Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Pogost vzrok za prebavne težave

maj 21

Laktozna intoleranca

Imate pogosto drisko in vas napenja? So težave izrazitejše ob prehrani, bogati z mlekom in mlečnimi izdelki? Ste pomislili, da je vzrok težavam morda pomanjkanje encima laktaze?

Bolezen spada med najpogostejše motnje presnove pri ljudeh. Kljub temu je motnja slabo prepoznavna in zato se ljudje, ki imajo težave po obrokih mleka, slednjemu začnejo izogibati. Ocenjujemo, da ima motnjo od 10 do 15 odstotkov ljudi, pri starejših pa je ta delež še višji, celo do 40 odstotkov.

Laktozna intoleranca je bolezen

Nastane zaradi zmanjšanega delovanja encima laktaze, ki je potreben za presnovo laktoze, to je sladkor, ki ga najdemo v mleku in mlečnih izdelkih. Pomembno je vedeti, da v prehranski industriji mleko dodajajo številnim izdelkom in se zato težave pojavijo tudi pri njihovem zaužitju.

Zaradi nepopolne presnove laktoze nastajajo v črevesju plini in določene kisline, kar povzroči zelo različne prebavne težave, ki so odvisne tudi od količine zaužite laktoze. Pojavijo se krči, driska, napihnjenost, bolečina v trebuhu. Nekateri imajo lahko tako izrazite težave, da potrebujejo pomoč zdravnika, ki napoti bolnika na preiskave in predpiše dieto.

Vzroki so različni

Zmanjšanje delovanja encima laktaze, kar je razlog za bolezen, nastane iz več vzrokov. Poznamo genetsko pogojeno obliko bolezni, pri kateri se s starostjo začne količina encima zmanjševati in tako ima več kot 40 odstotkov ljudi po 50. letu pomanjkanje encima. Bolezen se razvije tudi pri vnetnih boleznih črevesja, po večjih operacijah na črevesju in v sklopu prizadetosti črevesja po obsevanju. Poznamo tudi obliko bolezni, ki je dedna in se pojavi že pri dojenčkih. Pomembno je vedeti, da laktozna intoleranca ni enako kot alergija na mleko. Pri zadnji gre za nenormalen odziv imunskega sistema na določene mlečne beljakovine.

Zdravljenje je preprosto

Treba je upoštevati dieto z omejitvijo uporabe mleka. Laktoza je prisotna v številnih predelanih živilih, zato je treba spremljati sestavine na deklaraciji. Fermentirani mlečni izdelki (jogurt, kefir, skuta) imajo manjšo vsebnost laktoze in vsebujejo laktične bakterije, ki pripomorejo k njeni razgradnji. Zato ob uporabi fermentiranih izdelkov težav ponavadi ni.

Naročite se na dihalni test

V diagnostiki laktozne intolerance uporabljamo dihalni test. Na pregled pridemo tešči, zaužijemo raztopljeno laktozo in na določene časovne razmike pihamo v posebno vrečko. S posebnim aparatom analiziramo izdihani zrak. Pri bolnikih z laktozno intoleranco se pojavijo plini v črevesju, ki se deloma prenesejo v kri in izločijo v izdihanem zraku. Preiskava je popolnoma neškodljiva, neboleča in zanesljiva. Pomembno je le, da bolniki natančno upoštevajo navodila glede diete pred preiskavo in da pridejo tešči.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112