Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Negujmo svojo kožo in kožo naših otrok

avg 16

Suha koža nastane, kadar v njeni zgornji plasti - povrhnjici primanjkuje vode. Se drobno lušči, pri tem pa kožne linije postanejo bolj vidne. Je eden najpogostejših vzrokov srbeža. Ta je lahko zelo izrazit in nadležen in celo moti naš spanec ter dnevne aktivnosti.

Suha koža je najbolj izrazita na golenih, pogosto tudi na stegnih in nadlahteh. Nekateri ljudje, tako otroci kot tudi starejši pa imajo suho kožo na celem telesu. V hujših primerih se lahko pojavijo tudi rdeča in luščeča vneta žarišča z razpokami, ki spominjajo na razpokan porcelan - to vrsto kožnega vnetja, ki nastane zaradi izsušene kože imenujemo asteatotični dermatitis ali eczema craquele. Skozi drobne razpoke v koži je oljašan vstop mikrobom, alergenom in dražečim snovem v naše telo.

Zakaj mora biti koža primerno hidrirana?

Zgornja plast kože, ki jo imenujemo povrhnjica ima nalogo bariere med našim organizmom in zunanjostjo. Skrbi, da v našo kožo in v naše telo ne vdirajo mikrobi, alergeni in dražeče snovi. Nalogo bariere lahko opravlja le, če je primerno hidrirana, to pomeni, da vsebuje zadostno količino vode, ki je ujeta med maščobami v povrhnjici, ki so razporejene v obliki lipidnih dvoslojev.

Kakšne so posledice nezadostne hidracije kože?

Izsušena povrhnjica bo razpokala. Skozi te, s prostim očesom nevidne razpoke bodo v kožo vdirale škodljive tuje snovi. Obenem bo voda še intenzivneje izhlapevala, zato se bo izguba vode povečevala. Izsušena povrhnjica je dobra podlaga za številne kožne bolezni - dermatitise, luskavico in številne kožne okužbe z bakterijami, virusi in glivicami.

Kako natančno izgleda suha koža?

Koža izgleda suha in starikava, na njej so vidne drobne luske. Čeprav luščenje kože normalno poteka ves čas, saj se tako koža normalno obnavlja, luske ne smejo biti vidne s prostim očesom. Če jih vidimo, to pomeni, da gre za nenormalno izsušenost povrhnjice. Ob velikem pomanjkanju vode v koži, ta tudi razpoka. V tem primeru spominja na star razpokan porcelan ali na suho razpokano rečno strugo. Prej ali slej se pridruži še vnetje, ki se kaže z rdečino, srbežem ali pekočim občutkom.

Si lahko sami pomagamo z zadostnim pitjem vode?

Ne. Zadostno pitje vode je pomembno za hidracijo celega organizma, posebej na kožo oziroma na njeno povrhnjico pa nima velikega vpliva. Pomembno je, da koži zagotovimo dovolj maščob v obliki negovalnih pripravkov, ki vodo v koži ujamejo in jo tam tudi zadržijo. To pomeni redno uporabo negovalnih pripravkov, ki vsebujejo kombinacijo trdih in tekočih maščob (olj) ter vode. Razmerje med njimi je odvisno od tipa kože. Zelo suha koža potrebuje večjo količino maščob kot vode, mastni koži pa ustreza pripravek, ki vsebuje več vode kot maščob. Prav zato, ker imamo različne tipe kože, se tudi pripravki za nego med seboj razlikujejo. Izbrati moramo ustreznega.

Na kaj moramo biti pozorni?

Spomladi so težave z izsušeno kožo manj izrazite kot pozimi, saj je zrak bolj vlažen, pa tudi centralnega ogrevanja ne potrebujemo več. Je pa težava z izsušeno kožo ponovno aktualna poleti. Predvsem moramo biti bolj pozorni na zaščito kože pred soncem, ker je to čas aktivnosti na prostem. Sonce kožo prav tako izsuši in jo na dogoročno postara. Tudi z uporabo krem za zaščito pred soncem kožo negujemo, ji dovajamo potrebne maščobe in vodo.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112