Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Roke so najboljši pripomoček fizioterapevta

avg 16

Z razvojem tehnologije je danes na tržišču na voljo veliko različnih pripomočkov, aparatov in naprav za zdravljenje in zmanjševanje bolečine. Dostopni so skorajda vsem in vedno pogosteje tudi v uporabi, marsikdo pa pozablja na zdravilno moč dotika, ki ga uporabljajo že več stoletij.

Kaj pravzaprav pomeni manualna terapija in kaj vse spada pod to obliko zdravljenja?

Manualna terapija je terapevtski pristop za diagnosticiranje in obravnavo mehkotkivnih in obsklepnih struktur z uporabo ročnih tehnik in spretnosti, kot so mobilizacija, manipulacija in masaža. Poleg teh, najpogosteje uporabljenih, štejemo med manualne terapevtske tehnike in metode tudi Bownovo terapijo, Mulliganov koncept, akupresuro, McKenziejevo metodo, kiropraktiko, kraniosakralno terapijo, ročno limfno drenažo, sklepno mobilizacijo po Kaltenbornu, medicinsko akupunkturo, rolfing, šiacu, masažo tuina, Maitlandov koncept …

Katere metode in tehnike manualne terapije pa vi uporabljate pri svojem delu?

Pri svojem delu vedno kombiniram različne tehnike, delam po občutku. Čeprav zagovorniki posameznih metod in tehnik trdijo, da določena metoda, tehnika lahko odpravi skoraj vse težave, sem mnenja, da daje kombinacija različnih metod in tehnik boljše rezultate. Poleg tega nekaterim pacientom bolj ustreza ena, drugim druga. Največkrat obravnavam miofascialne prožilne točke in na ta način sprostim mehkotkivne strukture (mišice, kite, fascije). Veliko uporabljam tudi sklepno mobilizacijo, s pomočjo katere se poveča gibljivost v posameznem sklepu, in prečno frikcijsko masažo za dosego boljše mobilnosti ter boljšega celjenja mehkotkivnih struktur. Z ročno limfno drenažo pomagam pospešiti pretok limfe in tako zmanjšati oteklino, včasih pa je pri kom potrebna le masaža, s katero v določen predel vtrem protibolečinsko in protivnetno mazilo. Zelo dobre rezultate daje tudi kombinacija manualnih tehnik z razteznimi vajami in pasivnim gibanjem.

Trenutno se dodatno izobražujete na področju ortopedske medicine. Lahko to področje predstavite malo bolj podrobno?

Ortopedska medicina me zanima že dolgo, nekaj let sem delala tudi na Ortopedski kliniki v Ljubljani. Gre za diagnostični in terapevtski sistem, ki ga je razvil Cyriax, priznani angleški ortoped. Ukvarja se v glavnem z obolenji/poškodbami mehkih tkiv (mišice, kite, vezi/ligamenti …), zaradi katerih večina ljudi poišče zdravniško pomoč. Ta metoda fizioterapevtom v praksi zelo pomaga pri pregledu in postavljanju ciljev fizioterapije, saj vključuje specifične teste, s katerimi terapevt lahko ugotovi, katera struktura je poškodovana, skrajšana, oslabela, od kod izvira bolečina … Tako fizioterapevt lažje izbere metodo oziroma tehniko, s katero bo pacientu skušal pomagati.

Torej lahko s tem znanjem vedno ugotovite, kaj je vzrok težav, zaradi katerih ljudje pridejo k vam?

Žal ne. Srečujem se tudi s primeri, ko znanstveno dokazane metode zdravljenja ne prinesejo želenih rezultatov in izboljšanja stanja, ker je morda glavni vzrok za težave nekje drugje ali ker gre za celo povezavo nekih sprememb v telesu, ki so pripeljale do težav na določenem področju (denimo križu). Iskanje možnih rešitev me je pripeljalo do kraniosakralne terapije, ki mi zelo dobro zapolnjuje »manjkajoči del« pri obravnavi pacientov.

Kaj pa je kraniosakralna terapija? Sliši se kot nekaj abstraktnega …

Kraniosakralna terapija je osteopatska metoda zdravljenja, ki z mehkimi mobilizacijskimi tehnikami spodbuja notranji potencial samozdravljenja telesa. Pri zdravljenju se ne osredotoča na simptom, kot se skorajda vse druge manualne tehnike, temveč človeka obravnava holistično, kot celoto, kot povezan sistem. Kraniosakralni sistem (možganske membrane, kostne in mehkotkivne strukture, povezane z možganskimi membranami, možgansko-hrbtenjačna tekočina – likvor) je namreč neposredno povezan z ostalimi sistemi v našem telesu: živčnim, mišično-skeletnim, krvožilnim, limfnim, endokrinim, respiratornim sistemom. Tako lahko prek obravnave kraniosakralnega sistema vplivamo na ostale sisteme in spodbudimo telo, da samo razreši »vozle« in tako izboljša pretok vseh tekočin in s tem energije v našem telesu, kar je ključnega pomena za izboljšanje stanja oziroma ozdravitev. Kraniosakralna terapija upošteva tudi bio-psiho-socialno komponento vsakega posameznika, ki ima prav tako velik vpliv na fizično stanje telesa.

Katere težave lahko rešujete s krani osakralno terapijo?

Seznam teh je zelo dolg. Poenostavljeno povedano se lahko s kraniosakralno terapijo lotimo reševanja skorajda vsakršne težave, še posebej, ko smo izčrpali že vso znanje znanstveno dokazanih metod zdravljenja. Dobro lahko rešujemo glavobole, migrene, težave s čeljustnim sklepom, bolečino v križu, postoperativne težave notranjih organov, menstrualne težave, nespečnost, stres … Ker pa ta metoda človeka obravnava kot celoto in ker gre za neke vrste sodelovanje med terapevtom in pacientom, se mora slednji popolnoma prepustiti in na ta način dopustiti terapevtu, da občuti odziv struktur in tkiv.

Torej paciente v glavnem obravnavate z manualnimi tehnikami in metodami. Koliko pa pri svojem delu uporabljate aparate?

Moram priznati, da najraje in največ delam manualno, ker mi odziv tkiva na dotik in pritisk pove veliko. Seveda pa uporabljam tudi aparate, kadar presodim, da je to potrebno. Tehnika je namreč že tako napredovala, da aparati, ob pravilni uporabi, precej pospešijo regeneracijo tkiva in tako tudi celjenje. Tako na primer terapija z udarnimi globinskimi valovi deluje še bolj učinkovito, če pred in po njej tkivo obravnavamo tudi manualno. Tudi radiofrekvenčna terapija daje odlične rezultate v povezavi z manualno terapijo …

Na tržišču je veliko različnih terapevtskih aparatov, tudi takih, ki jih lahko kupi vsakdo in jih doma uporablja sam. Koliko, po vašem mnenju, taki aparati pomagajo?

Ne morem ravno reči, da ne pomagajo čisto nič, saj imajo proizvajalci prav gotovo dokaze, da uporaba teh aparatov pripomore k zmanjšanju bolečine, boljši regeneraciji … Kljub temu pa mislim, da so roke še vedno najboljši »pripomoček «, ki ga fizioterapevt lahko uporablja pri svojem delu in ki prinaša tudi najboljše rezultate.

V naslednjem prispevku bo fizioterapevtka in profesorica športne vzgoje Eva Uršej podrobneje predstavila kinezioterapijo in pomen gibanja za zdravje.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112