Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Ko presnovna tovarna organizma odpove

nov 10

Jetra so največja žleza v telesu in pri odraslem človeku tehtajo 1500 gramov. Ležijo v desnem zgornjem kvadrantu trebušne votline, tik pod prepono.

tema meseca 1 19 1Imajo osrednjo vlogo v različnih presnovnih procesih. V organu potekajo ključni procesi presnove ogljikovih hidratov, maščob in aminokislin, presnova hormonov in zdravil ter tvorba in razgradnja beljakovin v krvi. Celice jeter proizvajajo žolč, katerega sestavine omogočajo prebavo in absorpcijo maščob, omogočajo izločanje žolčnih kislin, odvečnega holesterola, maščobnih kislin, bilirubina, lecitina in elektrolitov. Z žolčem se izločajo tudi inaktivirani hormoni in telesu tuje spojine.

V jetrih se shranjujejo pomembne snovi, kot so glikogen, beljakovine in v maščobah topni vitamini, shranjena količina pa zadostuje za več mesecev. V jetrih se uniči biološka aktivnost zdravil, strupov in aditivnih hranil. Vomag. Manfred Mervic, dr. med., spec. internist, spec. gastroenterolog Bolezni jeter dotopne snovi se izločajo z urinom in žolčem, v maščobah topne pa se najprej pretvorijo v vodotopne.

Okvaro jeter ugotovimo velikokrat povsem naključno pri rednem sistematskem pregledu, potem ko pri pregledu krvi ugotovimo spremenjene vrednosti jetrnih testov. Takrat zdravnik lahko posumi na določene bolezni in napoti bolnika na nadaljnje preglede. Bolnika moramo vprašati, ali je bil kje v tujini, ali je potoval po nerazvitih deželah, je imel rizične spolne odnose, ima novo tetovažo ali za nakit prebodeno kožo. Pomembna sta tudi družinska zgodovina bolezni ter uživanje alkohola in različnih zdravil.

Ker pa bolezni jeter pogosto potekajo prikrito in počasi, bolezen ugotovimo šele, ko se pri bolniku pojavijo klinični znaki in ima že razvito cirozo jeter. Ta se razvija precej dolgo. Pokaže se z znaki, ki so značilni tudi za številne druge bolezni: oslabelost, stalna utrujenost, pomanjkanje apetita, slabost, bruhanje in krvavitev iz prebavil, izguba telesne teže in bolečine v trebuhu. Vsi ti znaki kažejo, da jetra ne zmorejo več opravljati svojega dela. Zmanjša se proizvodnja žolča, beljakovin, jetrno tkivo se nadomesti z vezivom. Brazgotinasto tkivo, ki nadomesti zdravo jetrno tkivo, preprečuje dotok krvi, zato se lahko pojavijo varice v požiralniku in želodcu. To so povečane vene, ki imajo tanko steno in iz njih lahko bolnik krvavi.

Cirozo jeter lahko povzroči več različnih bolezni, če niso bile zdravljene. Največkrat je vzrok prekomerno uživanje alkoholnih pijač. Alkohol poškoduje jetrne celice, da svoje funkcije ne morejo več opravljati. Celice se na poškodbe odzovejo z brazgotinjenjem. Jetra se sprva vnamejo, otečejo, z napredovanjem bolezni pa se brazgotinjenje nadaljuje, kar povzroči, da se jetra skrčijo. Vzrok za razvoj ciroze jeter je lahko tudi kronična okužba z virusom hepatitisa B, C ali D, avtoimuni hepatitis, primarna biliarna ciroza, metabolne bolezni in primarni sklerozirajoči holangitis.

Virusne hepatitise določimo s serološkimi testi na hepatitis A, B in C. Avtoimuni hepatitis, primarno biliarno cirozo in primarni sklerozirajoči holangitis potrdimo z določanjem avtoprotiteles in biopsijo. Diagnozo hemokromatoze in wilsonove bolezni (kopičenje železa in bakra v jetrih) postavimo z določanjem koncentracije železa, feritina, bakra v serumu in z genskim testiranjem. Pri bolnikih, ki imajo izražene znake presnovnega sindroma, moramo ob porastu aktivnosti jetrnih encimov pomisliti tudi na nealkoholni steatohepatitis. Lahko se pojavi pri odlaganju kapljic maščob v jetrne celice pri osebah, ki ne uživajo alkohola.

Diagnoza jetrnih bolezni je zapleten proces, za posamezne oblike bolezni obstaja le malo kliničnih znakov v začetni fazi bolezni. Pri odkrivanju in spremljanju bolezni uporabljamo slikovne preiskave, kot so ultrazvočna preiskava trebuha, računalniška tomografija (CT) in magnetna resonanca (MR). UZ trebuha oziroma pregled jeter z drugimi slikovnimi preiskavami pri bolnikih s povišanimi jetrnimi testi opravimo z namenom, da izključimo morebitne zasevke v jetrih, primarni tumor jeter ali bolezni žolčnika in žolčnih vodov. Nikakor ne moremo z UZ ugotavljati drugih vzrokov za jetrne bolezni. V primeru normalnega izvida UZ je treba izključiti virusno naravo, avtoimunske bolezni, bolezni metabolizma (kopičenje železa ali bakra), določiti lipidogram.

Če z laboratorijskimi testi in slikovnimi preiskavami ne najdemo vzroka za patološke jetrne izvide, je treba opraviti biopsijo jeter (odvzem jetrnega tkiva za patohistološki pregled). Jetrno biopsijo napravimo pod ultrazvočnim nadzorom v lokalni anesteziji. Običajno je potrebna enodnevna varnostna hospitalizacija po posegu.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112