Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Komaj čaka dopust, a sovraži pot tja in nazaj

maj 22

Potovalna slabost, znana tudi kot morska bolezen, se lahko pojavi med vožnjo, plovbo na vodi, med letenjem ali na gugalnici. Vzrok zanjo je gibanje in nasprotujoči si signali iz organov, ki koordinirajo ravnotežje.

dr37 slabost 1Prvi znak je značilna bledica, nato hladen pot in pospešeno dihanje. Če ob prvih znakih vožnjo nadaljujete, sledi bruhanje. Prizadeti se počuti utrujenega in omotičnega. Najbolje je slabost preprečiti, saj ko se enkrat pojavi, simptomi izzvenijo le, če vožnjo prekinete, dokler si posameznik popolnoma ne opomore.

Da bo lažje potovati

Vozilo naj bo vedno dobro prezračeno ali klimatizirano, saj vročina in slab zrak stanje poslabšata. Med vožnjo opazujte oddaljeno točko na obzorju, vsekakor pa se izogibajte branju med potjo. Poln želodec bo premetavanje slabše prenašal. Če ne gre drugače, zaužijte lahek obrok pred odhodom in slane palčke ali košček kruha večkrat med vožnjo. Ne pijte sladkih in gaziranih pijač, temveč vodo po požirkih. Otroke posedite v smeri vožnje in jih zamotite z igro. Pri zelo občutljivih odraslih in otrocih svetujemo dimenhidrinat (dramina), antihistaminik z zaviralnim učinkom na osrednji živčni sistem. Deluje proti slabosti, bruhanju in vrtoglavici. Zaradi sedativnega učinka bodo otroci nekoliko zaspani, odraslim pa se lahko zmanjša sposobnost za upravljanje vozil. Zdravilo je treba zaužiti pol ure pred vožnjo. Priporočljiv odmerek je polovička tablete do 12. leta oziroma ena cela tableta za odrasle. Če je pot dolga, lahko odmerek tudi do trikrat ponovite. Kot alternativo tabletam s sedativnim delovanjem se svetuje izdelke z ingverjem, ki naj bi bili tudi učinkoviti v pomirjanju slabosti (piškoti, lizike, bomboni).

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112