Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Potreben je multidisciplinarni pristop

jan 09

V Sloveniji je glavobol ena najpogostejših nevroloških bolezni, ki je večinoma obravnavana na primarni zdravstveni ravni, le redki pa so deležni dostopa do sekundarne oziroma terciarne obravnave.

tema meseca dr 09 1Glavobol (primarni, sekundarni, akutni, kronični) je zelo heterogena bolezen, ki pomeni veliko breme družbe. Še posebno se višajo stroški na račun izostanka z dela, številnih obiskov urgentnih ambulant in nepotrebnih hospitalizacij ter ponavljanja predvsem slikovnih diagnostičnih metod.

Predvsem pri primarnih kroničnih glavobolih (migrena, glavobol tenzijskega tipa, glavobol v skupkih in druge trigeminalne avtonomne nevralgije) in pri glavobolu zaradi prekomernega jemanja zdravil ter ob pridruženih fizičnih in psiholoških komorbidnostih lahko z multidisciplinarnim pristopom najbolj učinkovito zmanjšamo stroške in bolezensko breme družbe. V nekaterih evropskih državah in Združenih državah Amerike so centri za glavobol z multidisciplinarnim pristopom že aktivni in študije kažejo na njihovo učinkovitost z velikim zadovoljstvom bolnikov ter nižanjem stroškov v povezavi z boleznijo.

Centri za glavobol

Največ izkušenj z multidisciplinarnim pristopom imajo na Danskem in v Nemčiji. V teh centrih morajo bolniki pred prvim obiskom vsaj štiri tedne voditi dnevnik glavobolov, kamor vpisujejo karakteristike, frekvenco in jakost glavobola. Poleg tega vpisujejo uporabo analgetikov (koliko, katerih). Izpolnijo vprašalnike o splošnem zdravstvenem stanju, vpliv glavobola na delo, družino in socialno življenje ter o poprejšnjem zdravljenju glavobola. Pomembni so natančna anamneza ter natančen klinični nevrološki in splošni somatski status ter opredelitev glavobola.

Strategija in plan zdravljenja nastajata v sodelovanju z bolnikom, vse skupaj pa je osnovano na optimalnem farmakološkem zdravljenju, samoodgovornosti, izobraževanju in kontrolnih pregledih na kliniki. Odvisno od potreb je bolnik usmerjen k fizioterapevtom, psihologom in/ ali medicinski sestri. Po navadi prihajajo na kontrolne preglede v dvo- do štirimesečnih intervalih za 20 minut, pregleda se dnevnik in oceni napredek ter strategijo po potrebi modificira. Ko je stanje stabilno, se bolniki skupaj z vsemi ustreznimi navodili o nadaljevanju zdravljenja in planom v primeru ponovitve težav vrnejo k svojemu izbranemu zdravniku.

Fizioterapevti, psihologi in medicinske sestre

tema meseca dr 09 2Bolniki, ki trpijo zaradi glavobola tenzijskega tipa ali glavobola kombiniranega tipa z močno občutljivostjo perikranialnih mišic, so usmerjeni k fizioterapevtu. Poudarek je na aktivnih vajah in učenju izogibanja možnim stresnim faktorjem, ki vplivajo na mišično napetost. Napravijo si dnevni program aktivnosti, izogibati pa se morajo pasivnim tehnikam, kot sta masaža in ultrazvok.

Bolniki, ki imajo veliko stresnih obremenitev ali so anksiozni, so napoteni k psihologu. Primarno gre za skupinsko obravnavo v skupinah po osem bolnikov, ki se ukvarja z obvladovanjem stresa in relaksacijo po metodi biofeedback. Zelo redko bolniki potrebujejo individualno psihološko obravnavo. Bolniki, ki ustrezajo diagnostičnim kriterijem za glavobol ob prekomerni uporabi zdravil, medicinske sestre obravnavajo v smislu informiranja o razstrupljanju, ambulantno vodenih skupin (pet ali šest bolnikov) ali dvotedenskega bolnišničnega programa (vse analgetike bolnikom nenadno ukinejo in popolnoma brez zdravil ostanejo dva meseca).

V primeru glavobolov, ki terjajo nevrokirurški pristop, imajo bolniki možnost posveta z nevrokirurgom (denimo nevralgija trigeminusa, idiopatska intrakranialna hipertenzija, hidrocefalus). V primeru menstrualne migrene, nosečnosti in pri hormonskih terapijah se bolnice posvetujejo z ginekologom. V primeru intrakranialne hipotenzije je na voljo anesteziolog, pri pridruženih psihiatričnih boleznih pa možnost posveta s psihiatrom. Občasno bolniki potrebujejo tudi pomoč zobozdravnika, ORL specialista ali maksilofacialnega kirurga. V nekaterih primerih je potrebna tudi obravnava pri socialnem delavcu.

Slovenski center za glavobol

Evropski model integriranega pristopa k zdravljenju glavobola v sodelovanju z vlado, zavarovalnico in centri za glavobol je izboljšal rezultate zdravljenja bolnikov in zmanjšal stroške. Zmanjšanje stroškov gre predvsem na račun manj opravljenih diagnostičnih preiskav in manj obiskov v urgentnih ambulantah ter manj hospitalizacij. Po pričakovanjih pa so višji stroški za zdravila.

Tudi v Sloveniji potrebujemo center za glavobol, ki bo spremljal in multidisciplinarno obravnaval bolnike s kroničnim glavobolom. Z ustanavljanjem so pričeli na Kliniki Doktor 24. Tam obstajajo možnosti multidisciplinarnega pristopa, in sicer obravnave z več specialisti, kot so nevrolog, otorinolaringolog, oftalmolog, psihiater …Posebne primere obravnavajo na timskih sestankih, kjer se izoblikuje dokončno mnenje o ustrezni terapiji. Poleg tega obstaja možnost terapije, in sicer svetovanja glede sodobnega farmakološkega in nevromodulacijskega zdravljenja. Možna je uporaba botulin toksina za zmanjšanje aktivnosti perifernega živčevja. Pripravljajo tudi psihoterapevtske obravnave z vedenjsko kognitivno terapijo pod vodstvom izkušenih in uveljavljenih strokovnjakov.

Literatura

Stroški možganskih bolezni v Sloveniji v letu 2010, Cost of disorders of the brain in Slovenia in 2010: Jurij Bon:1, 2, 8; Blaž Koritnik: 1, 3, 7; Mara Bresjanac: 4, 7; Grega Repovš: 5, 7; Peter Pregelj: 2; Bogdan Dobnik: 6; Zvezdan Pirtošek: 1, 8; Zdravniški vestnik, marec 2013, letnik 82, 164–175.

Integrated headache care, Diener HC, Gaul C., Jensen R., Göbel H., Heinze A., Silberstein SD. University Hospital Essen, Germany. Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Cephalalgia, 2011, jul; 31(9): 1039-47, doi: 10.1177/0333102411409075. Epub 2011, jun 2.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112