Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Doktor odgovarja: Težave s suho kožo

jan 21

Pozdravljeni! V družini imamo težave s suho kožo. Moja koža je izjemno suha in razpokana. Je tudi zelo občutljiva (posebno pozimi v času kurilne sezone) in nagnjena k atopijskemu dermatitisu.

Naj omenim še, da je moj oče diabetik ter ima tudi suho in razpokano kožo. Zelo bom vesela vašega nasveta in priporočil glede izdelkov, ki nama bodo olajšali težave.

S spoštovanjem, Joži iz Kranja

Doktor odgovarja:

Vprašanja nam lahko pošljete na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spoštovani! Suha koža in zimski čas gresta z roko v roki. V tem času si praktično vsaka koža zasluži posebno nego in pozornost. Hladni in vetrovni dnevi ter ogrevani prostori povzročajo, da se koža še dodatno izsuši. Če je koža še posebej bolj suha in nagnjena k atopijskemu dermatitisu, kot omenjate, je ključnega pomena pravilna nega. To pomeni ustrezno izbrane pripravke za umivanje oziroma tuširanje in reden vsakodnevni nanos negovalnega mazila. Za tuširanje svetujemo sintetična mila oziroma tako imenovane sindete ali oljne kopeli, ki ne sušijo kože še dodatno, odsvetujemo pa običajna tekoča mila.

Umivanje oziroma tuširanje naj bo kratkotrajno (5–10 minut), izogibati se je treba vroči vodi, ki dodatno draži kožo. Po tuširanju kožo nežno obrišemo, takoj zatem je treba nanesti negovalni pripravek, ki naj vsebuje tako vodno kot oljno fazo, kar pomeni, da mora vsebovati tako vodo kot maščobo. Sem spadajo emulzije tipa olje v vodi ali voda v olju. Zelo priporočljivi so izdelki z dodatkom ureje, ki dodatno veže vodo in s tem kožo dobro navlaži. Pri koži diabetika je pomembno, da se izogibamo tekočih dišečih mil, ker je kožna flora nekoliko spremenjena in se lahko hitro pojavi vnetje z rdečino, predvsem v kožnih gubah zaradi glivične okužbe. Vsi omenjeni izdelki naj ob tem ne vsebujejo dodanih dišav oziroma barvil. Z ustreznimi omenjenimi pripravki in njihovim rednim nanosom (pozimi svetujemo dvakrat na dan na celotno telo, na kožo rok pa večkrat na dan) bomo izboljšali barierno funkcijo kože in s tem zmanjšali oziroma se izognili neprijetnemu luščenju in srbežu kože, nenazadnje tudi vnetju.

Prebrano 1034 krat
NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112