Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Napihnjenost, bolečine v trebuhu in vetrovi

avg 13

Sindrom razdražljivega črevesja

Napenjanje, spahovanje, bolečine v trebuhu in vetrovi so simptomi, ki jih povzroča plin v prebavilih. Navzočnost plina v prebavilih je povsem normalen pojav. Večina črevesnega plina nastane s požiranjem zraka, le približno desetina ga nastane v črevesju.

Črevesni plin večinoma ne povzroča težav. Nekaj zraka, ki ga pogotnemo in ostane ujet v želodcu, izločimo s spahovanjem, preostali plin pa iz želodca potuje v ozko in široko črevo. Tu lahko povzroča krčenje gladkih mišic ozkega in širokega črevesa, kar čutimo kot krče v trebuhu, napenjanje in napihnjenost trebuha.

Povečano nastajanje črevesnega plina opažamo pri bolnikih s pomanjkanjem prebavnih encimov ali kolonizacijo ozkega črevesa z bakterijami. Približno petina belcev in večina predstavnikov drugih ras ima laktozno intoleranco. Ti ljudje nimajo laktaze, encima, ki je pomemben za presnovo mlečnega sladkorja (laktoze). Uživanje mlečnih izdelkov z laktozo pri teh ljudeh poleg napenjanja povzroča še krče v trebuhu in drisko. Nekaterih ogljikovih hidratov, na primer melitoze, ki je v zelenjavi in žitih, ljudje nismo sposobni v celoti presnoviti, saj za to nimamo potrebnih encimov. Črevesne bakterije pa te ogljikove hidrate razgradijo in pri tem nastaja črevesni plin. Bolniki s pomanjkanjem encimov trebušne slinavke in s celiakijo slabše presnavljajo hranila, kar se kaže kot napenjanje, driske in hujšanje.

napenjanje 16 1Večina ljudi, ki toži zaradi napenjanja, nima čezmerne količine črevesnega plina. Zaradi različnih stanj, ki povzročajo večjo občutljivost organizma za normalno količino plina, se pri njih pojavijo neprijetni simptomi. Pri ljudeh s sindromom razdražljivega črevesja s preiskavami ne najdemo organskih sprememb na prebavilih. Poleg napihnjenosti, občutka napetosti in pretakanja v trebuhu so za to bolezen značilni neredno odvajanje blata oziroma spremenjen ritem odvajanja ter bolečine v trebuhu. Verjetno so te težave povezane s preobčutljivostjo črevesja, ki je preobčutljivo za razteg. Tudi bolniki s kronično vnetno črevesno boleznijo, divertikli širokega črevesa in zarastlinami po operacijah v trebušni votlini lahko čutijo napenjanje zaradi preobčutljivega črevesa.

Najpogostejši simptom sindroma razdražljivega črevesja predvsem pri ženskah je napihnjenost. Pogosto navajajo, da se počutijo, kot bi bile noseče. Navadno je trebuh zjutraj in v dopoldanskih urah raven, nato pa preko dneva postopoma postaja napihnjen in napet. Oblačila postanejo tesna in jih je običajno treba zamenjati z bolj ohlapnimi. Obroki hrane pogosto sprožijo ali poslabšajo simptome, zato nekateri, če želijo zvečer ohraniti raven trebuh, preko dneva sploh ne jejo.

Kako si pomagamo sami

Zdravila, ki bi povsem odpravila težave, ne poznamo. Izkazalo se je, da še najbolj pomagajo dietni ukrepi in življenjski slog. Sami lahko poskušamo ublažiti ali preprečiti težave z napenjanjem tako, da se ogibamo hrani, ki napenjanje povzroča. Sem uvrščamo mleko in mlečne izdelke, ki vsebujejo laktozo, nekatero sadje in zelenjavo, umetna sladila in gazirane pijače. Lahko vodimo dnevnik zaužite hrane in pijače in sistematično izločamo živila ali skupine živil, ki bi lahko povzročile težave.

  • Uživajte redne in manjše obroke hrane preko vsega dneva in obrokov ne izpuščajte.
  • Za obrok si vzemite čas, na primer trideset minut.
  • Ogibajte se je mastni hrani.
  • Zmanjšajte vnos vlaknin s hrano, vendar skrbite za redno odvajanje blata. Zaprtje namreč povzroči poslabšanje simptomov.
  • Skrbite za redno telesno aktivnost, saj redna rekreacija izboljša delovanje črevesja. Na delovnem mestu navadno sedimo in se malo gibljemo, zato je popoldanska rekreacija zelo koristna.
  • Z uživanjem probiotičnih pripravkov z mlečnokislinskimi bakterijami poskušajte vzpostaviti ravnovesje črevesne flore. Mlečnokislinske bakterije pospešujejo fermentacijo v širokem črevesu in zaradi tega verjetno izboljšajo prebavo in lahko zmanjšajo napenjanje in vetrove.
NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112