Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Divertikli debelega črevesa - stanje, ki lahko povzroča resne težave

maj 16

Bolečina v spodnjem delu trebuha je pogosta težava, vzrok zanjo pa so lahko bolezni različnih organov. Vzrok je lahko okužba v predelu mehurja, pri moških bolezni prostate, pri ženskah najpogosteje bolezni v predelu maternice, jajcevodov in jajčnikov. Pomemben vzrok za bolečine v spodnjem predelu trebuha so bolezni spodnjega dela širokega črevesa in danke: vnetja, rak danke in širokega črevesa, zapleti pri hemoroidih ter pogosto tudi vnetje sluznice divertiklov.

Divertikli 1Črevesni divertikel je strokovni izraz za izbočenje črevesne stene v obliki mešičkov. Nastanejo tako, da se sluznica črevesja izboči skozi oslabljeni mišični sloj črevesja. Najpogosteje so pridobljeni, s starostjo se pogostnost divertiklov povečuje. Največkrat nastanejo v končnem delu črevesja, ki ga imenujemo esasto črevo ali strokovno sigma, pojavijo pa se lahko v kateremkoli delu črevesja. Lahko so posamični, lahko pa zelo številni. V tem primeru govorimo o divertikulozi.

Kako pogosta je divertikuloza?

Število oseb z divertikolozo je bistveno večje državah razvitega sveta, v državah Azije in Afrike je stanje zelo redko. Divertikoloza je tudi tesno povezana z starostjo, pri starosti 40 let ugotavljamo divertikolozo pri manj kot 20 odstotkov ljudi, medtem ko je pri starosti 60 let ta delež že 60 odstoten. Za nastanek divertiklov je posebej pomemben način življenja: prehrana z malo vlakninami povzroča zmanjšano količino skupne količine blata in zato je ob peristaltiki potreben večji tlak v predelu črevesja, kar je eden od vzrokov za nastanek divertiklov. Poleg tega k nastanku duvertiklov pomembno vpliva način življenja z malo gibanja, prevelika telesna teža.

Kakšne težave imajo osebe z divertikulozo?

Divertikli 2Tri četrtine oseb z divertikulozo nima nobenih težav in divertikle odkrijemo naključno z različnimi preiskavami, ki jih opravimo zaradi drugih težav. Zdravljenje v teh primerih ni potrebno. Težave, ki ji lahko povzročajo divertikli, so bolečina v spodnjem delu trebuha, ki je najbolj pogosta pred iztrebljanjem in včasih takoj po veliki potrebi, bolniki imajo tudi občasne krčevite bolečine predvsem v spodnjem levem predelu trebuha, lahko se pojavijo tudi vetrovi. Simptomi so običajno blagi.

Kateri so zapleti divertikuloze in kako jih zdravimo?

Najresnejši zaplet divertikuloze je vnetje divertiklov - strokovno tako vnetje imenjujemo divertikulitis. Vzrok za divertiklitis je zastoj blata v divertiklu, kar povzroči zaradi pritiska moteno oskrbo stene divertikla s krvjo, kar vodi v vnetje in naselitev bakterij v divertiklu. Značilni simptom je bolečina, ki je po navadi lokalizirana v spodnjem levem predelu trebuha - v tem predelu so namreč divertikli najbolj pogosto prisotni, pojavi se tudi vročina, krči, bolnikom je slabo in lahko tudi bruhajo. Pomembno je, da tako stanje čim prej ugotovimo in bolnika zdravim z antibiotiki. V nasprotnem primeru se lahko vnetje razširi tudi na sosednje tkivo, lahko pride tudi do vnetja potrebušnice. Tak bolnik je bolečinsko prizadet in potrebno je zdravljenje v bolnišnici. V redkih primerih lahko pride tudi do predrtja divertikla, kar strokovno imenujemo perforacija. V tem primeru je bolečina še bolj izrazita, lahko se razširi na celoten trebuh. V takem primeru je potrebna kirurška terapija.

Pri starejših bolnikih se lahko razvije tudi krvavitev iz divertikla, kar je najpogostejši vzrok hujše krvavitve iz debelega črevesja pri starejših bolnikih. Takega bolnika obravnavamo v bolnišnici.

Kako divertikle odkrijemo?

Divertikli 3Najzanesljivejša preiskava je kolonoskopija. Pri kolonoskopiji z endoskopom pregledamo sluznico debelega črevesja in z veliko natančnostjo odkrijemo divertikle, določimo lokacijo in ocenimo število. Manj zanesljiva metoda je kontrastno slikanje z rentgensko napravo, ki ga v zadnjih letih vse manj uporabljamo. Uporabna metoda je tudi CT slikanje trebuha, ki jo zaradi visoke doze sevanja, ki ga bolnik prejme ob preiskavi, redko uporabimo. Ultrazvok trebuha pri diagnostiki divertikuloze pa je manj zanesljiv.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112