Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Reakcije na koži v poletnem času

jul 25

O številnih pozitivnih in negativnih učinkih sončnih žarkov na kožo in o pomenu zaščite pred soncem smo spregovorili že v prejšnji številki revije. Tokrat bomo obravnavali spremembe na koži, ki se pojavljajo kot sončna opeklina oziroma zaradi sočasnega delovanja rastlin, kemikalij, zdravil ali drugih snovi z ultravijoličnimi žarki.

Ljudje se med seboj razlikujemo po barvi oči, las, polti … Med drugim tudi po sposobnosti tvorbe naravnega rjavega pigmenta melanina, ki ima naravno zaščitno vlogo.

Posamezniki, ki imajo svetle oziroma rdečkaste lase, svetle oči, svetlo polt so za sončne žarke zelo občutljivi. Sončna opeklina se pri njih pojavi že po kratkem izpostavljanju soncu, koža pa praktično nikoli ne porjavi. Posamezniki s temnejšo poltjo, temnimi lasmi in očmi hitro porjavijo, sonce jih praktično nikoli ne opeče, njihova polt je prilagojena življenju na območjih, kjer je sončno sevanje intenzivno.

Sončne opekline

Sončne opekline nastanejo po intenzivnem sončenju, ponavadi na plažah, ob morskih povšinah, predvsem v poletnem času, lahko pa tudi v zimskem času na snegu.

Nastanejo zaradi prevelikega odmerka ultravijoličnih žarkov B (UVB). Spremembe na koži opazimo ponavadi po nekaj urah, najbolj so izražene po 24 urah. Gre za vnetje na koži s pojavom rdečine, ki jo spremljata neprijeten pekoč občutek in srbenje. Zgodnja rdečina se pojavi že med samim sončenjem, tako imenovana pozna rdečina pa čez nekaj ur. Bolnik se lahko slabo počuti, pojavi se glavobol, nemirnost, trese ga mrzlica, v težjih primerih bruha. Pri hudi opeklini se pojavijo mehurji, koža je zelo boleča. Pomembni ukrepi v primeru nastanka opekline so umik v senco oziroma zatemnjen prostor, hlajenje z obkladki, kremami, geli, ki pomagajo umiriti spremljajoče neprijetne pekoče občutke. Vsaka sončna opeklina se umiri v nekaj dneh, vendar se moramo zavedati, da koža ničesar ne pozabi. Okvare, ki nastanejo, nas spremljajo vse življenje in so pomemben dejavnik tveganja za nastanek kožnega raka.

Otroška koža je še zlasti občutljiva, zato je ustrezna zaščita z oblačili in pokrivali nujna od rojstva. Poškodbe kože se začnejo že s prvim izpostavljanjem soncu, zato je primerna zaščita nujna skozi vse življenje.

»Alergija na sonce«

Velikokrat med ljudmi zasledimo, da ima posameznik alergijo na sonce. Gre za nepravilen izraz, saj mehanizem nastanka praviloma ni alergijski. Bolezen se pojavi spomladi s prvimi sončnimi žarki z močno srbečimi kožnimi spremembami. Te so lahko na ravni kože ali nad njo, različnih velikosti, po videzu lahko spominjajo na urtike oziroma koprivke, zato jo strokovno imenujemo polimorfna fotodermatoza. Najpogosteje nastane na zgornjem delu trupa, nadlahteh in stegnih od nekaj ur do nekaj dni po izpostavljenosti sončnim žarkom. V večini primerov jo sprožijo žarki znotraj spektra UVA. Zdravljenje pospešijo izogibanje nadaljnjemu izpostavljanju soncu, lokalne protivnetne kreme in antihistaminiki za blaženje srbeža. Spremembe izginejo brez sledu nekaj dni po izpostavljanju soncu.

Sonce in preobčutljivost na zdravila

Manj poznano nam je, da lahko sočasno izpostavljanje sončnim žarkom in jemanje določenih zdravil privedeta do izpuščaja na koži, ki je bila izpostavljena UV-svetlobi. Gre za pojav , ko UV-žarki zdravilno učinkovino kemijsko spremenijo in posledično pride do vnetja v koži, ki se kaže v obliki izpuščaja. Pri opisanem sodelujejo tako žarki UVB kot UVA, vendar večino fotosenzitivnih reakcij povzročijo prav žarki UVA. Ti prodirajo tudi skozi steklo, zato se lahko spremembe pojavijo tudi med vožnjo v avtomobilu ali po zadrževanju ob oknu.

Poznamo različna zdravila za zdravljenje bolezni, ki jih delimo na skupine po mehanizmu delovanja. Tako ločimo antibiotike, zdravila za zniževanje visokega krvnega tlaka, odvajanje vode (diuretike), antidepresive, protibolečinska zdravila in še številne druge. Vsa omenjena in številna druga lahko povzročijo fotosenzitivno reakcijo. Do fotosenzitivnih reakcij pride po zaužitju zdravil in izpostavljanju soncu, lahko pa tudi po nanosu zdravilnih krem neposredno na kožo (npr. protibolečinski geli). Če se pojavi dermatitis, moramo sprva ugotoviti, katero zdravilo je vzrok za nastanek težav in ga po potrebi ukiniti ali zamenjati z drugim zdravilom, obenem moramo takoj prekiniti stik s soncem in se umakniti v senco.

Fotosenzitivne reakcije, ki jih izzove sončna svetloba

Med fotosenzitivne reakcije štejemo poleg zgoraj opisane polimorfne fotodermatoze tudi fototoksične in fotoalergijske reakcije. Obe vrsti reakcij se pojavljata na mestih izpostavljanja UV-svetlobi, najpogosteje na obrazu, podlahteh, hrbtiščih rok in dekolteju.

Fototoksični dermatitis

Zanj je značilno, da obolijo ljudje, ki so bili v stiku z določenimi rastlinami (peteršilj, zelena, fige, trave …), kemikalijami, zdravili in nato izpostavljeni UV-sevanju.

Značilno je vnetje na koži v smislu rdečine, otekline, pekočega in zbadajočega občutka z nastankom mehurjev. Gre za vnetni proces, ki nastane v prvih minutah ali urah po izpostavljanju sončnim žarkom. Meja med prizadeto in neprizadeto površino kože je praviloma zelo ostra.

UV-svetloba spremeni zgradbo zdravila tako, da pride do alergijske reakcije, na koži se pojavi ekcem. Ta se kaže v obliki rdečine z mehurčki in je izrazito srbeč. Za razliko od fototoksičnega dermatitisa je meja med prizadeto in neprizadeto površino zabrisana oziroma ni zelo ostra.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112