Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Miokardni infarkt in srčno popuščanje

sep 10

Srčno popuščanje je edina bolezen srca in ožilja, katere pogostnost iz leta v leto narašča. Glede na zadnje izsledke populacijskih raziskav je srčno popuščanje prisotno pri 2 do 5 odstotkih populacije, pri starejših od 65 let pa delež presega 10 odstotkov.

Pri srčnem popuščanju gre za klinični sindrom, ki je lahko posledica različnih bolezni; pri približno polovici bolnikov pride do razvoja srčnega popuščanja zaradi posledic miokardnega infarkta.

InfarktMiokardni infarkt

Miokardni infarkt nastane zaradi krvnega strdka v žilah, ki prekrvljujejo srce (koronarne arterije). Krvni strdek zoži ali popolnoma zapre koronarno arterijo, zato pride motene prekrvitve srca v tem predelu. Če je zaprtje koronarne arterije dolgo, nastopi trajno odmrtje dela srčne mišice, če pa je zaprtje krajše, srčna mišica preživi, vendar se normalno delovanje vzpostavi šele po 7 do 14 dneh.

Znaki miokardnega infarkta

Ker je okvara srca pri miokardnem infarktu neposredno povezana s časom, ko je koronarna arterija zaprta, je ključnega pomena hitro prepoznavanje simptomov miokardnega infarkta in ustrezno ukrepanje. Vodilni simptom miokardnega infarkta je bolečina v prsnem košu, ki jo imenujemo stenokardija. Bolečina je praviloma huda, pekoča, tiščoča ali stiskajoča. Največkrat nastane v mirovanju, locirana je v prsem košu, lahko se širi v vrat, roke ali zgornji del trebuha. Ni odvisna od dihanja ali položaja telesa in ne popusti po počitku ali nitroglicerinu. Bolečino pogosto spremljajo slabost, bruhanje, potenje in bledica. Pri približno 20 odstotkih bolnikov je bolečina netipična; to so predvsem sladkorni bolniki in bolniki po operacijah na odprtem srcu.

Zdravljenje miokardnega infarkta

Pri bolniku s sumom na miokardni infarkt je treba čimprej posneti dvanajstkanalni elektrokardiogram. Če ta pokaže znake miokardnega infarkta, je treba zdravljenje pričeti že pred prihodom v bolnišnico. Bolnik praviloma prejme acetilsalicilno kislino, nitroglicerin in morfin, čimprej ga je treba transportirati v kardiološki intervencijski center. Tam se opravi slikanje srčnih žil (koronarografija) in največkrat tudi ostranjevanje strdka in širjenje koronarnih žil z balonskimi katetri in vstavitvijo žilnih opornic. Pri bolniku, ki ima prizadetih več koronarnih arterij, pride v poštev tudi kirurška revaskularizacija.

Razvoj srčnega popuščanja po akutnem miokardnem infarktu

Zaradi izboljšanja obravnave bolnikov z akutnim miokardnim infarktom, predvsem gre tu za skrajševanja časa do odprtja tarčne koronarne arterije in za razvoj kratkotrajne mehanične cirkulatorne podpore, se je umrljivost bolnikov z miokardnim infraktom v zadnjih desetletjih pomembno zmanjšala. Hkrati je večina registrov zaznala porast bolnikov s srčnim popuščanjem. Glede na dostopne epidemiološke podatke tako velja, da se srčno popuščanje pojavi pri 20 do 25 odstotkih bolnikov, ki so utrpeli miokardni infarkt.

V sklopu miokardnega infarkta se lahko srčno popuščanje pojavi akutno, s klinično sliko pljučnega edema, hemodinamične nestabilnosti ali že razvitega kardiogenega šoka. Navadno akutno srčno popuščanje spremlja obsežnejše infarkte (prizadetost 30 do 40 odstotkov srčne mišice), lahko pa se kot akutno srčno popuščanje manifestirajo tudi manjši infarkti ob že obstoječi bolezni srčne mišice.

Do razvoja kroničnega srčnega popuščanja lahko pride tudi pri bolnikih, ki neposredno po miokardnem infarktu simptomov in znakov srčnega popuščanja niso imeli. Pri tej skupini bolnikov navadno do nastanka srčnega popuščanja privede neustrezno preoblikovanje levega prekata, ki je praviloma posledica tlačne oziroma volumske preobremenjenosti in kronične aktivacije renin-angiotenzin-aldosteronskega sistema.

Operacija

Zdravljenje srčnega popuščanja pri akutnem 

miokardnem infarktu

Pri obravnavi akutnega srčnega popuščanja v sklopu miokardnega infarkta je pomemben dvotirni pristop: bolniku s splošnimi ukrepi ponudimo vso potrebno podporno zdravljenje, hkrati pa skušamo zagotoviti čimprejšnjo revaskularizacijo tarčne koronarne arterije, prekinitev motenj ritma, korekcijo pomembno obolelih zaklopk ipd.

Pri hemodinamično stabilnih bolnikih je treba ravno tako čim prej zagotoviti vzpostavitev zadostne perfuzije v povirju prizadete koronarne arterije, nato pa se vedno odločimo za zdravljenje z zdravili. Za učinkovito zdravljenje srčnega popuščanja je treba kombinirati več zdravil iz skupin zaviralcev ACE, blokatorjev receptorjev beta, zdravil za odvajanje vode (diuretikov) in antagonistov aldosterona. Pri bolnikih, kjer s tarčnim odmerkom blokatorja receptorjev beta ne dosežemo tarčne frekvence, je indiciran tudi ivabradin.

Če srčno popuščanje napreduje kljub optimalnim farmakološkim ukrepom, lahko bolnikom ponudimo še nekaj nefarmakoloških možnosti zdravljenja (resinhronizacijsko zdravljenje, zdravljenje z matičnimi celicami). Če kljub vsem ukrepom pri bolniku pride do nastanka napredovalega srčnega popuščanja, nam ostane na voljo le še presaditev srca.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112