Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Je kriv stres ali res slabše slišim?

maj 22

Zadnja leta opažam, da slabše slišim. Redno prosim sogovornike, naj mi stavke ponavljajo. Najprej sem težavo opazil v zaprtih prostorih, predvsem če je bilo veliko zvokov oziroma različnih glasov. Začne mi kar brenčati v glavi.

Zelo se trudim razbrati posamezne besede, še huje je, ko imam stranke iz tujine in uporabljamo angleščino. Pomislil sem tudi, da gre za težave s koncentracijo, pa ni nič bistveno bolje, če se skušam osredotočiti na posameznika.

Ker mi je že nerodno, se vedno bolj pogosto naredim, da slišim in razumem. Do domačih pa celo postanem nestrpen. V zadnjem času opažam problem tudi v mirnem okolju – televizor moram popolnoma utišati, da sledim pogovoru. Pa tudi obratno – moti me pogovarjanje v moji bližini, ko gledam televizijo. Lažje sledim, če je sogovornik obrnjen proti meni. Sem v poznih štiridesetih in na zadnjem rednem zdravniškem pregledu, razen kontroliranega diabetesa, drugih diagnoz ali odklonov od povprečnih vrednosti ni bilo. Razmišljam, ali je težava sploh povezana s sluhom, če niso morda vzrok tudi naporni urniki, delo.

Hvala za odgovor.


Spoštovani,

Sami opažate, da slabše slišite in imate težave pri razumevanju govora. Težave so izrazitejše, če je v prostoru hrupno oziroma imate več sogovornikov ter pri uporabi tujega jezika. Sogovornika lažje razumete, če ga gledate v obraz. Vse, kar opisujete, so težave, ki so zelo značilne za ljudi, ki slabše slišijo. Pri pogovoru z eno osebo, v tihem prostoru, naglušni lahko še normalno sodeluje v pogovoru. V kolikor je prostor hrupen, pa ne zmore več normalnega komuniciranja.

Ker se naglušnost običajno priplazi postopoma, se človek nanjo postopoma navaja in se ob gledanju sogovornika v obraz nauči razbirati govor z ustnic. V kolikor sogovornika ne vidi, je govor še slabše razumljiv. Glede na vaš opis menim, da zelo verjetno slabše slišite in težave niso povezane s stresom ali slabšo koncentracijo. Vzroki za naglušnost so zelo različni, od povsem običajnih, kot so čepki ušesnega masla, do različnih bolezni srednjega in notranjega ušesa. Ali je v vaši družini kdo naglušen? Je kdo od staršev nosil slušni aparat? Ste zaposleni v ropotu? Priporočam vam, da opravite pregled pri specialistu otorinolaringologu ter preiskavo sluha. Glede na izvid preiskave sluha (pražni tonski avdiogram – ADG) vam bo nato zdravnik svetoval, ali in na kakšen način bi lahko izboljšali sluh in zmanjšali težave pri komunikaciji.

V nekaterih primerih pride v poštev operacija, s katero je moč sluh izboljšati, v drugih primerih si lahko pomagate z različnimi slušnimi pripomočki.

Prebrano 2451 krat
NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112