Natisni to stran

UTRUJENE IN BOLEČE NOGE

feb 09

Kronična venska bolezen prizadene velik del populacije v zahodnem svetu in pomeni veliko breme za bolnika in družbo. Nastane zaradi motenj v venskem obtoku nog. Venska kri v nogah zaradi neučinkovitosti venskih zaklopk zastaja, tlak v venskem sistemu nog je povečan, vene se razširijo in še več njihovih zaklopk postane neučinkovitih.

tema meseca dr 10 4Bolezen obsega celo paleto kliničnih predstavitev – od tankih modrikastih lasnic do zvijuganih in zelo razširjenih varic na nogah in celo kožnega izpuščaja na golenih. V zadnjem stadiju bolezni zaradi motene oskrbe s kisikom in hranili tkivo propade in na spodnjem delu goleni nastane rana, ki se pogosto le počasi in s težavo celi. Z vensko boleznijo je povezanih veliko različnih simptomov: pekoč občutek v poteku razširjene vene, občutek utrujenih, bolečih in težkih nog ter otekanje goleni. Vse te težave se preko dneva stopnjujejo in so najizrazitejše zvečer. Ponoči se v mečih lahko pojavljajo krči. Oteklina preko noči splahni. Bolezen je kronične narave in počasi napreduje, to pa pomeni, da se težave z leti stopnjujejo.

Značilnosti, po katerih vemo, da so težave z nogami posledica kronične venske bolezni, so, da se izboljšajo po hoji ali dvigu nog, da jih gretje poslabša, hlajenje pa olajša in da jih kompresijsko zdravljenje (povijanje z elastičnimi povoji ali nošenje kompresijsih medicinskih nogavic) izboljša ali kar v celoti odpravi.

tema meseca dr 10 5Za obravnavo bolezni so specializirani flebologi, ki se glede na izraženost klinične slike odločijo za najbolj- ši način zdravljenja oziroma lajšanja težav. Osnovno je kompresijsko zdravljenje, ki zoži preveč razširjene vene in preprečuje otekanje. Težave ublažijo tudi venoaktivna zdravila, ki se jih jemlje v obliki tablet. Manjše varice je možno odstraniti iz obtoka z vbrizganjem sklerozantnega sredstva v veno z injekcijo, velike krčne žile pa s kirurškim posegom. Poleg klasične operacije se vse bolj izvajajo novejše endovenske metode zdravljenja, pri katerih se varica zapre z njene notranje strani s pomočjo laserske ali radiofrekvenčne energije. Če so estetsko moteče drobne modrikaste lasnice, se jih lahko odstrani z žilnim laserjem preko kože.

Veliko lahko postorite sami z naslednjimi ukrepi. Kadar ste veliko na nogah, obujte preventivne dokolenke ali nadkolenke (odvisno od tega ali imate krčne žile le na golenih ali tudi na stegnih), ki v območju gležnja ustvarijo pritisk v razponu 15 do 20 mm Hg. Na voljo so v specializiranih trgovinah z medicinskimi pripomočki. Če vam čas dopušča, se večkrat na dan ulezite in za dvajset do trideset minut dvignite noge nad nivo srca. Tak položaj izrazito zmanjša venski pritisk v nogah in omogoči učinkovito praznjenje ven. Ogibajte se dolgotrajnemu stanju ali sedenju in vsakih petnajst do trideset minut vstanite in se sprehodite. Kadar sedite pred televizorjem, dvignite noge. Tudi sicer ob dolgotrajnem sedenju za mizo ali v avtomobilu pogosto migajte s stopali in ne imejte prekrižanih nog.

tema meseca dr 10 svetuje 6

Bodite čim bolj telesno aktivni. Koristno je ukvarjanje z enakomernimi vzdržljivostnimi športi, kot so hitra hoja, tek, tek na smučeh, kolesarjenje, plavanje, golf in ples. Pomaga tudi masaža nog v smeri od gležnjev proti stegnom in hlajenje nog s tuširanjem od gležnjev navzgor proti kolenom. Težave značilno poslabšanjo vsi viri toplote, na primer sonce, grelne blazine, savne, blatne kopeli, zato se jim je dobro čim bolj ogibati. Pomembna je tudi primerna obutev s tri- do štiricentimetrsko peto, ki omogoča dobro delovanje mišične črpalke, to je krčenje mišic goleni, ki stiskajo vene in jih praznijo. Ogibajte se tesnim oblačilom, predvsem pa pretesnim patentom na nogavicah. Ohranjajte primerno telesno težo in skrbite za redno odvajanje blata. Vse to so ukrepi, ki bodo izboljšali počutje vaših nog in s katerimi lahko pričnete takoj.