Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Pogosta kronična bolezen jeter

nov 10

Ciroza je ime za kronično, brazgotinsko fazo jetrne bolezni. Značilno zanjo je fibrozno preoblikovanje zgradbe jeter s preusmeritvijo krvnega obtoka in z vozličasto regeneracijo jetrnega tkiva.

Ne glede na vzrok je ciroza posledica trajnih ali ponavljajočih se jetrnih bolezni, ki jim sledi poprava (regeneracija) in celjenje tkiva z nastankom brazgotine (fibroza).

Katere bolezni oziroma stanja sprožijo nastanek ciroze?

Vzroki za nastanek jetrne ciroze so številni. Pri nas je nastanek jetrne ciroze največkrat povezan s prekomernim uživanjem alkohola – govorimo o alkoholni jetrni cirozi. Nastanek ciroze je lahko povezan še s številnimi boleznimi: kronična okužba z virusom hepatitisa B in C (posebej so ogroženi intravenozni uživalci drog), hemokromatoza (dedna bolezen, ki je posledica nepravilnega presnavljanja železa), avtoimuni hepatitis (imunsko povzročena okvara jetrnih celic), primarna biliarna ciroza, primarni sklerozirajoči holangitis (imunsko povzročeno vnetje oziroma propad notranjih jetrnih žolčevodov), wilsonova bolezen (nepravilna presnova bakra), pomanjkanje alfa-1 antitripsina. V nekaterih primerih pa je nastanek jetrne ciroze neznan, v tem primeru govorimo o kriptogeni jetrni cirozi.

Klinična slika

Btema meseca 2 19 1olniki z jetrno cirozo so pogosto vrsto let brez večjih težav. Pogosto bolezen odkrijemo naključno v sklopu sistematskih pregledov. V tem obdobju so v ospredju neznačilne težave, kot so slabše splošno počutje, hitrejša utrujenost, slabši apetit in hujšanje. Ko bolezen napreduje, se pojavijo zapleti, takrat strokovno rečemo, da je prišlo do dekompenzacije bolezni.

Zaradi zmanjšanega števila delujočih jetrnih celic so okrnjene številne funkcije jeter, razrast veziva in preustroj jetrnega tkiva pa ovirata pretok krvi iz prebavil prek jeter, oboje pa je vzrok nastanka značilnih zapletov jetrne ciroze. Prizadeti so številni organi: zaradi zadrževanja vode v telesu nastanejo otekline spodnjih okončin, voda se nabira v trebušni votlini.

Krvavitve v prebavila so pri cirotikih zelo pogoste in pomemben vzrok smrti. Kažejo se kot bruhanje krvi ali odvajanje črnega blata. Največkrat bolniki krvavijo iz varic požiralnika. Zaradi povečanega pritiska v jetrih se namreč vene v steni požiralnika zelo razširijo in v določenem trenutku počijo, sledi huda krvavitev, ki jo sicer lahko s posebnimi endoskopskimi tehnikami ustavimo. Poleg tega so pri cirotikih pogostejše razjede dvanajstnika ter spremembe na sluznici želodca.

Pri bolnikih z jetrno cirozo lahko pride do motenj v delovanju centralnega živčevja – v blagi obliki se to kaže kot spremenjeno razpoloženje, upad intelektualnih sposobnosti in motena koordinacija gibov, v težji obliki pa lahko pride do motenj zavesti (od zaspanosti do kome). Treba je omejiti vnos beljakovin v prehrani ter predpisati odvajalo.

Pogoste so endokrinološke motnje – moški izgubljajo poraščenost po telesu, povečajo se jim prsi, testisi postanejo atrofični in nastopijo težave s potenco, ženske pa izgubijo menstruacijo. Pogosto se razvije sladkorna bolezen. Ker imajo cirotiki okrnjeno tvorbo faktorjev koagulacije v jetrih, so nagnjeni h krvavitvam. Značilne so spremembe na koži. Pri dekompenzirani jetrni cirozi se pogosto razvije rumenica, kar strokovno imenujemo ikterus. Zaradi zmanjšane imunske odpornosti so okužbe pri cirotikih pogostejše. V cirotično spremenjenih jetrih se pogosto razvije primarni jetrnocelični rak.

Diagnoza jetrne ciroze

Laboratorijske preiskave uporabljamo za potrditev bolezni, njeno vzročno opredelitev in določitev stadija bolezni ter oceno presnovnih in elektrolitskih motenj. Pri bolnikih z jetrno cirozo ugotavljamo porast jetrnih encimov, spremembe v koncentraciji elektrolitov, znižanje vrednosti beljakovin v serumu. Zaradi zmanjšane proizvodnje faktorjev koagulacije v jetrih so porušeni testi, s katerimi ugotavljamo učinkovitost strjevanja krvi. Pogosto ugotavljamo anemijo, ki je posledica krvavitve ali pa zmanjšanja proizvodnje rdečih krvničk. Pogosto ugotavljamo tudi zmanjšanje delovanja ledvic. Pri motnjah zavesti ugotavljamo zvišane vrednosti amoniaka v krvi. Diagnozo ciroze potrdimo z jetrno biopsijo. To je poseg, pri katerem pod nadzorom ultrazvoka iz jeter odvzamemo delček tkiva, ki ga nato specialist patolog pregleda pod mikroskopom. S preiskavo določimo stadij bolezni ter velikokrat tudi vzrok.

Rutinska preiskava je ultrazvok trebušnih organov, s katerim opredelimo velikost in strukturo jeter, ugotovimo povečano vranico ter prisotnost proste tekočine (ascitesa) v trebuhu. Endoskopija zgornjih prebavil (esofago- -gastro-duodenoskopija) je pomembna za potrditev varic požiralnika ter sprememb na sluznici želodca. Ob znakih krvavitve je to urgentna preiskava. S posebnimi metodami lahko krvavitev iz varic ali želodca tudi ustavimo.

Zdravljenje

Pri alkoholikih je potrebna stroga abstinenca alkohola. Zdravljenje je potrebno pri zapletih jetrne ciroze. Pri nabiranju tekočine v trebuhu (ascites) in spodnjih okončinah (edemi) bolniku dajemo posebna zdravila, ki odvajajo vodo iz telesa. Pri pogostem nabiranju tekočine v trebuhu so potrebne tudi izpraznitvene punkcije. Bolnike, pri katerih ugotovimo varice požiralnika, zdravimo z zdravili, ki vplivajo na srčno frekvenco in s tem zmanjšamo verjetnost krvavitve iz varic. Tiste bolnike, ki so že krvaveli iz varic, pa zdravimo s posebno endoskopsko tehniko ligacije varic, s katero poskušamo odstraniti nevarne varice v požiralniku. Zaradi preprečitve nastanka encefalopatije zmanjšamo vnos beljakovin v prehrani in predpišemo odvajalo.

Žal smo pri zdravljenju zapletov jetrne ciroze le delno uspešni in pogosto ne moremo vplivati na nadaljnje pešanje jetrne funkcije in pojav novih zapletov. Zaenkrat je zato edini način dokončnega zdravljenja jetrne ciroze presaditev oziroma transplantacija jeter. Pred transplantacijo so potrebne številne dodatne preiskave. V Sloveniji je transplantacijska dejavnost zelo dobro organizirana in lahko se pohvalimo z zelo dobrimi rezultati transplantacije jeter.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112