Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Očesne alergije

jul 25

Očesne alergije so pogoste, prizadenejo do 20 odstotkov ljudi. Težave zaradi alergij pestijo čedalje več ljudi. Alergija je nenormalen, prekomeren odziv imunskega sistema na neko snov (alergen), ki sicer ni škodljiva in pri večini ljudi ne sproži odziva. Alergeni so lahko zdravila, kozmetični pripravki, hrana, pršice in različne vrste pelodov trav in dreves.

Od tega, kdaj se pojavljajo, je odvisen tudi čas pojavljanja alergij. Sezonske alergije so najpogostejše spomladi, ob cvetenju trav in dreves. Alergije na prah in pršice so prisotne skozi vse leto, opažamo pa, da imajo pacienti večje težave jeseni.

Alergijski konjunktivitis je alergijsko vnetje očesne veznice.

Sezonski alergijski konjunktivitis

prekomerne reakcije na določene alergene v zraku (spore plesni, pelode trav in dreves, perje …). Vezan je na določen čas ali prostor, reakcija nastane v nekaj minutah po izpostavitvi antigenu.

Oči so rdeče, srbijo, se solzijo, veke so otekle, lahko je prisoten mukozen izcedek. Ponavadi sta prizadeti obe očesi.

V procesu zdravljenja je najpomembnejša preventiva, to je izogibanje ponovnemu stiku z alergenom. Ob alergiji na pelode trav ali dreves se ob njihovem cvetenju ne smemo zadrževati na prostem. Če to ne gre in smo v naravi, nosimo pokrivala s širokimi krajci in zaščitna očala, ki bodo zmanjšala možnost stika z alergenom. Zapirajmo okna. Težave si lahko lajšamo z umetnimi solzami, ki alergen izperejo iz očesa. Oteklino vek ublažimo s hladnimi obkladki. Oči si ne smemo mencati, saj se ob tem sprošča še več histamina, kar simptome poslabša.

Če so težave hujše, je potreben pregled pri specialistu oftalmologu in predpis ustreznih zdravil. Zdravljenje je lahko lokalno (specifična protialergijska in protivnetna zdravila v obliki očesnih kapljic), ob resnejših težavah pa se odločimo za sistemsko zdravljenje.

Vernalni keratokonjuktivitis

To je bolezen, ki prizadene otroke in mlajše odrasle. Pogosteje se pojavlja pri moškem spolu, ponavadi se začne okrog petega leta starosti in izzveni v puberteti, redko vztraja po 25. letu. V veliki meri so pacienti atopiki, 75 odstotkov prizadetih ima tudi ekcem ali astmo, bolezen je pogostejša v določenih družinah. Tudi ta oblika se najpogosteje pojavlja spomladi in poleti, lahko pa tudi skozi vse leto.

Oči so srbeče, prisotna sta močno solzenje in gost mukus, občutek tujka v očeh, moteča je svetloba.

Potrebno je zdravljenje pri specialistu oftalmologu.

Atopični keratokonjunktivitis

Redkejša oblika alergije pa je atopični keratokonjuktivitis, ponavadi prizadene mlade moške, ki imajo tudi atopični dermatitis. Bolezen ima lahko resne zaplete, prizadeta je lahko tudi roženica. Nezdravljen atopični kertokonjunktivits lahko vodi v brazgotinjenje roženice in okvaro vida. Pojavnost bolezni ni vezana na letni čas, pojavlja se skozi vse leto. Simptomi atopičnega keratokonjunktivitisa so hudo srbenje in pekoče oči, te so tudi pordele, prisoten je obilen gost izcedek, zjutraj so veke lahko zlepljene.

Potrebno je zdravljenje pri specialistu oftalmologu.

Papilarni konjunktivitis

Pogostejši je pri uporabnikih kontaktnih leč in je posledica imunološke reakcije na tujek. Pogosteje imajo težave atopiki. Pojavi se lahko mesece ali leta po začetku uporabe kontaktnih leč. Oči srbijo, več je izcedka, moti svetloba, leče se slabo prenaša, vid je lahko zamegljen.

Potrebno je zdravljenje pri specialistu oftalmologu.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112