Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Doktor odgovarja - težave s sklepi

jun 07

Spoštovani!

Že daljše obdobje imam težave s sklepi. Sprva sem bolečino v kolenih in levem kolku čutila zgolj ob večjih obremenitvah, še posebno ob jutranji hitri hoji s palicami na bližnji hrib.

Res je, da sem zaradi trenutnih ukrepov še bolj aktivna, ampak zadnje tedne se bolečina v sklepih pogosto pojavi tudi med delom na vrtu ali že ob krajšem sprehodu.

Kako si lahko pomagam? Opazila sem, da prodajajo cel kup prehranskih dopolnil, ki vsebujejo glukozamin in druge učinkovine. Na kaj moram biti pozorna, ko mi svetujejo izdelek za boleče sklepe? Na katere učinkovine je treba paziti pri branju drobnega tiska?

Marija iz Celja

 

ODGOVOR:

Pozdravljeni, gospa Marija!

Bolečine v sklepih so s starostjo vse pogostejše. Najpogostejši vzrok bolečin v sklepu pri odraslih in predvsem starejših osebah je primarna osteoartroza. Gre za obrabo sklepnega hrustanca in posledične degenerativne spremembe sklepa. Spremembe se začnejo že v zgodnji mladosti, izrazijo pa se šele v starosti. Vzroka primarne osteoartroze ne poznamo, sekundarna pa je posledica različnih bolezni in poškodb.

Običajno so prizadeti sklepi, ki nosijo največ teže, torej kolena, kolki, vrat in križ. Sklepni hrustanec že zaradi procesa staranja izgublja prožnost in slabi, preobremenjevanje sklepov pa ta proces le še pospeši. Zaradi razgradnje hrustanca nastajajo poškodbe pod njim ležeče kosti, tvorijo se kostne ciste, izrastki, pride lahko do vnetja sklepne ovojnice. Sklep postane boleč, otrdel, zmanjša se njegova gibljivost. Bolečine se okrepijo pri večjih obremenitvah, omilijo pa jih počitek, razbremenitev, jemanje protibolečinskih in protivnetnih zdravil, ustrezna fizioterapija, hlajenje prizadetega sklepa in krepitev mišic. Možno je tudi vbrizganje protivnetnih zdravil ali hialuronske kisline v sam sklep. V poznejših fazah, ko sta zaradi hudih deformacij gibljivost močno omejena in bolečina stalna, pride v poštev operativni poseg, in sicer menjava ali zakostenitev sklepa.

Kot ste omenili, so na tržišču na voljo tudi številni pripravki z glukozaminom. To je aminosaharid, ki je naravno prisoten v telesu, največ ga je v vezivnem tkivu in hrustancu. Ob njegovem pomanjkanju se zmanjšata tvorba in obnavljanje hrustanca ter sklepne tekočine. Dodajanje glukozamina zato poveča tvorbo gradnikov sklepne tekočine in hrustanca ter zavira delovanje vnetnih snovi, ki razgrajujejo hrustanec. Glede na številne študije je v zadostnem odmerku učinkovit pri zmanjšanju bolečine in izboljšanju funkcije sklepov pri bolnikih z blago in zmerno obliko osteoartroze. Pri bolnikih s hudimi oblikami osteoartroze pa ob njegovem jemanju ni pričakovati pomembnega izboljšanja stanja, saj je pri njih že prišlo do znatnega zmanjšanja medsklepnega prostora. Glukozamin je v večini pridobljen iz morskih lupinarjev, zato je jemanje odsvetovano osebam z alergijo na morske sadeže. Preparati so na voljo v obliki tablet, kapsul, praškov in krem. Priporočeno odmerjanje v primeru oralne uporabe je od 1200 mg glukozamina na dan. Pomembno je izbrati preparat, ki ne razpade v prebavilih in v krvi doseže zadostno koncentracijo ter tako preide tudi v sklepno tekočino.

Srečno!


Vprašanja nam lahko pošljete na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Prebrano 926 krat
NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112