Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Otečene, težke, utrujene in boleče noge

maj 07

Kronična venska bolezen prizadene veliko ljudi. Ker vene nog ne uspejo več učinkovito odvajati venske krvi proti srcu, ta v njih zastaja ali teče celo v napačno smer, navzdol. Vene se trajno razširijo in pojavijo se značilne težave: otekanje, utrujene, težke ali boleče noge ter nočni krči v mečih.

tema meseca 68 1Te težave se značilno zmanjšajo po hoji ali dvigu nog, gretje jih poslabša, hlajenje pa omili.

Krčne žile – varice so razširjene in zvijugane vene na nogah, ki v stoječem položaju močno izstopijo, v ležečem položaju pa so manj opazne. Zaradi nedelujočih venskih zaklopk v njih kri teče tudi navzdol, kar imenujemo povratni tok oziroma refluks. Zelo tanke modrikaste žile imenujemo teleangiektazije ali venektazije. Te ne povzročajo hujših težav, so pa lahko estetsko moteče. Otekanje nog – edem se pojavi, ko zaradi zastoja venske kri v nogah v tkivo začne uhajati tekočina. Najizrazitejši je v predelu gležnjev in se stopnjuje čez dan. Ponoči zaradi ležečega položaja splahni.

Utrujene, težke ali boleče noge so posledica otekline v podkožnem tkivu nog in vnetnega procesa, ki spremlja kronično vensko bolezen. Tako kot oteklina je tudi bolečina v nogah najizrazitejša zvečer in do jutra izzveni. Popusti tudi ob hoji. Nočni krči v mečih so pogost simptom venske bolezni. Od tod izraz krčne žile. Pojasnimo jih lahko s pomanjkanjem kisika in kopičenjem odpadnih snovi, ki nastajajo med presnovo in jih slabo delujoč venski sistem ne uspe dovolj učinkovito odplavljati.

Srbeč izpuščaj na golenih – hipostatični dermatitis je znak napredovale bolezni, ko se začnejo pojavljati spremembe na koži. V koži nastane vnetje – majhne rdeče bunčice, ki zelo srbijo. Golenska razjeda predstavlja končni stadij venske bolezni. Nastane, ko je oskrba tkiva s kisikom in hranili tako slaba, da tkivo propade. To se največkrat zgodi nad notranjim gležnjem. Ker jo je težko zaceliti, si je treba prizadevati, da se ne razvije.

Kako poteka diagnostika kronične venske bolezni?

Ker bolečine v nogah lahko povzročajo tudi številne druge bolezni, kot je na primer slaba arterijska prekrvitev nog (periferna arterijska bolezen), ortopedske težave z ledveno hrbtenico, kolki ali koleni in obolenje živcev nog (periferna nevropatija), je zelo pomemba pravilna diagnostika. Med flebološkim pregledom flebolog z usmerjenimi vprašanji poizve o težavah in možnih vzrokih za kronično vensko bolezen. Sledi klinični pregled nog, pri katerem ugotavlja prisotnost krčnih žil, otekline in kožnih sprememb. Orientacijsko z ročnim doplerskim ultrazvočnim aparatom oceni kompetentnost venskih zaklopk v dimljah. Orientacijsko oceni tudi ustreznost arterijske prekrvitve nog. Glede na simptome in znake venske bolezni se lahko odloči za natančnejšo dupleksno (dvojno barvno) ultrazvočno preiskavo ven nog. Ta omogoči natančen prikaz vseh ven nog, njihovega poteka in tudi področij povratnega toka krvi. Informacije, ki jih pridobi s to preiskavo, so dragocene za izbiro najustreznejšega načina zdravljenja venske bolezni.

Obstaja več načinov zdravljenja kronične venske bolezni

Osnovno je kompresijsko zdravljenje – povijanje z elastičnimi povoji ali nošenje medicinskih kompresijskih nogavic, ki stisnejo (zožijo) preveč razširjene vene, pospešijo cirkulacijo skoznje in preprečujejo otekanje. Venske težave ublažijo tudi venoaktivna zdravila – flavonoidi oziroma antioksidanti, ki se jih jemlje v obliki tablet. Ti umirjajo vnetje v venski steni. Manjše varice je mogoče odstraniti iz obtoka s sklerozantnim zdravljenjem – vbrizganjem sklerozantnega sredstva v veno z injekcijo. To povzroči zlepljenje venske stene. Velike krčne žile se lahko odstrani s kirurškim posegom. Danes se izvaja tudi endovenske kirurške metode zdravljenja – lasersko ali radiofrekvenčno zaporo vene. Estetsko moteče venektazije lahko odstranimo z žilnim laserjem prek kože, vendar šele po tem, ko poskrbimo za odstranitev večjih varic. Pri zdravljenju kronične venske bolezni je koristen tudi zdrav življenjski slog: skrbeti je treba za primerno telesno težo in redno telesno vadbo. Izogibati se je treba dolgotrajnemu stanju ali sedenju, zlasti s prekrižanimi nogami, kajenju in izpostavljenosti visokim temperaturam.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112