Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Bolečine v nogah zaradi bolezni ven in arterij

mar 28

Bolečine v nogah so zelo pogosto posledica obolenja ven ali arterij. Z boleznimi povrhnjih ven nog se ukvarja flebologija – veja dermatologije, z boleznimi arterij in globokih ven nog pa angiologija – veja interne medicine.

Bolezni povrhnjih ven nog

tema meseca 75 1Za nemoteno cirkulacijo mora delovati celoten srčno-žilni sistem. Srce je mišična črpalka, ki požene kri v arterije ali odvodnice. Te vodijo s kisikom in hranilnimi snovmi obogateno kri v vsa tkiva. Kri odda kisik in hranilne snovi v tankih kapilarah ali lasnicah, iz celic pa sprejme ogljikov dioksid in odpadne snovi. Nato se po venah ali dovodnicah kot venska kri vrača nazaj proti srcu, od tod pa v pljuča, kjer se spet obogati s kisikom.

Venski sistem nog je sestavljen iz dveh spletov žil, površinskega ali podkožnega, ki se nahaja nad mišicami, in globokega venskega sistema, ki poteka globoko med mišicami. Venska kri iz nog teče iz podkožnih v globoke vene, nato pa nadaljuje pot proti srcu. Tok krvi navzdol, v smeri težnosti, preprečujejo venske zaklopke, ki se nahajajo vzdolž ven na vsakih nekaj centimetrov. V pomoč pri odtekanju venske krvi iz nog so tudi mišice meč, ki s krčenjem ob hoji potisnejo kri navzgor.

Najpogostejša bolezen žilja nog in hkrati tudi najpogostejša kronična bolezen, ki lahko prizadene človeka, je kronična venska bolezen. Gre za obolenje površinskih ven nog, kjer se zaradi šibkosti stene površinskih ven oziroma okvare njihovih zaklopk vene trajno razširijo – nastanejo krčne žile. Zaradi nedelovanja zaklopk začne kri teči v napačno smer, namesto navzgor proti srcu teče v smeri težnosti navzdol, stran od srca. Povratni tok krvi je vzrok za otekanje nog in bolečine, ki se največkrat kažejo kot boleče, težke in utrujene noge. Za kronično vensko bolezen so značilni tudi nočni krči in srbenje kože na golenih Z napredovanjem bolezni lahko nastane venska golenska razjeda. Flebologija je veja dermatologije, ki se ukvarja z diagnostiko in zdravljenjem kronične venske bolezni.

Bolezni arterij in globokih ven nog

Periferna arterijska bolezen prizadene arterije nog. Bolezen nastane zaradi ateroskleroze – bolezenskega procesa v stenah arterij, ki sčasoma ne morejo več zadostno oskrbovati tkiv s kisikom in hranljivimi snovmi. Pretok se zaradi zožitve žilne svetline sprva zmanjša, če bolezen napreduje, pa se lahko popolnoma ustavi. Periferna arterijska bolezen se najprej pokaže s stiskajočo bolečino v mečih oziroma stegnu, ki se pojavi med hojo in popusti po počitku. Napredovanje bolezni lahko pretok krvi zmanjša v tolikšni meri, da bolečina ne popusti niti med mirovanjem.

Če slaba preskrba s kisikom in hranili traja dalj časa, pride do odmrtja tkiva in na nogi nastane razjeda ali gangrena. Angiologija je veja interne medicine, ki se ukvarja z diagnostiko in zdravljenjem periferne arterijske bolezni.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112