Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Rak na želodcu je maligni tumor, ki običajno vznikne v želodčni sluznici, lahko pa tudi iz žleznih ali limfatičnih celic v steni želodca. Preraste lahko steno želodca in se širi v sosednje organe ali pa zaseva po vsem telesu.

Običajno se pojavi po 50. letu starosti. Začetni simptomi raka na želodcu so večinoma blagi in pogosto spominjajo na druga želodčna obolenja, kot so želodčna razjeda, vnetje ali odziv na določeno hrano. Zato veliko bolnikov nanje ni pozornih in pomoč pogosto poiščejo prepozno.

Dejavniki tveganja

Rak želodca je po pogostnosti med vsemi raki v Sloveniji na sedmem mestu. Pojavnost raka želodca je sicer v upadanju, v Sloveniji je 4,4 odstotka vseh novoodkritih bolnikov z rakom. Moški zbolevajo pogosteje od žensk. Nevarnostni dejavniki za pojav raka želodca so: starost, spol, nezdrava prehrana, okužba z bakterijo Helicobacter pylori, kajenje, čezmerna telesna teža ter družinska obremenjenost. Starejši ljudje pogosteje zbolijo za želodčnim rakom. Operacija na želodcu v preteklosti in dolgotrajno vnetje želodčne sluznice prav tako povečujejo možnost nastanka raka.

Bolezenski znaki

Znaki raka želodca so neznačilni ali pa se pojavijo razmeroma pozno, ko je bolezen že razširjena. Pojavi se lahko nelagodje ali tiščanje v predelu žličke, občutek zgodnje sitosti, odpor do mesa, motnje požiranja, slabost in bruhanje, bruhanje krvi in odvajanje črnega blata. Zaradi slabokrvnosti lahko nastopi utrujenost in vrtoglavica. Ob napredovali bolezni se pojavijo hujšanje, nabiranje tekočine v trebušni votlini, povečane bezgavke v levi nadključnični loži, povečane bezgavke v levi pazduhi, jetrne metastaze, pljučne metastaze, krukenbergov tumor v jajčnikih, širjenje raka po možganskih ovojnicah ali zasevki v kosteh.

Diagnoza bolezni

Osnovna diagnostična preiskava je gastroskopija (endoskopski pregled zgornjih prebavnih poti), s katero pregledamo sluznico požiralnika, želodca ter dvanajstnika. Če zdravnik ugotovi nepravilnosti na sluznici, vidi razjedo ali tumor, odvzame delček tkiva za preiskavo (biopsijo). Odvzeto tkivo zdravniki patologi pregledajo pod mikroskopom in ugotovijo, ali je sprememba rakava. Gastroskopija velja za najzanesljivejšo diagnostično preiskavo pri zgodnjem odkrivanju želodčnega raka. Preostale preiskave za določitev stadija bolezni so endoskopski ultrazvok in CT-preiskava (računalniška tomografija) trebuha za ugotovitev lokalne razširitve bolezni ter rentgensko slikanje prsnih organov, CT-preiskava prsnega koša, ultrazvok trebuha, ginekološki pregled pri ženskah ter v določenih primerih scintigrafija skeleta.

Zdravljenja in spremljanje bolnikov

Bolnike z rakom želodca zdravimo z operacijo, kemoterapijo in obsevanjem. Rak želodca je ob postavitvi diagnoze v več kot dveh tretjinah primerov lokalno napredoval ali je že metastatski (z oddaljenimi zasevki), zato skoraj polovica bolnikov ni primernih za operacijo. Če bolnika lahko zdravimo kirurško, opravimo odstranitev dela ali celega želodca. Ob tem odstranimo pripadajoče področne bezgavke. Če rak želodca zajema sosednje organe, odstranimo tudi del prizadetega organa ali organ v celoti. Bolnike zdravimo dodatno z dopolnilno radio- in kemoterapijo. Če rak želodca ni primeren za kirurško zdravljenje, ga zdravimo najprej s predoperativnim obsevanjem in kemoterapijo in nato po zmanjšanju tumorja, če je le mogoče, tudi kirurško. Metastatsko bolezen zdravimo s sistemsko kemoterapijo, v nekaterih primerih z obsevanjem ali operativnim posegom, z namenom lajšanja težav, ki nastanejo zaradi zasevkov.

Bolnike po končanem zdravljenju spremljamo še pet let. Prvi dve leti po zdravljenju se bolezen ponovi v 80 odstotkih, zato bolniki prihajajo na pogostejše kontrolne preglede, na katerih opravimo klinični pregled in osnovne krvne preiskave skupaj z določitvijo tumorskih označevalcev. Enkrat na leto opravimo tudi ultrazvok ali CT-trebuha, rentgensko slikanje pljuč in endoskopski pregled zgornjih prebavil. Po petih letih pa spremljanje bolnika prevzame splošni zdravnik.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112