Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Rak ustne votline

mar 09

V Sloveniji vsako leto odkrijemo več kot štiristo bolnikov z rakom glave in vratu. Pri četrtini teh bolnikov rak vznikne na sluznici ustne votline. Škodljivo kajenje in pitje alkohola.

Predvsem v zgodnji fazi je rak ustne votline dobro obvladljiva bolezen, ki jo večinoma uspešno pozdravimo brez pomembnejših posledic. Kadar ga ne prepoznamo dovolj zgodaj, lahko hitro zaseva v vratne bezgavke, nato pa tudi v druge dele telesa.

Dejavniki tveganja za nastanek raka ustne votline

rak ustne votlineGlavna dejavnika tveganja, ki pripeljeta do nastanka raka v ustni votlini, sta kajenje in čezmerno uživanje alkohola. Vsak izmed njiju deluje rakotvorno, ob hkratnem delovanju pa se njun rakotvoren učinek še dodatno poveča. Rak v ustni votlini najpogosteje nastane na ustnem dnu in stranskem delu jezika, kjer se rakotvorne snovi skupaj s slino najdlje zadržijo. Poleg kajenja in alkohola k nastanku raka prispevata tudi slaba ustna higiena in propadajoče zobovje, ki povzročata lokalno vnetje in tako dodatno prispevata k poškodbi celic. Vendar za rakom glave in vratu lahko zbolijo tudi nekadilci in abstinenti. Pri teh je vzrok za nastanek raka navadno okužba z nekaterimi rizični tipi humanih papiloma virusov (HPV). HPV-okužba dokazano povzroča raka v ustnem žrelu, manj jasen pa je vpliv okužbe na nastanek raka v ustni votlini.

Da ga ne čutite, ne pomeni, da ga ni

V začetni fazi rak ustne votline ne povzroča večjih težav, zato več kot polovico bolnikov odkrijemo razmeroma pozno, kljub temu da je ustna votlina dobro dostopna (samo)pregledu. Včasih je prvi znak, ki bolnika pripelje k zdravniku, šele zasevek na vratu. Bolečina se pojavi razmeroma pozno z napredovanjem bolezni. V začetku so lahko prisotni povsem neznačilni znaki, kot so nelagodje pri požiranju, občutek tujka, slab zadah ali težave pri nošenju proteze. Kljub odsotnosti težav pa morebitne spremembe v ustni votlini, kot so razjede, belkaste ali rdečkaste obloge, zahtevajo posebno pozornost in čimprejšnjo obravnavo pri otorinolaringologu, ki celovito pregleda ne le ustno votlino, temveč tudi žrelo in grlo. Rakotvorno delovanje alkohola in tobaka namreč ni omejeno le na sluznico ustne votline, temveč je prizadeta celotna sluznica zgornjih prebavil in dihal. Pri 10 do 20 odstotkih bolnikov z rakom glave in vratu ob otorinolaringološkem pregledu odkrijemo rakave spremembe na več kot enem mestu.

Zdravljenje

Zdravljenje raka ustne votline je večinoma kirurško. Ob napredovali bolezni je treba zdravljenje dopolniti z obsevanjem, ki ga v nekaterih primerih kombiniramo s kemoterapijo. Namen kirurškega zdravljenja ni le odstranitev rakave bolezni, ampak tudi dobra kvaliteta življenja po zdravljenju, kar danes omogočajo sodobne rekonstrukcijske tehnike. Če so defekti tkiv po odstranitvi tumorja veliki, jih lahko nadomestimo s tkivi drugih delov telesa. V zgodnjem obdobju po operaciji imajo bolniki po tako obsežnih posegih težave s požiranjem in dihanjem, a se navadno dobro rehabilitirajo že v nekaj tednih. Bolniki po končanem zdravljenju večinoma požirajo in dihajo brez težav, lahko pa imajo težave pri govoru, predvsem zaradi motene artikulacije.

Pravočasno odkritje lahko reši življenje

Obseg in posledice zdravljenja so toliko manjši, kolikor manjša je bolezen. Poleg ustrezne ozaveščenosti ljudi o škodljivih posledicah kajenja in uživanja alkohola je pomembna tudi ozaveščenost o pomenu preventivnih pregledov pri osebnih zdravnikih, zobozdravnikih ter otorinolaringologih. Zgodnje odkritje raka ustne votline ne izboljša le preživetja bolnikov, ampak močno vpliva tudi na kakovost življenja po končanem zdravljenju.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112