Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Poletne poškodbe

avg 16

Poletno sonce, visoke temperature in dopusti nam omogočajo več časa za druženje, zabavo in rekreacijo. Številni se odpravijo na morje, iz garaž privlečejo zaprašena kolesa in motorje, se lotijo planinarjenja ali skušajo nadomestiti celoletno pomanjkanje telesne aktivnosti s preživljanjem časa na igriščih.

Ravno ta pretirana zagretost lahko vodi v poškodbe in nevšečnosti, ki se občasno končajo tudi z obiskom urgence. Našteli bomo nekaj najpogostejših poškodb, zaradi katerih je potrebna pomoč zdravnika, in podali nasvete, kako se temu izogniti.

Poškodbe na igriščih

poletne poskodbe 1Poleti so navadno zasedena vsa teniška, nogometna in košarkarska igrišča. Nategi in zvini tetiv ali mišic pa so pogostejši pri tistih, ki niso navajeni takih športnih obremenitev. Običajno so to moški srednjih let, ki se brez ogrevanja pridružijo igri najstnikov. Pogosto se oglasijo v ambulanti oziroma na urgenci, ker so ob doskoku začutili nenaden pok in bolečino za petnico, zaradi katere ne morejo več hoditi. Izkaže se, da je prišlo do poškodbe ahilove tetive. Na igriščih jim ob naglem zaviranju ali nerodnem preskakovanju prav tako hitro spodnese stopalo, zato so zvini in poškodbe kolenskih vezi ali meniskusov neizbežni.

Če želite tovrstne poškodbe preprečiti, vedno predhodno ogrejte mišice. Bodite redno telesno aktivni. Stegenske mišice krepite z izvajanjem počepov in izpadnih korakov. Po treningih nikar ne pozabite na raztezanje. Če ste zamudili čas za priprave, se zavedajte svojih omejitev in prilagodite aktivnost svoji sposobnosti.

Tenisačem in golfistom se pogosto, zaradi ponavljajočih se gibov in preobremenitve, pojavi vnetje vezi na komolcu (epikondilitis). Značilna je oteklina, bolečina in rdečina na eni strani komolca. Pri golfu na notranji, pri tenisu na zunanji strani. Dodaten razlog, ki pripomore k nastanku težav, sta nepravilna tehnika in neprimerna oprema. Če ste rekreativni igralec tenisa, ne izberite loparja za profesionalce, ampak takšnega, ki je primeren za vas. Ta bo ublažil udarce in ob slabši tehniki pustil manj škodljivih posledic. Pri tovrstni poškodbi so potrebni počitek, hlajenje in jemanje protivnetnih zdravil (paracetamol, nesteroidni antirevmatik …). V nekaterih primerih je bolečina tako huda in dolgotrajna, da je potrebna tudi lokalna protivnetna injekcija.

V prometu

poletne poskodbe 2Padci z motorji, kolesi, rolkami, skiroji in rolerji se lahko hitro končajo tudi z resnejšo poškodbo glave oziroma hrbtenice. Zaščitna oprema, obleka in čelada vam lahko rešijo življenje. V prometu računajte predvsem nase.

Skoki

Skoki v vodo in na trampolinu se žal prevečkrat končajo z obiskom urgence. Skakalcem v vodo svetujemo, da pred skokom vedno preverijo globino vode in vrsto dna. Ne skačite na glavo, če niste vešči.

Trampolina naj ne uporabljajo osebe, težje od nazivne nosilnosti trampolina. Naenkrat naj ga uporablja le ena oseba, skakanje otrok pa naj vedno nadzoruje odrasla oseba. Trampolin nekateri uporabljajo za trening mišične moči in vzdržljivosti, vendar naj te vaje vedno potekajo pod vodstvom usposobljenih trenerjev. Zadnje študije so pokazale, da lahko redno oziroma dolgotrajno poskakovanje na trampolinu povzroči oslabelost in poškodbe mišic medeničnega dna, kar vodi v urinsko inkontinenco. Razlika med preskakovanjem kolebnice in uporabo trampolina je v doskoku. Pri kolebnici vas pristanek na trdi podlagi prisili, da stisnete zadnjico in trebuh, saj je sicer aktivnost preveč neprijetna. Na tak način zavarujete mišice medeničnega dna. Pri trampolinu je treba to delati zavestno, sicer si naredite več škode kot koristi. Otroci si na trampolinu pogosto poškodujejo zapestje, gleženj in celo vratno hrbtenico.

V primeru suma na poškodbo glave ali hrbtenice takoj pokličite nujno medicinsko pomoč! Poškodovanca ne premikajte, če ni nujno potrebno (nevarnost naleta, ogenj, oživljanje …). Ustavite vidne krvavitve in previdno imobilizirajte poškodovane ude (vedno z varovanjem hrbtenice). Ob premikanju morajo sodelovati najmanj štiri osebe.

Ne pozabite, da je v prometu in pri športu alkohol vaš največji sovražnik!

PRASKE in UREZNINE

Sperite rano z vodo in milom, ustavite krvavitev s pritiskom na rano prek gaze. Večjih zagozdenih predmetov ne odstranjujte sami. Če ne gre le za prasko, obiščite zdravnika. Preverite svoj cepilni status za tetanus.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112