Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Boleče in utrujene noge

sep 18

Krčne žile so eden najpogostejših vzrokov za boleče in utrujene noge. S staranjem se njihova pojavnost povečuje. V četrtem desetletju življenja jih ima približno 20 odstotkov, v skupini nad 60 let pa kar polovica ljudi. Ker krčne žile povzročajo težave, jih ne obravnavamo zgolj kot estetsko motnjo, pač pa kot bolezen, ki jo je treba zdraviti in preprečevati njeno napredovanje.

bolece utujene noge 1Krčne žile se razvijejo na nogah zaradi pokončnega položaja človeka in velike oddaljenosti nog od srca. Venska kri se iz nog navzgor proti srcu namreč vrača zgolj pasivno, predvsem s pomočjo krčenja mišic meč, ki žile od zunaj stisnejo in potisnejo kri navzgor proti srcu. Normalno delujoče venske zaklopke znotraj vene preprečujejo, da bi kri tekla navzdol, v smeri težnosti. To se zelo zanimive strukture v večini ven, še največ jih je prav v venah nog. Bolj ko se pomikamo od dimelj proti gležnjem, bolj na gosto so razporejene. Venska zaklopka je sestavljena iz dveh lističev, pripetih na notranjost žilne stene. Pri normalno široki veni se oba lističa tesno prilegata drug ob drugega in ne pustita, da bi kri tekla v napačno smer, to je navzdol. Lističa zaklopke sta izredno tanka in nežna in prav nenavadno je, kakšne pritiske lahko preneseta. Včasih pa venske zaklopke kljub temu odpovedo in ni povsem razjasnjeno, kakšno sosledje dogodkov privede do tega. Najbrž gre za sočasno delovanje več različnih dejavnikov, kot so okvara endotelija, to je notranje obloge ven in venskih zaklopk, podedovana nagnjenost k bolezni (verjetnost za krčne žile je skoraj 90-odstotna, če jih imata tudi oba starša), hormonski vplivi in povečan tlak znotraj venskega sistema nog. Tudi način življenja pripomore k nastanku krčnih žil, še zlasti telesna neaktivnost, pretežno stoječe delo in zadrževanje v vročem okolju. Ko venska zaklopka odpove, se pojavi refluks – povratni tok krvi, kar poveča venski tlak in veno razširi. Ker se v razširjeni veni lističa zaklopke ne stikata več, zaklopke počasi odpovedujejo ena za drugo. Vene tako postanejo vidno razširjene in zvijugane. Proces nastajanja krčnih žil je nepovraten, zato pogosto uporabljamo tudi izraz kronična venska bolezen, lahko pa ga upočasnimo s pravilnim življenjskim slogom in zdravljenjem.

Težave, povezane s krčnimi žilami

Na nogah skozi kožo presevajo tanke modrikaste lasnice pa tudi nekoliko širše vene, ki jih imenujemo varice. Te so pogosto zvijugane in mestoma zelo razširjene. Pogost je pekoč občutek v poteku razširjene vene. Sčasoma se pojavi otekanje nog, ki je izrazito v drugi polovici dneva in zvečer, ponoči med spanjem pa oteklina povsem izgine. Noge so pogosto boleče, utrujene in težke, še zlasti zvečer. Ponoči se v mečih lahko pojavljajo krči, od tod izhaja izraz krčne žile. Ob napredovanju bolezni se na koži goleni pojavi srbeč izpuščaj in rjavkaste lise. Zadnji stadij kronične venske bolezni je golenja razjeda. Zaradi motene oskrbe s kisikom in hranili tkivo propade in na spodnjem delu goleni nastane rana, ki se pogosto težko in počasi celi. Večkrat se zgodi, da je razjedo kljub ustreznemu zdravljenju nemogoče zaceliti, zato jo moramo preprečiti s pravočasnim zdravljenjem v zgodnejših stadijih kronične venske bolezni.

Flebološki pregled

Flebologija je veja medicine, ki se ukvarja z obolenji povrhnjih ven nog, to je s krčnimi žilami, in je pod okriljem dermatologije. Ker bolečine v nogah lahko povzročajo tudi številna druga stanja, kot so na primer slaba arterijska prekrvitev nog (periferna arterijska bolezen), ortopedske težave z ledveno hrbtenico, kolki ali koleni in obolenje živcev nog (periferna nevropatija), je zelo pomembna pravilna diagnostika. Flebologija je veda, ki se ukvarja s krčnimi žilami in je pod okriljem dermatologije. Flebolog diagnozo kronične venske bolezni postavi s kliničnim pregledom, pomaga pa si tudi s preiskavami, ki natančneje pojasnijo stadij bolezni. Pravilna diagnostika je ključna za izbiro najustreznejšega načina zdravljenja.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112