Kaj naj si skuham, kaj naj pojem, kaj naj si spečem, kaj sploh še smem, kaj naj pogoltnem, kako naj vem, pri vsaki stvari je en problem. (Tomaž Domicelj)
Zdrav način prehranjevanja – poleg tega, da hrano pripravljamo sami, kar je poglavitni razlog za tovrstna pisanja – je vsekakor prilagajanje prehrane sezoni. Poletje je sezona pečenega mesa, zato poglejmo primer zdravega in okusnega poletnega menija.
Čemažev pesto smo pripravljali že lani, vendar gre za recept, ki je aktualen vsako pomlad. Uporabimo ga lahko kot osnovo za številne zelo hitre in enostavne prigrizke ter tudi glavne jedi.
Velika noč je čas, ko malokdo razmišlja o zdravi hrani; verjetno večini najprej prideta na misel potica in šunka. A čez dober kruh ga ni. Spodnja recepta sta izjemno okusna, vendar pozor: drugi recept naj navdušenci nad zdravo hrano in…
Res je, da v večini najbolj prija sezonska hrana, vendar ta izraz v zimskem času praviloma pomeni nekoliko težjo hrano. Če nič drugega, poleg »čiščenja« po praznikih občasno prija tudi kakšna bolj poletna hrana.
Mnogim po praznikih ostane hrana v hladilniku in shrambi, kar skupaj s slabo vestjo zaradi pretiranega prazničnega uživanja ni najboljša kombinacija za dober obrok. A se vseeno da.
Pred časom objavljeni recept, kako na precej drugačen način uporabiti kuhano govedino, ki ostane po nedeljskem kosilu z govejo juho, je požel precej odobravanja med uporabniki. Zategadelj vam tudi tokrat ponujam jušno govedino, ponovno malo drugače.
Zelo okusna, malo eksotična jed, ki je kot nalašč za Martinovo. Zraven prija kozarec rumenega muškata ali refoška (odvisno od priloge in tega, ali imamo raje rdeče ali belo). (Navdih iz libanonske kuhinje)
Riž je v naših krajih tradicionalno precej zapostavljen, kar je pravzaprav škoda, saj je s prehranskega vidika kot priloga precej primernejši od krompirja in testenin.