Natisni to stran

Težave s sečili v poletnem času

avg 16

Poletni čas je obdobje leta, ko nas večina zaide na počitnice. Želimo si napolniti baterije, ki so se med letom izpraznile. V tem obdobju leta pa nas lahko presenetijo zdravstvene težave s sečili in nam pokvarijo tako želeni dopust.

tezave s secili 1Poletni meseci so vroči, vse fizične aktivnosti so težje kot sicer in dehidracija je hitro tu. Premajhen vnos tekočin je lahko povod za nastanek vnetja sečnega mehurja, prostate, ledvic, v koncentriranem urinu se lažje tvorijo ledvični kamni, beležimo tudi več primerov rakavih obolenj.

Vnetje sečil

V razvitem svetu je vnetje urinarnega trakta med najpogostejšimi infekcijskimi boleznimi nasploh in močno obremenjuje ambulante zdravnikov družinske medicine in urologov. Opravljene študije so dokazale, da je v poletnih mesecih porast vnetji sečil prisoten le pri mlajših ženskah zaradi večje spolne aktivnosti in premajhnega vnosa tekočin. Vnetje sečil se pokaže z motnim, v hujših primerih tudi gnojavim, krvavim urinom, uriniranje spremljajo bolečine, poveča se njegova frekvenca.

Če se pojavijo omenjeni znaki, obiščite osebnega zdravnika. Ta bo opravil analizo urina, ob morebitnih ponavljajočih se okužbah oddal urin na mikrobiološko preiskavo (sanford) in vas zdravil z antibiotikom. Če se okužba ponavlja ali čutimo pri uriniranju ves čas nelagodje, imamo krvav urin in zvišano telesno temperaturo z bolečinami v ledvenem delu, svetujemo še ultrazvok trebuha in sečil ter pregled pri urologu. Velikokrat se za preprostim vnetjem sečil skriva težja bolezen, na primer rak sečnika.

Preprosta vnetja sečil zdravimo zelo dobro. Na voljo imamo vrsto antibiotikov, ki dosežejo zadovoljivo koncentracijo v urinu in ne kvarijo ledvic, učinek pa dosežejo že po nekaj dneh, tako da terapija ni dolga (1–3 dni). Treba je uživati veliko tekočine (2–3 litre na dan). Čeprav učinkovitost brusnic in D-manoze ni bila znanstveno dokazana, svetujemo bolnikom tudi uživanje preparatov brusnic in D- -manoze. Zreli plodovi brusnic vsebujejo zelo veliko vitamina C. Po nekaterih raziskavah naj bi s svojimi antioksidativnimi učinki zavirali rast in razvoj bakterije E. coli, ki je najpogostejša povzročiteljica vnetij sečil (70–95 odstotkov).

Ledvični kamni

Kamni v sečilih ali strokovno urolitijaza je bolezen, ki po arheoloških dokazih spremlja človeka že tisočletja. Najpogosteje se kamni pojavljajo med 18. in 45. letom, lahko pa jih imajo tudi otroci in ljudje v pozni starosti. Najdemo jih lahko kjer koli v sečnem traktu od ledvic do sečnice.

Kamni lahko nastanejo zaradi notranjih (telesnih) ali zunanjih (vpliv okolja) vzrokov. Med notranje štejemo podedovane bolezni in motnje v presnovi ali pa anatomske spremembe v sečilih. Najpogostejša podedovana bolezen je ledvična tubularna acidoza, ki povzroči nastanek številnih kamnov v obeh ledvicah.

Druga takšna bolezen je cistinurija. Glavni zunanji vzroki pa so prehranjevalne navade ter podnebje (temperatura in vlaga). Visoke temperature z obilnim znojenjem in premajhnim uživanjem tekočine vodijo do nastanka koncentriranega seča, kar lahko povzroči nastanek kamnov.

V sečilih lahko nastanejo kamni različne kemične sestave. Najpogostejši so kalcijevi kamni, ki so v 65–70 odstotkih primerov v obliki kalcijevega oksalata ali v 9–10 odstotkih primerov v obliki kalcijevega fosfata. Manj pogosti so kamni iz sečne kisline (urat), cistinski kamni (cistin), infektni (struvit – magnezijev amonijev sulfat) in ksantinski. Kamni so lahko zelo majhni in jih opisujemo kot pesek, včasih pa so tako veliki, da zapolnijo celoten zbiralni sistem ledvice. Običajno gre za posamezne kamne, lahko pa se nahajajo v gručah v eni ali obeh ledvicah. Pri bolnikih, ki imajo motnje v odtoku seča iz mehurja (povečana prostata), se lahko kamni tvorijo v mehurju in povzročajo stalno tiščanje na vodo ter pogosta vnetja. Če dolgo dražijo sluznico mehurja, lahko povzročijo nastanek raka.

Bolečina, ki jo povzroči kamen, ko se pomika iz ledvice po sečevodu v mehur, je ena najhujših v telesu. Napadi trajajo toliko časa, dokler kamen ne zdrsne v mehur. Takrat bolečina tudi izzveni. Poleg hudih bolečin bolnika sili na bruhanje, trese ga mrzlica, pogosto mora na vodo, v kateri se lahko pojavi kri. Ob takih napadih je treba bolnika običajno sprejeti v bolnišnico.

Napade povzročijo manjši kamni – do premera 8 milimetrov. Večji običajno ne morejo v sečevod in zato bolnik v ledvenem predelu občuti le tope bolečine, ponavadi ne pri gibanju. Veliko kamnov odkrijejo slučajno ob ultrazvočni preiskavi trebuha, saj ne povzročajo nobenih težav. Če pa se zagozdijo v sečevodu, so nevarni, ker preprečujejo normalen odtok seča iz ledvice, kar lahko privede do začasne ali dokončne odpovedi njenega delovanja in hudega vnetja, zato je potrebno takojšnje zdravniško posredovanje.

Večina manjših kamnov (80 odstotkov) se izloči spontano po naravni poti. Kamni do velikosti 4 mm se sami izločijo v 70 odstotkih primerov, večji od 6 mm v manj kot 15 odstotkih primerov, nad 8 mm pa zelo redko. Najpogostejše zdravljenje je drobljenje z zunanje strani telesa z aparatom, ki skozi kožo pošilja udarne valove na kamen in ga tako zdrobi. Majhne drobce potem bolnik izloči po naravni poti. To je neinvazivna metoda, ki jo v tujini izvedejo ambulantno, pri nas pa je potreben sprejem v bolnišnico.

Nekatere kamne je treba odstraniti operativno. Operiramo tudi bolnike, pri katerih je vzrok za nastanek kamnov anatomska nepravilnost sečil. Uratne kamne lahko topimo. Bolnik več mesecev jemlje zdravila, s katerimi spremenimo pH seča. Pri bolnikih s kamni, ki so posledica metaboličnih motenj, je treba ugotoviti vzrok s posebnimi preiskavami, ki jih največkrat opravijo ambulantno, včasih pa je potreben sprejem v bolnišnico. Take bolnike poleg urologa obravnava tudi endokrinolog ali nefrolog.

Nastanek kamnov najbolje preprečujemo z zadostnim vnosom tekočine (2–3 litre na dan). To je posebno pomembno v poletnih mesecih, ko je zaradi visokih temperatur izguba tekočine velika in pri tem nastaja močno koncentriran seč. Za bolnike, pri katerih so vzrok za nastanek kamnov motnje v presnovi, je na prvem mestu dieta z omejenimi količinami živalskih beljakovin, purinov, oksalatov in hrane, bogate s kalcijem. Dokazano je, da ima na presnovne nepravilnosti v seču ugoden vpliv naravna mineralna voda, obogatena s citrati. Bolniki, pri katerih je bil odkrit in zdravljen kamen v sečilih, morajo vsaj enkrat na leto na ultrazvočno preiskavo sečil.

tezave s secili 2Rakava obolenja sečil

Sečila sestavljajo ledvici, sečevoda, sečni mehur, prostata in sečnica, k urološkim organom pa štejemo še testisa s spolnimi organi. Na omenjenih organih se lahko pojavijo rakava obolenja, ki jih je treba pravočasno odkriti in zdraviti. Najlažje bolniku prepozna raka sečnega mehurja, ki se velikokrat kaže kot neboleče krvavo uriniranje.

Rak sečnega mehurja je pogosta bolezen in se pri moških po pogostnosti uvršča celo na drugo mesto, takoj za rakom prostate. Vzrok nastanka raka sečnega mehurja ni povsem znan, dejavniki tveganja pa so dobro znani. Ti so kajenje in agensi, s katerimi pride bolnik v stik v kemični, naftni, tiskarski industriji, industriji barvil in usnja. Znane so tudi spremembe na določenih genih, ki so povezane z večjo pojavnostjo raka na sečnem mehurju. K nastanku raka so bolj nagnjeni bolniki s kamni v sečnem mehurju, bolniki z kroničnimi vnetji sečil (vnetje s shistosomo – pražival) in anatomskimi malformacijami (divertikli sečnega mehurja).

Bolezen redko dokažemo naključno, v sklopu diagnostike drugih bolezni. Bolniki nas praviloma obiščejo zaradi krvavega urina. Krvavitev lahko v nekaj dneh povsem izzveni, kar je lahko zavajajoče in praviloma vodi v hujšo obliko bolezni zaradi izgubljenega dragocenega časa do terapije. Najpogosteje ob krvavem uriniranju bolečina ni prisotna. Ultrazvok kot zlati standard diagnostike v urologiji pri manjših tumorjih ne zadošča. Potrebna je cistoskopija, kjer s posebnim instrumentom pregledamo celoten sečni mehur in tumor dokažemo.

Izogibanje kajenju je najboljša preventiva. Svetujemo zdrav način življenja, izogibanje stresu, primerno hidracijo. Če bolezen že imate, svetujemo redne kontrole pri urologu.

Tudi drugi raki na sečilih se lahko kažejo s krvavim urinom, a v napredovali fazi bolezni. Tako je zelo pomembna preventiva. Redni ultrazvočni pregledi trebušnih organov vsakih nekaj let, merjenje PSA, samopregledovanje testisov so najosnovnejši ukrepi, ki nam omogočajo, da bolezen odkrijemo karseda hitro. Takrat so tudi rezultati zdravljenja najboljši.