Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Rak prostate

apr 16

Rak prostate je postal v zadnjih letih najpogostejši rak pri moških tudi v Sloveniji. Po številu obolelih na leto je prehitel tako kožnega raka kot raka na črevesju. S starostjo se odstotek obolelih občutno povečuje.

Na srečo bolezen v začetni fazi ni agresivna in je v večini primerov ozdravljiva. Ko napreduje in se razširi na druge organe, jo lahko z novimi zdravili precej upočasnimo. Bolezen praviloma v začetni fazi ne povzroča simptomov, zato je preventiva še toliko pomembnejša.

Znaki, na katere moramo biti pozorni

Klinični simptomi oziroma bolezenski znaki so v veliki meri pogojeni z anatomskim položajem prostate. Že njeno ime podmehurnica ali obsečnica govori, da se nahaja tik pod mehurjem in da obkroža začetni del sečnice. Težave pri uriniranju nastopijo zaradi bolezenskih sprememb v prostati. Simptomi so različni. Pogosto odvajanje vode, potreba, da gremo takoj na vodo, ko začutimo, večkratno vstajanje ponoči (nokturija), slabši curek, ki se prekinja, nepopolna izpraznitev mehurja, vse to so tipični simptomi spodnjih sečil, ki nas lahko opozarjajo na raka na prostati. Redkeje se pojavi vnetje sečil, krvava voda in kamni v sečnem mehurju.

Po 50 letu redno na pregled

Rak prostate je zelo pogosta bolezen. S starostjo se pojavlja pogosteje. Uspeh zdravljenja je odvisen od zgodnjega odkritja. Zato svetujemo moškim, ki so starejši od petdeset let (po nekaterih smernicah nad štirideset let), enkrat letno preventivni pregled prostate. Vzrok nastanka raka na prostati ni jasen. Ugotovili smo sicer nekaj dejavnikov tveganja, ki bi lahko vplivali na višji odstotek pojavnosti raka na prostati. Mednje sodijo dedni dejavniki (moški, pri katerih je v družini več moških imelo raka prostate, imajo večjo možnost, da tudi sami zbolijo), vnetja, spolno življenje, hormonalni dejavniki, prehrana z več nasičenimi maščobnimi kislinami, rasa...

Kaj lahko pričakujete pri urologu

Osnovna preiskava, ki jo morate opraviti pred pregledom pri urologu, je ultrazvok trebuha. Na preventivnem pregledu vam bo urolog skozi zadnjično odprtino otipal prostato. Pri tem ocenjujemo velikost prostate in njeno konsistenco (mehka, elastična, trda) ter morebitne izolirane zatrdline, ki so lahko sumljive za tumor. Tako dobimo vtis o njeni velikosti in odnosu do okolice. Neravna, slabo omejena, grčasta prostata, ki je s prstom ni mogoče natančno otipati in je fiksirana na okoliška tkiva, je značilna za napredovali rak prostate. Na pregledu boste oddali kri za PSA, ki je zelo dober označevalec za raka na prostati. Povišana vrednost PSA ne pomeni nujno raka na prostati. Povišane vrednosti praviloma zasledimo tudi pri vnetjih prostate, pri velikih prostatah, zapori vode, masaži prostate in po cistoskopiji. Če bodo izidi sumljivi za raka prostate, boste opravili še transrektalni ultrazvok s punkcijo prostate. Odvzeto tkivo pregleda patolog, ki poda patohistološko diagnozo. Če je rak na prostati ugotovljen, se posvetujete z urologom. Skupaj se posvetujeta o nadaljnjih ukrepih in se pogovorita o bolezni, ki praviloma ni agresivna. Obolenje lahko aktivno spremljamo, operiramo, obsevamo, če napreduje, pride v poštev terapija z zdravili.

Pomen preventive

Redno opravljajte preglede pri urologu, merite si PSA in opravljajte ultrazvok trebuha. Priporočamo veliko gibanja, uravnoteženo prehrano, manj stresno življenje in znižanje čezmerne teže.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112