplota, pekoč občutek in zbadanje na prizadetem delu kože. Včasih pa vnetje postane »mokro« in se iz prizadetega mesta na koži izceja rdečkasta bistra tekočina. Vnetne spremembe na koži so znak, da je prisotna motnja prekrvitve kože. Vnetje kože ali ekcem je prvi znak grozeče razjede goleni.

B. Vnetje ven (flebitis)

Kaže se z manjšim predelom stegna ali goleni, ki je na otip trd, občutljiv in boleč, kjer je koža topla in pordela vzdolž vene. To je poseben tip vnetja povrhnje vene (flebitis), ki je povezan s tvorbo strdka (trombusa) v veni. Strdek se je napravil zaradi počasnega pretoka krvi v razširjeni in podaljšani veni (varici). Tako vnetje imenujemo tromboflebitis. Vneto mesto je treba hladiti, nositi kompresijske nogavice in obiskati osebnega zdravnika.

C. Golenska razjeda

Golenska razjeda (rana, ulkus) je zaplet, ki najbolj prizadene obolelega in zahteva dolgotrajno zdravljenje. Razjeda, ki je posledica krčnih žil, se pojavi predvsem na koži ob notranjem gležnju. Taka razjeda je zelo zaskrbljujoča, ker se zelo težko zaceli, pri poškodbi lahko krvavi ali pa se lahko vname, kar zahteva zdravljenje z zdravili. Razjedo je treba previjati in jo povijati (elastični povoj). Ko nastane rana, ne smemo več nositi kompresijskih nogavic, temveč nogo povijamo z elastičnim povojem. Rana lahko celi več mesecev. Razjede so pogostejše pri starejših, katerih koža je manj elastična. To še posebno velja za tiste, ki so imeli v preteklosti strdke v globokih venah (globoka venska tromboza).

ZDRAVLJENJE KRČNIH ŽIL

Kompresijska terapija

Pojem kompresijska terapija vključuje nošnjo medicinskih kompresijskih nogavic in povijanje nog z elastičnimi povoji. Dokazano je, da stiskanje ven od zunaj, seveda z zadostno stopnjo kompresije, blaži simptome, prepreči napredovanje bolezni in kot kažejo nekatere študije, se varice po nekaj mesecih zmanjšajo, predvsem manjše pa lahko celo izginejo. Zavedati se moramo, da se, ko s kompresijskim zdravljenjem prenehamo vse zgoraj omenjene težave in znaki ponovno poslabšajo. Tako je pri napredovalem kroničnem venskem popuščanju kompresijska terapija v takšni ali drugačni obliki in stopnji potrebna do konca življenja. Kot druge oblike zdravljenja ima tudi kompresijska terapija nekatere kontraindikacije, to je določena stanja oziroma bolezni, pri katerih je ne smemo uporabljati ali bi z njeno uporabo lahko povzročili škodo bolniku. Zato mora kompresijsko terapijo uvesti in njeno stopnjo določiti le za to usposobljen zdravnik specialist. Povečini so to dermatovenerologi- flebologi.

Sklerozacija

Je postopek »zlepljenja« žil, ki je znan že vsaj 100 let. Zadnjih dvajset, predvsem pa zadnjih nekaj let je postopek zelo napredoval in predstavlja najpogosteje izvedeno terapijo za zdravljenje krčnih žil na svetu. Zdravljenje s skleroterapijo se izvaja z vbrizgavanjem sklerozantnega sredstva v obliki tekočine ali pene v spremenjene vene. To sredstvo povzroča umetno vnetje venske stene, posledično pa fibrozo, ki obolelo žilo končno zapre. Tako zdravljena varica lahko minimalno peče, je trda, na koži nad njo se v začetku pojavi rdečina, nato modrikasto zeleno in pozneje rjavkasto obarvanje, ki ob rednem nameščanju kompresijskih povojev, kar je vedno del skleroterapije, in hoji dokaj hitro izgine. Takšna reakcija je normalna. Sklerozacijski postopek je neboleč in varen, po zdravljenju pa je pacient takoj normalno sposoben opravljati vse aktivnosti. Bolniška odsotnost ni potrebna.

Pred začetkom sklerozantnega zdravljenja je treba izključiti vsa morebitna stanja, pri katerih sklerozacije ne smemo opraviti (kontraindikacije). Absolutne kontraindikacije so: alergije na sklerozantno sredstvo, globoka venska tromboza in akutni tromboflebitis, akutna vročinska obolenja, ležeči in nepokretni bolniki, hude motnje arterijske prekrvitve, dekompenzirane srčne, jetrne in ledvične bolezni. Relativne kontraindikacije so: nosečnost, bolnice na oralnih kontraceptivih, diabetes, visoka starost.

Laserska terapija

Tako imenovano čudežno lasersko terapijo odpravljanja varic uspešno izvajajo tudi že v nekaterih dermatoloških ambulantah v Sloveniji. Laserski žarek točno določene valovne dolžine v zdravljenju varic uporabljamo, ker povzroča koagulacijo žilja, v določenih primerih pa kot neke vrste nož za rezanje. Žarek s svojim delovanjem greje tkivo, zato so ob posegih lahko prisotne minimalne bolečine, ki jih blažijo že vgrajeni hladilni sistemi v aparatih. Največkrat se za izbiro laserske in IPL (intenzivna pulzna svetloba) terapije odločimo pri manjših varicah (metličastih ali majhnih vejnih varicah, katerih premer ni večji kot štiri milimetre), lahko kot nadaljevanje skleroterapije. Zelo primerni sta za zdravljenje varic okrog gležnja, kjer se za sklerozantno terapijo redkeje odločamo zaradi možnosti nastanka nekroz. Pacienti, ki se bojijo zbadanja z iglo, so prav tako primerni kandidati za tovrstni terapiji, bolečina pa je nekako primerljiva z bolečino pri skleroterapiji. Tovrstno zdravljenje uporabimo tudi ob alergijah na sklerozantna sredstva. O izbiri vrste, stopnje in dolžine trajanja kompresije po laserski in IPL-terapiji se terapevt odloča individualno. Učinkovitost IPL- in laserske terapije pri odstranjevanju varic se ob pravilni izbiri indikacij giblje med 75 in 100 odstotki. Zavedati se moramo, da tako s skleroterapijo kot z lasersko terapijo lahko odpravimo varice, ki so trenutno prisotne, vendar se sčasoma v večji ali manjši meri lahko razvijejo nove na istih ali drugih mestih. To lahko upočasnimo s pravilnimi preventivnimi postopki in dovolj dolgo kompresijsko terapijo po tem zdravljenju.

Operacija

Že stari Rimljani so operirali krčne žile. Moderni način operiranja krčnih žil pa je star približno sto let. V zadnjih letih se je tehnika operiranja razvila do te mere, da so posegi čim manj obsežni in posledice čim manjše. Zato se je tudi število operacij krčnih žil v zadnjih letih povečalo, odvisno pa je od različnih dejavnikov. Za zdravljenje večjih debelih krčnih žil ali kadar zaklopka na safeno-femoralnem ustju (to je ob izlivu povrhnje vene – velike safene magne v globoko veno – femoralno veno v predelu koraka) ne tesni popolnoma (je insuficientna), je primerna kirurška terapija. Operacijo svetujemo tudi tistim, ki imajo težave s krčnimi žilami bodisi zaradi videza ali bolečin bodisi zaradi vnetij in strdkov v povrhnjih venah … Cilj operacije je, da se na najvišji točki prekine nasprotni pretok krvi in odstrani čim več razširjenih ven, ki svoje vloge ne opravljajo več in povzročajo estetske in druge motnje. To je treba doseči na čim manj boleč in neprijeten način in brez posledic za zdravje. Tudi po tej terapiji se priporoča kompresijsko terapijo v trajanju vsaj šest mesecev po operativnem posegu (povoji do koraka ali nadkolenke II), saj s tem preprečimo oziroma upočasnimo pojav novih povrhnjih ven. Operacija ni nujen poseg, saj krčne žile ne ogrožajo življenja in zdravja, precej pa vplivajo na kakovost življenja.

Zdravljenje z venoaktivnimi zdravili

V Sloveniji je na voljo venoaktivno zdravilo, ki vsebuje mikronizirano prečiščeno frakcijo flavonoidov. Številna ugledna zdravniška združenja ga priporočajo za zdravljenje vseh stopenj kroničnega venskega popuščanja. Zdravilo zmanjšuje vnetje v mikrocirkulaciji in tako varuje vene pred poškodbami ter posledično učinkovito zmanjšuje simptome kroničnega venskega popuščanja, kot so bolečine, težke noge in krči. V kombinaciji z drugimi načini zdravljenja se ga uporablja tudi pri napredovalih oblikah bolezni.

Zdravilo se lahko kupi v lekarni brez recepta. Treba je jemati dve tableti na dan. Lahko obe hkrati ali pa tudi eno zjutraj in eno zvečer. Zdravilo pokaže svoj učinek na zmanjšanje težav po treh tednih do enega meseca. Uporaba zdravila je med nosečnostjo in dojenjem odsvetovana.

Zdravila naravnega izvora, ki vsebujejo izvleček semen divjega kostanja escin, delujejo na tonus ven, zmanjšajo prepustnost in krhkost kapilar, s tem pa manjšajo otekanje, bolečine v nogah in srbenje. Izvleček divjega kostanja je na voljo v obliki tablet ali gela. Tudi uporaba tovrstnih zdravil med nosečnostjo in dojenjem ni priporočljiva, prav tako se odsvetuje pri zdravljenju z antikoagulanti – zdravili za preprečevanje strjevanja krvi. Priporočljiva je sočasna uporaba tablet in gela z escinom, ki ga ne vtiramo v kožo, temveč nanesemo gel od gležnja proti kolenom in pustimo, da se posuši. Uporabite lahko tudi kozmetične izdelke za nego kože, saj je treba pri krčnih žilah na nogah veliko pozornosti nameniti negi kože nog. Koža se ne sme izsušiti, zato je vsaj enkrat na dan priporočljiva uporaba hranljive kreme, ki vsebuje rastlinska olja (mandljevo, laneno olje). Najbolje jo je nanesti zvečer, na očiščeno in osušeno kožo.

 

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112