Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Motnje sluha zaradi hrupa

dec 10

Sluh je eno od čutil, ki igrajo pomembno vlogo pri vsakdanjem življenju in socializaciji. V porodnišnici novorojenčkom v prvih dneh preverijo sluh, da bi lahko v primeru okvare čim prej posredovali in omogočili čim bolj optimalen razvoj.

motnje sluha 43 1Sluh pa se »stara« skupaj s človekom. Starostna naglušnost (presbiakuza) je zelo pogost pojav in nas v različni meri čaka vse. Lahko pa pride do okvare sluha tudi veliko prej. Nekaterim nevarnostim, zaradi katerih lahko sodobni človek izgubi sluh, se je mogoče izogniti.

Motnje sluha delimo na tako imenovane prevodne motnje (moten je prenos zvoka v zunanjem ali srednjem ušesu) in na motnje občutljivosti za zvok oziroma zaznavanja zvoka, kjer je vzrok v notranjem ušesu ali slušnem živcu, ki vodi do možganov. O motnjah prenosa zvoka govorimo, ko je uho oziroma sluhovod zamašen zaradi ušesnega masla, če imamo akutno vnetje srednjega ušesa ali se poškoduje bobnič – poenostavljeno rečeno takrat, ko gre za neko fizično prepreko oziroma motnjo.

Motnje občutljivosti oziroma zaznavanja zvoka pa se pojavijo zaradi fiziološkega staranja, ko celice odmirajo in je delovanje oslabljeno. Nenadna izguba (ali poslabšanje) sluha se lahko pojavi ob izpostavitvi nenadnemu zelo glasnemu hrupu. Hrup dovolj visoke jakosti in trajanja okvari notranje uho in povzroča začasno ali trajno okvaro sluha v kateri koli starosti. Mehanizmi okvare so različni, v nekaterih primerih pa lahko okvaro preprečimo …

Škodljivi vplivi hrupa

Vsakodnevno smo izpostavljeni hrupu, v prihajajočih prazničnih dneh pa bomo še bolj, ko bodo pokale petarde, igrala bo zelo glasna glasba, vrstili se bodo ognjemeti … Hrup je vsak nezaželen, neprijeten zvok. Njegovo jakost oziroma glasnost se meri v decibelih (dB). Decibelna skala je logaritemska in zvišanje ravni zvoka za tri decibele pomeni že podvojitev jakosti zvoka. Običajen pogovor ima na primer jakost 65 dB, kričanje pa ponavadi okrog 80 dB. Čeprav je razlika zgolj 15 dB, je kričanje tridesetkrat glasnejše. Jakost pa ni edini dejavnik, ki določa, ali je hrup nevaren. Prav tako je pomembno trajanje izpostavljenosti.

Izgubo sluha lahko povzroči tudi dolgotrajen hrup na rokovskih koncertih ali enkraten dogodek, kot je eksplozija petarde. Govorimo o akutni izgubi sluha oziroma naglušnosti.

Akutna izguba ali motnja sluha zaradi hrupa

  Z napačnim slušnim aparatom si lahko še dodatno škodujete  
 

Dober sluh v precejšnji meri vpliva na kakovost življenja, česar se tisti, ki imajo z njim težave, dobro zavedajo. K sreči so vodilni strokovnjaki na tem področju razvili izredno kakovostne in zmogljive slušne aparate, ki lahko težave s sluhom precej uspešno odpravijo.

V zadnjem obdobju so se na trgu pojavili cenovno izjemno ugodni slušni aparati. Ampak kakovosten slušni aparat je tehnološko izjemno dovršena, natančna in občutljiva naprava, ki prav zato žal ne more biti poceni.

Če imate težave s sluhom, se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom, ki vas bo napotil na pregled k specialistu ORL. Ta bo na osnovi pregleda in meritve vašega sluha ocenil, kolikšna je njegova izguba. Če bo pregled pokazal potrebe po nošenju slušnega aparata, se obrnite na preverjene ponudnike. Pri nakupu bodite pozorni, da je aparat digitalni, da je nastavljiv v najmanj štirih najpomembnejših frekvenčnih območjih, na 500, 1000, 2000 in 4000 Hz, da ima zagotovljen servis in podporo v smislu nastavljanja in prilagajanja slušnega aparata po potrebi uporabnika.

 
     
Nastane takoj, in sicer zaradi izpostavljenosti nenadnemu zelo glasnemu hrupu (več kot 120 dB nekaj minut ali več kot 135 dB nekaj trenutkov). Posledica take izpostavljenosti je zaznavna ali mešana naglušnost, večinoma enostranska, delno povratna po prenehanju izpostavljenosti. Prvi znak izpostavljenosti večjemu hrupu je šumenje oziroma piskanje v ušesih. Trajna posledica izpostavljenosti močnemu hrupu pa sta trajna naglušnost in trajno šumenje ali piskanje v ušesih. Lahko pa pride tudi do poškodbe bobniča, srednjega ali notranjega ušesa – do raztrganine bobniča, poškodbe slušnih koščic ali pa mehanske okvare notranjega ušesa. Posledica je prevodna ali mešana naglušnost.

Ob vsaki nenadno nastali naglušnosti ali izgubi sluha je treba poiskati zdravniško pomoč, da se oceni stopnjo motnje sluha in primerno ukrepa.

Večina težav, ki so povezane s konkretnim dogajanjem decembra in niso posledica poškodbe, ponavadi pri mladih in sicer zdravih ljudeh mine same od sebe.

motnje sluha 43 2Hrup pa ne vpliva le na izgubo sluha, pač pa tudi na organizem v celoti. O tem govorimo predvsem ob kronični izpostavljenosti hrupu, določene težave pa se lahko pojavijo tudi ob kratkotrajnejši, a intenzivni izpostavitvi hrupu. Dosedanje raziskave kažejo zadosten dokaz o vzročni povezavi med poklicno izpostavljenostjo hrupu (70 dB) in razvojem povišanega krvnega tlaka ter boleznimi srca, medtem ko obstajajo le omejeni dokazi o vplivu hrupa na pojav različnih bolezni, kot je presnova maščob, sladkorjev in hormonov stresa. Hrup lahko vpliva na kakovost spanja (prebujanje, plitkejše spanje), utrujenost, motnje koncentracije in pozornosti ter povzroča zmanjšano delovno učinkovitost. Nekatere raziskave opisujejo tudi možen škodljiv učinek hrupa na razvoj bolezni dihal (kronični bronhitis, bronhialna astma), prebavil (vnetje sluznice želodca, rana na želodcu), imunski sistem in duševne motnje.

In kaj lahko naredimo, da do tega ne bo prišlo? Najbolje je seveda, da se hrupu izogibamo. V praksi in v decembru je to pogosto nemogoče in neprijetno … Lahko pa si pomagamo in svoj sluh zaščitimo z uporabo ušesnih čepkov. Sluhu bomo naredili veliko uslugo, še vedno pa bomo dovolj dobro slišali glasno glasbo na koncertu ali pok petarde. Srečno!

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112