Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Menopavza – suha nožnica

dec 10

Pozdravljeni!

Stara sem 49 let in kot moja mama sem tudi jaz zelo zgodaj prišla v menopavzno obdobje. Prepoznala sem ga po nerednih menstruacijah in vročinskem oblivanju.

O tem nerada govorim s prijateljicami, saj nekatere med njimi še nimajo podobnih težav. Vročinsko oblivanje, neredno menstruacijo in občasno prekomerno potenje še nekako uravnavam s prehranskimi dopolnili, ki sem jih dobila po nasvetu farmacevtke v lekarni, težave pa so zdaj nastopile v domači spalnici. Mož ima rad redne spolne odnose in vse do konca letošnjega poletja nisva imela težav. Zdaj pa čutim tudi pomanjkanje spolne sle, nimam želje po odnosih, sploh ker so se mi po zadnjem odnosu zaradi suhe nožnice pojavile bolečine. Bojim se, da bodo te težave vplivale na dober odnos, ki ga imava z možem

Ali obstajajo na trgu kakšni pripomočki za lajšanje tovrstnih težav? Koliko časa lahko trajajo te težave in kaj lahko po vsem naštetem še pričakujem?

Hvala lepa za vaš posluh in vaš odgovor.

Mojca iz Kranja


Pozdravljeni, gospa Mojca!

Naj vas najprej potolažim, da niste edina ženska v zrelih letih s takimi težavami, predvsem pa, da obstaja pomoč. V menopavzi pride do upada ženskega spolnega hormona estrogena, ki med drugim skrbi za dobro prekrvitev nožnične sluznice, dovolj estrogena pa zagotavlja tudi primerno vlaženje in čustveno odzivanje na mehanske dražljaje. Pomanjkanje tega pomembnega hormona čez določen čas privede tudi do takšnih težav, kot jih opisujete.

Vsekakor pa situacija ni brezizhodna. Obstaja hormonska nadomestna terapija v obliki tabletk ali kreme za vaginalno uporabo. Estrogen, ki ga zdravila vsebujejo, je enak naravnemu ženskemu hormonu in s svojim delovanjem pomladi in zdravi notranjost nožnice. Obenem poveča sposobnost vlaženja, zmanjšuje bakterijske izcedke, vnetja sečil in pomaga pri zadrževanju vode. Zdravila vam po posvetu in pregledu predpiše vaš izbrani ginekolog, način zdravljenja pa je enostaven in večinoma dobro učinkovit.

Preden se zdravljenje lahko predpiše, je seveda treba preveriti morebitne kontraindikacije, ki so enake kot pri drugih hormonskih nadomestnih terapijah (rak dojke ali maternične sluznice, nepojasnjena krvavitev iz rodil, venska ali arterijska trombembolija, jetrna bolezen ter nezdravljena arterijska hipertenzija). Zato vam svetujem, da se odpravite k izbranemu ginekologu, z možem pa se odkrito pogovorita.

V vmesnem času, preden bo zdravljenje začelo delovati, pa si lahko pomagate s celo vrsto lubrikantov (vlažil v obliki gela), ki so na voljo na trgu – morda tako celo uvedete popestritev v odnos.

Srečno!

Prebrano 3983 krat
NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112